ראשי » מעריב מגזינים » מעריב לילדים

הכו את המומחה!

האם כל בעלי החיים מתעטשים? למה מגרד לנו כשפצע מגליד? ילדים שואלים, המומחה שלנו עונה

דודו בן שטרית | 26/11/2012 15:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ריף מאילת שואל: האם כל בעלי החיים מתעטשים?

שלום ריף. כדי שבעל חיים כלשהו יוכל להתעטש הוא צריך כמה דברים: אף, ריאות, סרעפת (זו השריר ששולט על הנשימה והוא נמצא מתחת לריאות), דרכי נשימה ונייר טישו כמובן. כלומר, אם לבעל החיים מסוים אין את האיברים האלה (ונייר טישו) אז הוא ככל הנראה לא יכול להתעטש. דגים למשל לא יכולים להתעטש כי אין להם ריאות ואין להם סרעפת (וגם קשה להם מאוד להחזיק טישו). גם עכבישים לא מתעטשים כיוון שדרכי הנשימה שלהם מאוד קטנים והסיבה להתעטשות מלכתחילה היא כי משהו קטן כמו חלקיק אבק נכנס לנו לדרכי הנשימה.

פתחי הנשימה של העכבישים והחרקים כל כך קטנים שאין סיכוי שיכנס לשם גרגר אבק, מה גם שאין להם סרעפת. למה הסרעפת כל כך חשובה להתעטשות? ובכן, האפצ'י שלנו הוא בעל רפלקס, כלומר תנועה בלתי רצונית של שריר הסרעפת, כאשר יש לנו צורך לנקות את דרכי הנשימה שלנו מגורמים שמפריעים לנו (אבק, ליחה, אפילו וירוסים מעצבנים).

זה אומר שללא הסרעפת אין לבעל החיים שום סיכוי להתעטש. אז למי כן יש סרעפת? ליונקים יש סרעפת כגון: חתולים, כלבים, ארנבים ואפילו סמורים יכולים לשחרר עיטוש בריא וחזק. לא פעם קרה למומחה שלכם שבזמן הליטוף של חתול האהוב שלו הוא קיבל אפצ'י לפרצוף. לא נעים. אולי באמת הגיע הזמן שאני אלמד את החתול שלי איך להשתמש בנייר טישו, מה אתם אומרים?
איור: מיכאל פיק
בלי סרעפת, אין אפצ'י איור: מיכאל פיק

עומר מתל אביב שואל: למה מגרד לנו כשפצע מגליד?

שלום עומר. קודם כל חשוב להבין שבגוף בריא, כל פצע אמור להפוך לגלד. גלד הוא בעצם דם קרוש שמכסה את הפצע ומונע מהדם להמשיך לזלוג מבעד לפצע. בינתיים, הגוף דואג שהאזור הפצוע יכוסה בעור חדש שיגן על כלי הדם שנחשפו. כשהעור החדש מוכן לפעולה, הקריש דם של הגלד נושר עמו והתהליך הזה לפעמים מגרה את קצות העצבים שצמודים לשטח עור החדש. העור שמתחת לגלד הוא דקיק וטרי ולכן הוא רגיש יותר למגע. לכן הוא גם נוטה להיות יותר מגורה.

זאת הסיבה שלפעמים אנחנו מגרדים את הפצעים שלנו לאחר שהם מחלימים. הבעיה מתחילה כאשר הגירוי מגיע לפני שהפצע מחלים לחלוטין. במקרים האלה אנחנו נוטים להיכנע לגירוד ולקלף את הגלד הקשה. אם הפצע לא לגמרי החלים אז חשיפת האזור הפצוע

עלולה לפתוח את הפצע מחדש. פתיחת הפצע לא רק יכולה לגרום לדם לזלוג החוצה אלא גם עלולה לחשוף את הפצע הפעור לגורמים לא כל כך טובים כמו לכלוך וחיידקים.

אם אנחנו לא ניתן לפצע להחלים לחלוטין לא רק שהעור לא יתחדש הוא עלול להפוך לצלקת. כאשר הגוף מרגיש כי אזור מסוים בעור הוא חלש מאוד הוא בונה אותו בעזרת חומרים קשיחים יותר במטרה לסגור את הפצע מהר וחזק יותר. זו הסיבה שהרבה מאוד פעמים פצעים עמוקים הופכים לצלקות בולטות. לפעמים גירוד גלד לפני הזמן יכול לאותת לגוף להשתמש ברקמה צלקתית כדי לסגור את הפצע, ואז הפצע התמים יכול להפוך לצלקת לכל החיים. לכן אם אתם מעדיפים להימנע מזיהומים ומצלקות עדיף לא לגרד פצע שמגליד. תנו לו לגדול בשקט.

שאלות מרתקות נוספות של ילדים ותשובות של המומחה שלנו – מדי שבוע ב"מעריב לילדים". לפרטים נוספים: 03-7642122.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מגזין מעריב לילדים

מעריב לילדיםהמגזין מציג מדי שבוע כתבות ומדורים בגובה העיניים של הקטנים, בנושאי מדע וטבע, בידור ותרבות, בדיחות, קומיקס, מחשבים, ועוד. להזמנת גיליון היכרות מתנה ללא התחייבות, חייגו  03-7642122 .להזמנת מנוי למגזין מעריב לילדים, לחצו כאן

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה