לגזור ולשמור

כל הפטנטים למאבק במפגעי הקיץ: מה מורחים כשנשרפים, ומה עושים כשהמדוזה תוקפת והאף מדמם

אירית רותם-צפרוני | 23/6/2005 9:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כוויות שמש

"בכל שנה הסיפור חוזר על עצמו", מספר ד"ר רון עזריה, רופא במחלקה לכירורגיה פלסטית ויחידת הכוויות בבית-החולים בילינסון. "אנשים ממשיכים להישרף מהשמש כאילו לא שמעו על הסכנות שבדבר. רבים מגיעים אחר כך לבית-החולים, כי הזניחו את הכוויות או שעשו לעצמם נזקים קשים בכל מיני טיפולים ביתיים מוזרים. למרוח לבן או יוגורט על כוויות קלות זה בסדר, אבל אנשים עושים לעצמם בבית טיפולים משונים, כמו למרוח משחת שיניים או לפזר מלח. זה סוג של בורות מזיקה".

"כוויית שמש דינה ככווייה מכל מקור אחר, כגון מים רותחים או שמן. דרגת חומרת הכווייה נקבעת על-ידי הממצאים העוריים, כשאנשים בעלי גוון עור בהיר יישרפו גם בזמן חשיפה קצר לשמש, ולכן עליהם להקפיד יותר מבעלי העור הכהה. כשמדובר בכווייה שמתבטאת רק באודם באזור קטן, ניתן לטפל לבד בבית. במקרה שמדובר באזור נרחב, או כשמופיעות שלפוחיות, יש לפנות לרופא".

"במסגרת הטיפול הביתי: מומלץ על מקלחת במים פושרים, לא קרים. על אזור הכווייה יש להניח מטליות נקיות ורטובות. ניתן לקחת משככי כאבים, הנמצאים בבית בשימוש רגיל לכאבי ראש וכד'. אפשר להשתמש בתכשירים כמו ג'ל אלוורה, קרם לחות על בסיס מים, או תכשירים לטיפול בכוויות הנמכרים ללא מרשם רופא. יש לבדוק אם התכשירים ניתנים למריחה גם על עור הפנים. במקרה של ספק, עדיף להתייעץ עם גורם מוסמך".

"אין להשתמש בימים הראשונים של הכווייה בחומרים על בסיס שומני, מאחר והם עלולים לסתום את נקבוביות העור ולגרום לעלייה בשכיחות זיהומים עוריים. רק לאחר מספר ימים, כשהמקום מתחיל להירפא אפשר וגם רצוי לשמן אותו, אפילו בשמן זית. בכך נמנע את התייבשות השכבה החיצונית של העור, נפחית

את קילופו ונגביר את תהליך ההחלמה. יש לשמור את אזור הכווייה נקי, ושטיפה במים וסבון רגיל פעמיים ביום חשובה למניעת זיהומים. הופעת אודם סביב הכווייה, נפיחות ורגישות מקומית, עלייה בחום הגוף והופעת הפרשות מאזור הכוויה, מחייבות בדיקת רופא".

ד"ר מוניקה אלמן, רופאת עור שמתמחה באסתטיקה, מזהירה: "כשמופיעה שלפוחית, לא לנסות לפוצץ אותה. במקרים של כוויות בשטחים נרחבים חשוב להיוועץ ברופא עור או פלסטיקאי לטיפול תומך, כדי שלא תיווצר צלקת. את האזור שנכווה אין לחשוף לשמש במשך תקופה, כדי למנוע הופעה של פיגמנטציה (כתמים). עד לריפוי המוחלט אין להסיר שיער מהאזור שנכווה".

זיוה סאמט שמטוב מבית המרקחת ההומאופתי "הומגליל": "בבתי מרקחת הומאופתיים או אצל מטפלים מקצועיים, ניתן להשיג קרמים או ג'ל למריחה, המורכבים מטינקטורות ומיצויים של צמחים וחומרים טבעיים כמו פרופוליס, היפריקום, קלנדולה, לבנדר, שמרגיעים, מחטאים ועוזרים לאיחוי הרקמות".

חן פרופסורסקי, נטורופת ומטפל ברפואה סינית: "כדי לעזור לגוף להתמודד טוב יותר עם החשיפה לשמש צריך לדאוג לשפע של נוגדי חמצון בתפריט: פירות וירקות ותוספי מזון כמו ויטמינים C, ביתא קרוטן ו-E שיעזרו לנטרל את ההשפעה המחמצנת של קרינת השמש. גם הקרם לשימוש חיצוני כהגנה בפני השמש עדיף שיהיה מועשר בוויטמינים נוגדי חמצון ונקי מכימיקלים. ניתן להשיג אצל מטפלים מקצועיים, שמרכיבים קרמים כאלה בעצמם".

