נשימה עמוקה לבטן
כולם יודעים שחל איסור על עישון בזמן ההריון, אבל איך מפסיקים כשאפילו במדבקות אסור להשתמש?
17 אחוז מהנשים היהודיות בארץ מעשנות לפני ההריון, כך על פי סקר שנערך לאחרונה במשרד הבריאות. לפי הנתונים, שמתפרסמים החודש בכתב העת הרפואי Health Policy כ-28 אחוז מהמעשנות הן בעצם "מעשנות קלות", שצורכות סיגריה אחת עד חמש ליום. 27 אחוז הן מעשנות ממוצעות, שגומעות שש עד עשר סיגריות ליום, והרוב (37 אחוז) הן כבדות, שמדי יום מעשנות 11 עד 20 סיגריות ליום. שמונה אחוזים נוספים הוגדרו כ"מעשנות כבדות ביותר", ודיווחו על מנה יומית של למעלה מ-20 סיגריות, כלומר יותר מחפיסה ליום.
94,327 תינוקות נולדו בישראל בשנת 2002 שבה בוצע הסקר. להערכת החוקרים, 16,000 מהלידות החלו כשהאימהות עישנו. הממצאים החדשים לא הפתיעו את משרד הבריאות. הפיתוי לעשן במהלך ההריון גבוה. ואצל המעשנות, הלחץ הרב שבו מצויה האישה והצורך בהרגעת הגוף, אינם מועילים בניסיונות לוותר על הסיגריות.
"הדרך הנכונה היא לדבר עם האישה לקראת ההריון, כי כשהיא מגיעה למעקב הריון בטיפות החלב, היא לרוב כבר בחודש השני או השלישי, וכבר קשה לפעול", אומר פרופ' יונה אמיתי, מנהל "המחלקה לאם ולילד" במשרד הבריאות וחבר בצוות החוקרים שביצעו את הסקר. "הגישה המומלצת היום היא 'טרום הריונית', ובה ניסיונות לשכנוע נשים להפסיק לעשן לפני התחלת הריון. ואם כבר איחרנו, אז לפחות למנוע את העישון לקראת ההריון הבא. כל ביקור בטיפת חלב הוא הזדמנות נוספת לדבר על נזקי העישון".
סכנות העישון לאישה ההרה התגלו בעיקר במהלך העשור האחרון. "רוב המחקרים מגיעים מאנגליה, כי שם, מכלל המעשנות, כרבע ממשיכות לעשן בזמן ההריון", מסביר פרופ' משה הוד, מנהל "היחידה להריון בר סיכון" בבית החולים "בילינסון". "רוב הסיכויים הם שהתופעות השונות נגרמות מהרעלים שנמצאים בסיגריות ובעשן, ובהם פחמן חד חמצני, ניקוטין, ציאניד, קדמיום ונחושת".
פגות היא אחת מהסכנות הבולטות שנגרמות כתוצאה מעישון בזמן ההריון, כפי שמסביר פרופ' בן-עמי סלע, מנהל "המכון לכימיה פתולוגית" במרכז הרפואי "שיבא" ויועץ האגודה למלחמה בסרטן בתחום מחלות הריאה. "למעשנות הרות נולדים תינוקות במשקל נמוך ב-150 גרם בממוצע, אך מדובר בממוצע בלבד. ידוע, שבקרב נשים שיולדות פגים בסוף החודש השביעי (שבוע 32), כשהתינוק נמוך ב-1 עד 1.5 קילו מהמשקל הרצוי, שיעור המעשנות הרבה יותר גבוה". מומים הם תוצר מוכר של הריון אשר לווה בעישון. אחת התופעות המוכרות של שילוב הריון ועישון היא שפה שסועה.
נזקי העישון
ושבן הזוג לא יחשוב שעליו לא חל נוהל הפסקת העישון המיידי עם הכניסה להריון. עישון פסיבי של אישה הרה הוא מסוכן ביותר, אם כי הוא קשה יותר להוכחה מחקרית. "עישון פסיבי הוא בעיה גדולה ביותר, כי קשה להעריך את הנזק", אומר פרופ' הוד.
