ראשי » מעריב מגזינים » מעריב לילדים

הכו את המומחית!

איך תוכים יודעים לדבר? אם העולם הוא עגול אז איך אלה שלמטה לא נופלים? למה אחרים שומעים אותנו אחרים מאיך שאנחנו שומעים את עצמנו? הילדים שואלים, המומחה שלנו עונה

רני רוזנטל | 12/10/2011 8:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מאיה חכמון מתל אביב שואלת: איך תוכים יודעים לדבר?

שאלה מצוינת! הרשי לי להפתיע אותך: תוכים לא באמת מדברים. תוכים מחקים קולות וצלילים, אבל אין להם מושג מה הם אומרים או אפילו אם הם אומרים משהו בכלל. הם פשוט חקיינים מצוינים.
תוכי
תוכי צילום ארכיון: פלאש 90

התוכים יודעים לחקות דברים שהם שומעים בדרך כלל, מילים או מטבעות לשון שחוזרים על עצמם בסביבתם. הרבה תוכים יודעים לומר "בוקר טוב" בבוקר, "לילה טוב" בערב או "שלום" כשמישהו נכנס. איך זה יכול להיות? ובכן, הם אינם יודעים או מבינים את משמעות המילים "בוקר" ו"לילה", אבל יש להם רפְלֶקס מותנה - הם שומעים בדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות את הצירוף "בוקר טוב", ולכן זה מה שהם ישמיעו באותן שעות.

התוכים הם בעלי חיים אִינְטֶלִיגֶנְטִיִּים במיוחד, והם חשים שבהשמעת הקולות והחיקויים אנחנו כבני אדם מרוצים מהם ונותנים להם הרבה תשומת לב.

כמו אצל בני האדם כך גם אצל התוכים יש תוכים מוכשרים יותר ומוכשרים פחות. יש תוכים בעלי יכולת חיקוי טובה יותר כמו התוכים מסוג ג'אקו (ששמו האמיתי בעברית הוא “אפרור"), שהם מוכשרים מאוד ובעלי יכולות חיקוי טובות מאוד הודות למוחם הגדול (ביחס לתוכים אחרים ולציפורים בכלל), מה שגורם להם להיות אינטליגנטיים מאוד ובעלי יכולות חיקוי.
ירדן מרמת גן שואלת: אם העולם הוא עגול אז איך זה שאלה שלמטה לא נופלים? הרי גם הם הפוכים

הידעת? עד לפני כ-500 שנה האמינו רוב בני האדם שהארץ היא שטוחה (לא היה קיים המושג "כדור הארץ") ומי שיפליג עד קצה הארץ - ייפול ממנה.
 

כדור הארץ
כדור הארץ צילום: רויטרס
בטח שמעתם על קולומבוס (ועוד תקראו עליו בהמשך העיתון), שהיה בין הראשונים שהאמינו שהארץ היא בכלל בצורת כדור, והחליט לצאת למסע הפלגה סביב אותו כדור, בלי ליפול מעבר לקצה. קולומבוס החליט לנסות להגיע מספרד להודו באמצעות הפלגה מערבה, למרות שעד אז הפליגו להודו מזרחה. כולנו יודעים מה קרה בסוף: קולומבוס גילה בדרך יבשת חדשה, יבשת אמריקה, והוכיח לכולם ששווה לפעמים להיות אמיץ וללכת עם האמת שלך, גם אם תצטרך להקיף את כל העולם.

ואחרי שהוכחנו שכדור הארץ אכן עגול, איך זה יכול להיות שאנחנו לא נופלים ממנו כשאנחנו הפוכים, או בכלל? על השאלה
הזאת ענה סר אייזק ניוטון, שחקר את יחסי הכוחות בין גופים. לפני כ-300 שנה פרסם ניוטון את תאוריית הכבידה, שלפיה כל שני גופים ביקום מושכים זה את זה. ככל שמסת הגוף גדולה יותר, כך כוח המשיכה שלו גדול יותר. ככל שהמרחק בין שני הגופים גדל, כוח המשיכה ביניהם קטן.

כדור הארץ הוא גוף שמפעיל כוח משיכה כלפי כל הגופים הנמצאים בסביבתו כגון השמש והירח. הגופים שנמצאים על פני כדור הארץ (מים, יצורים חיים ואוויר), מסתם קטנה בהרבה ביחס למסה של כדור הארץ עצמו, ולכן אנחנו נמשכים אל כדור הארץ בכוח רב מאוד ובעצם נצמדים אליו, בלי ליפול.

יובל מראשון לציון שואל: האם זה נכון שאחרים שומעים אותנו אחרת מהדרך שבה אנחנו שומעים את עצמנו?

נכון! אנחנו באמת שומעים את עצמנו אחרת ממה שאחרים שומעים אותנו, ואני מגלה את זה בכל פעם מחדש כשאני שרה וכולם אומרים לי להיות בשקט.
 

אז איך אני נשמעת?
אז איך אני נשמעת? צילום: אימג' בנק

והנה קצת יותר ברצינות: כשאנחנו מדברים, אנחנו שומעים את עצמנו בדרך מוגברת ושונה - לא דרך האוזניים, אלא דרך הפנים והפה. הקול שלנו, בדרך למערכת השמע שנמצאת באוזניים שלנו, עובר דרך עצמות הפנים במקום להיקלט דרך האוזניים שלנו, ובכך מוריד את כמות ההפרעות החיצוניות וגורם לנו לשמוע את עצמנו בדרך אחרת מזו שאחרים שומעים אותנו. אנחנו בעצם שומעים את הקול שלנו "מבפנים", ולכן הוא נשמע שונה מאשר "מבחוץ".

בנוסף, כשאנו מדברים אנו מזיזים את הלסת ומשתמשים בשרירי הפנים, ותנועתם משפיעה על מה שאנחנו שומעים. כשאנו רק מקשיבים לאחרים, שרירי הפה והלסת אינם זזים ומשנים את איכות הקול.

אבל לא רק העובדה שאנחנו שומעים מִפְּנִים הראש משנה את קולנו. גם מרכיבים חיצוניים שמשפיעים על הדרך שבה אחרים שומעים אותנו: הקול שנשמיע בחדר קטן יישמע שונה מאשר הקול שנשמיע באולם ענקי, וזה בגלל גלי הקול ש"נתקלים" בקירות הקטנים וחוזרים לאוזן באופן עמום, לעומת גלי קול, שממשיכים לנוע באולמות רחבים ויוצרים הד.

שאלות מרתקות נוספות של ילדים ותשובות של המומחה שלנו – מדי שבוע ב"מעריב לילדים". לפרטים נוספים: 03-7642122

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מגזין מעריב לילדים

מעריב לילדיםהמגזין מציג מדי שבוע כתבות ומדורים בגובה העיניים של הקטנים, בנושאי מדע וטבע, בידור ותרבות, בדיחות, קומיקס, מחשבים, ועוד. להזמנת גיליון היכרות מתנה ללא התחייבות, חייגו  03-7642122 .להזמנת מנוי למגזין מעריב לילדים, לחצו כאן