יצחק טבעוני, נטורופת ומפתח השיטה הפונקציונלית: "בשל תכולת הביתא קרוטן הגבוהה שלו, כוס מיץ גזר לפני היציאה לשמש תשפר את ההגנה על העור. במקרה של כוויות חייבים לשתות הרבה מים, כדי להחזיר לגוף נוזלים".
ומה נגד יתושים? צילום: ארכיון
ומה נגד יתושים? צילום: ארכיון אילוסטרציה

יתושים

ד"ר דניאל שינהר, כירורג ילדים בביתהחולים תל-השומר ומומחה להומאופתיה מודרנית במרפאת "מדיטף": "משחה הומאופתית בעלת השפעה מיטיבה היא 'טראומיל', שמורחים על העקיצה והיא מונעת גירוי בעור והתפתחות תהליך דלקתי במקום העקיצה. אם הגרד הוא בלתי נסבל ובלתי נשלט, במיוחד אצל ילדים קטנים שמגרדים עד זוב דם ויכולים לפתח זיהומים, אפשר למרוח על האזור העקוץ את המשחה 'אמלה', שגורמת אלחוש מקומי ומפסיקה את הגרד למספר שעות. ניתן להשיג ללא מרשם רופא. אם מתפתח זיהום במקום העקיצה, יש להתייעץ עם הרופא המטפל על שימוש במשחה אנטיביוטית".

חיים שלוס, מומחה לארומתרפיה: "תערובת של שמנים ציטרליים במבער, ביניהם אקליפטוס לימוני, עשב לימון, ליציאה קובבה, מליסה, ורבנה, תרחיק יתושים מהחדר. להרגעת עקיצות אפשר להשתמש בשמן אתרי אביס-אלבה, או בשמן אתרי לבנדר, שמטפטפים על המקום העקוץ".

זיוה סאמט שמטוב ממליצה על תכשירים הומאופתיים על בסיס "אפיס", שזו תרופה הומאופתית שעשויה מארס דבורים: "ג'ל 'דאפיס' שמורחים למניעה, מכיל שמנים ארומטיים ביניהם ציטרונלה וגרניום, שדוחים יתושים. למי שכבר נעקץ יש גם תכשיר 'דאפיס' לטיפול, ובו ניתן להשתמש לכל סוגי העקיצות וגם לכל מה שנראה כמו עקיצה, כמו למשל חררה, או כשנפוח ומגרד".

דימום מהאף

בזמן חמסין לפעמים האף מדמם. "במרבית המקרים זה נגרם מיובש של רירית האף ואז יש נטייה מוגברת לנימים שם להיסדק ולדמם", מסביר ד"ר דניאל שינהר.

"אבל דימום מהאף משני למגוון עצום של מחלות, חלקן מקומיות וקשורות לרירית האף וחלקן כלל גופניות. לכן כל אדם הסובל מאירועים חוזרים של דימום מהאף חייב לעבור אבחון רפואי. הטיפול הראשוני בדימום הוא עצירתו בלחיצה בשתי אצבעות על הנחיריים, תוך כדי החזקת הראש במצב טבעי (לא להרים אותו למעלה). את הלחץ יש להפעיל למשך כחמש דקות".

"ברוב המקרים שבהם מקור הדימום ביובש בריריות, הוא ייפסק. בסמוך לדימום רצוי להימנע מקינוח האף, כדי להימנע מחידושו. מקרים שאינם מגיבים לטיפול זה יזדקקו לטיפול יסודי יותר של רופא אף-אוזן-גרון. לסובלים מיובש ברירית האף קיימים מספר תכשירים לשימון וריכוך, על בסיס אלוורה. ההומאופתיה המודרנית מציעה טיפול לסובלים מדימום חוזר ללא סיבה, המורכב ממספר תרופות הומאופתיות המונעות את שבירות הנימים, משפרות את ההגנה על הרירית ומפחיתות בצורה משמעותית את הישנות המקרים".

משתזפת עם מדוזות על חוף הים באילת. צילום ארכיון: יהודה בן יתח
משתזפת עם מדוזות על חוף הים באילת. צילום ארכיון: יהודה בן יתח יהודה בן יתח

מדוזות

עוד רגע וגם המדוזות מגיעות. במחקר שנערך לאורך חופי ישראל במשך חמש שנים, נמצא שלקראת סוף יוני מגיעות המדוזות לישראל. הבשורה הטובה היא שפגיעתן של אלו השוכנות לחופינו רק צורבת ואינה קטלנית כמו במקומות אחרים בעולם, למשל אוסטרליה, שבה מפגש עם מדוזה עלול להסתיים גם במוות. הטיפול הפופולרי, אך המוטעה מתברר, בחומץ - לקוח משם.