מעבר לנזק במהלך ההריון, העישון מזיק גם ליכולת הפוריות של האישה. "מחקר שנעשה באוניברסיטת בריסטול בבריטניה בקרב 8,500 זוגות נשואים שניסו להיכנס להריון, מצא כי לבני זוג מעשנים, או כשרק אחד מעשן, הסיכויים להרות נמוכים יותר, עד 60 אחוז", מספר פרופ' סלע. "אפילו בקרב נשים, שנחשפות לעשן סיגריה רק מבני הזוג, יש הפחתה של 30 עד 40 אחוז ברמת הפוריות, ויכולתן להרות ללא טיפולים הורמונאליים יורדת".
תנובת החלב של אישה יולדת אף היא מופחתת משמעותית כתוצאה מעישון. לפי מחקרים, כמות החלב המיוצרת על ידי מעשנת שילדה, נמוכה ב-250 מ"ל ליום, לעומת יולדת שאינה מעשנת.
למעשנות מומלץ, אם כן, להיפרד מהסיגריות לקראת ההריון באופן סופי. גם כשהתינוק נולד, פוטנציאל הסיכון שלו להיפגע מסיגריה עומד בעינו. "ארבעה אחוזים מהתינוקות מאובחנים כחולים באסתמה, כשמחציתם סובלים מאסתמה נרכשת, ומגיעים מבתים שבהם מעשנים. על תינוקות אלה לא נגזר בהכרח לחלות באסתמה מסיבה גנטית, אבל הריאות של התינוק עדינות, וגירויין על ידי עשן הסיגריות מזיק ביותר", מבהיר פרופ' סלע.

אם את מעשנת ולקראת הריון, או בתחילתו, את בצרה צרורה, בעיקר כי גם דרכי הגמילה מוגבלות ביותר. מתרופות כדאי לשכוח. "לגבי תרופת ה'זייבן' (Zyban) לגמילה מעישון, מופיעה אינדיקציה להימנע מלקחת אותה בהריון", מסביר פרופ' סלע. "מחקר שפורסם במרס האחרון, 2005, על ה'זייבן', ששמה הגנרי 'בופרופיון' (Bupropion), אומנם לא מצא מומים מולדים בקרב המשתמשות ב'זייבן' בהריון, אך מצא שכיחות גבוהה יותר להפלות ספונטאניות. לכן לא הייתי ממליץ על התרופה בהריון", מעדכן פרופ' הוד. המחקר בוצע על ידי קבוצה בראשות ד"ר גידי קורן, ישראלי המתגורר בקנדה מטעם בית החולים לילדים בטורנטו, וכלל 136 הריונות שלוו בטיפול ב"זייבן". 105 מהם הסתיימו בלידות, ו-31 בהפלות.
מתחליפי ניקוטין גם כדאי להיזהר. "אם משתמשים במדבקות או במסטיקים ללעיסה, הגוף אומנם לא קולט את כל הזפת והחומרים הרעילים שנמצאים בסיגריה, אך הוא כן קולט ניקוטין. וכשרמת הניקוטין בדם גבוהה, עלול להיווצר סיכון לעובר", מסביר פרופ' סלע. כשמעשנים סיגריה, רמת הניקוטין בדם עולה באופן תלול. גמילה מורידה את רמת הניקוטין באופן דרסטי, מה שמעלה את הדחף לסיגריה נוספת, ומצית את תחושת ההתמכרות. "המסטיקים והמדבקות מעלים את רמת הניקוטין ברמה נמוכה יותר, כך שגם הירידה בניקוטין בעת הפסקת העישון מתונה יותר. עם זאת, לניקוטין יש נטייה לכווץ כלי דם, מעבר להשפעתו כסם על קולטנים במוח ולהפרשת כימיקלים, שגורמים לתחושת תענוג. בתקופת ההריון, הדם עובר דרך השליה מהאם לתינוק, וכיווץ כלי דם עלול לגרום להיפרדות השליה מהבטן, אחת הסיבות להפלות ספונטאניות בהריון", מפרט פרופ' סלע.
וחרף האזהרה, בעולם כבר נעשו ניסיונות להפסקות העישון בהריון באמצעות המדבקות. חוקרים מאוניברסיטת דרום אוסטרליה בעיר אדלייד (Adelaide) דיווחו החודש, כי הצליחו לגמול נשים מעישון בזמן ההריון תוך שימוש במדבקות, אם כי רק רבע מהנשים שנבדקו התמידו בטיפול לאורך תקופה של 12 שבועות. החוקרים נמנעו מהצגת הסיכונים שבתהליך. "במאמר בריטי טוענים, כי למרות הניקוטין, מדבקות טובות יותר מאשר חשיפה לעישון בהריון; אך ממליצים שלא להשתמש בהריון במדבקות ארוכות טווח, שמשפיעות לאורך 24 שעות", מוסיף פרופ' הוד.
במסגרת הצעדים לצמצום העישון בהריון החליטה גם האגודה למלחמה בסרטן להצטרף למאמץ ההסברה. "כיום, עשרות שנים לאחר גילוי נזקי העישון, אין ספק כי עישון בעת ההריון מסוכן כפליים", מתריעה נאוה ענבר, מנהלת ההסברה באגודה. "חמש דקות מרגע התחלת פעולת העישון של האם, פוחתות תנועות הנשימה של העובר, ומשערים כי זוהי אחת הסיבות לכך שעוברים לאימהות מעשנות סובלים לעיתים מפיגור בגדילה התוך-רחמית, וסיכון ללידה מוקדמת. קיים גם סיכון מוגבר ללידת עובר מת". האגודה מפיצה בטיפות חלב עלון מידע לנשים בהריון, שמדגיש את הצורך בהפסקת העישון.
וכמו שימוש בסמים בהריון, שגורם להתמכרות אצל התינוק, כך גם התמכרות לניקוטין הסיגריות עשוי לעבור לעובר דרך השליה המשותפת לו ולאמו. "יש תופעות שמייחסים לאותה התמכרות לניקוטין, כמו עצבנות, שלא נורמאלית לתינוק בגיל צעיר", מסביר פרופ' סלע.
במחקר שנערך באוניברסיטת ג'ורג'יה בארה"ב ופורסם החודש, נמצא כי העישון בזמן ההריון העלה את הסיכון להתפתחות טמפרמנט קשה והתנהגות עוינת אצל התינוק. מחקר שפרסמו חוקרים מאוניברסיטת גרונינגן בהולנד, מצא כי תופעה של בכי בלתי פוסק, שמאובחנת אצל ארבעה אחוזים מהתינוקות, שכיחה בעיקר בקרב תינוקות לאבות שמעשנים 15 סיגריות ומעלה ליום, ואימהות שמעשנות 10 סיגריות ומעלה ליום.
בינתיים, 250 מיליון נשים בעולם מעשנות, כך לפי הערכות "ארגון הבריאות העולמי". "בין השיטות השונות שנוסו להפסקת עישון במהלך ההריון, היעילות ביותר הן שיטות שכוללות טיפול פסיכותרפי-התנהגותי בקבוצות, בהנחיית מטפלים מיומנים", אומר פרופ' הוד. ויש גם נשים שמפסיקות לעשן לבד, בהחלטה אישית. במחקר שפורסם במאי, 2005, בכתב העת להתנהגות התמכרותית, נמסר כי בסקר אמריקני שביצעו חוקרים מקונטיקט, נמצא כי רבע מהנשים מפסיקות לעשן בכוחות עצמן, ללא צורך בעזרה מסוימת, ברגע שהן מחליטות להביא ילדים לעולם.