"החומץ הוא חלק מהטיפול בנפגעים מהמדוזות באוסטרליה, שהן מזן אחר שיכול להרוג. למדוזה הספציפית ההיא יש 'חוטים' ארוכים שיורים מיליון מחטים שמחדירות רעל שפוגע בפעולת הלב והריאות. החומץ גורם להתכווצות החוטים. בארץ אין מדוזות כאלה, ואין צורך בחומץ שרק יגרום כאב נוסף ומיותר", מסביר ד"ר עמית לוטן, ביולוג ימי וביוכימאי, שביצע עבודת מחקר מעמיקה על מדוזות בים התיכון, ובעקבותיה פיתח את קרם ההגנה מהשמש "סייף סי", המונע את צריבת המדוזות.

ומי שנצרב ממדוזה?
"שישתמש במשככי כאבים ובמשחות הרגעה הנמצאות בשוק. התכשיר יעיל רק לפני המפגש עם המדוזה, הוא לא מקל על מי שכבר נצרב. אם הצריבה קשה יש לפנות לרופא".

חיים שלוס, מומחה לארומתרפיה, ממליץ על שמן אתרי לבנדר להקלת הצריבה. "לבנדר, מלך השמנים האתריים, ירגיע גם צריבת מדוזה. ובכלל טוב שיהיה בבית ובתיק, כעזרה ראשונה, במקרים של פציעות ושריטות, עקיצות וכוויות, ושאר פגיעות בעור. בכל מקרה של שימוש בשמנים אתריים, יש להקפיד שיהיו טבעיים וטהורים".

עוד טיפים לקיץ ובכלל

חיים שלוס: "מי שסובל מבחילות בנסיעה, שיטפטף טיפה אחת של שמן אתרי קרדמון (הל) מתחת ללשון, או על האצבע וימרח במרכז הלשון".

נורית בר דוד, מדריכת ארומתרפיה בחברת "ארומה לייף": "כשיוצאים לנסיעה ארוכה, כדאי להצטייד בתמצית מנטה. מטפטפים על מספר ממחטות נייר ומפזרים ברכב, זה יעזור לשמור על ערנות ורעננות. בקיץ גם נוטים יותר להידבק בפטרת בכפות הרגליים. מטפטפים על הפטרייה שמן עץ התה, לפחות שלוש פעמים ביום. כמו כן יש להקפיד לשתות הרבה כדי לנקות את הגוף".

זיוה סאמט שמטוב: "למקרים של טראומות וחבלות יעילה תרופה הומאופתית מצמח הארניקה. עשר טיפות (כשמדובר בתכשיר הנוזלי), או שלושה גלובולים (כדורים הומאופתיים) מתחת ללשון, כל שעה עד להטבה, ואחרי כן לרווח את זמני נטילת התכשיר עד להחלמה".

יצחק טבעוני: "בקיץ עדיף לאכול ארוחות קלות, כדי לא להכביד על הגוף. להרבות באכילת מאכלים מצננים, במיוחד פירות וירקות טריים. להימנע משהות ממושכת במזגנים, או ממעבר פתאומי בין המזגן לחום שבחוץ. צינון הגוף במים בריא יותר מישיבה מול מזגן, לכן מומלץ להתקלח לעתים קרובות במים בטמפרטורת החדר. רצוי להימנע מאלכוהול, שגורם חימום מערכות פנימי ואיבוד נוזלים".

חן פרופסורסקי: "למנטה יש אפקט מקרר. חליטה קרה של תה עם נענע עדיפה על פני ישיבה במזגן. להרבות בשתייה, עד למצב שבו השתן שקוף. כדי להימנע משלשולים יש להקפיד על היגיינת מזון. לא להשאיר מזון חם בחוץ עד שיתקרר, אלא לקרר אותו במהירות בתוך כלי נוסף עם קרח, וכשמגיע לטמפרטורה המתאימה להכניס מיד למקרר. כשיש שלשולים, לא לנסות לעצור אותם. לתת לגוף להתנקות ולדאוג שיקבל חזרה את המינרלים שאיבד, על-ידי שתיית מיצי ירקות ופירות מדוללים במים. אפשר למתן מעט את השלשול באכילת מעט אורז מלא שמבשלים היטב בהרבה מים ומוסיפים תפוח עץ מגורר".

עדכון אחרון : 23/6/2005 10:28
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים