פריצת דיסק - תחום פרוץ
פריצת דיסק עלולה לגרום כאבי גב בלתי נסבלים. אז איך אפשר לטפל בזה, והאם כדאי לנתח?
אחת התופעות שגורמות כאבי גב כמעט בלתי נסבלים היא פריצת הדיסק. לדברי ד"ר כספי, יש אנשים שהם בקבוצת סיכון לפתח פריצת דיסק: "אנשים כבדי משקל, אשר המשקל שלהם הופך לעומס על עמוד השדרה. אנשים שלא זזים הרבה, שעובדים בתנוחה נייחת המון שעות, יושבים או עומדים. הגב לא בנוי למנח אלא לדינמיות, לכן חשוב לזוז הרבה, לשקם בפעילות פיזיותרפיסטית ובפעילות גופנית מתאימה".
אבל מה זה בדיוק פריצת דיסק, ואיך מאתרים אותה? ד"ר כספי מסביר: "עמוד השדרה שלנו מורכב מחוליות: שבע צוואריות, 12 גביות, חמש מותניות וחמש מחוברות לעצם העצה. כל החוליות הללו הן כמו קוביות שמחוברות זו לזו בצירים ובדיסקים. הדיסקים הם מעין קפיצים בין החוליות ומשמשים כבולמי זעזועים. לעמוד השדרה שלנו יש בעצם שני תפקידים: הוא משמש כמתלה לגוף וגם כמכל שבתוכו עצבים שהם חוטי החשמל המחוברים למוח. בתהליך ההתבגרות שלנו, מהעשור השני של החיים, חלים שינויים בעמוד השדרה. כשהדיסקים נפגעים, עקב סיבוב או כיפוף פתאומי של עמוד השדרה בגלל תנועה לא נכונה, תנועה שחוזרת על עצמה או הרמה לא נכונה של משא - נוצר מצב שבו החומר הפנימי של הדיסק מתבלט או יוצא החוצה מבעד לציפוי הסיבי, וזה גורם לחץ על שורש העצב.
"זה גורם כאבים שמקרינים גם לגפיים - ידיים או רגליים. פגיעה בחוליות העליונות מקרינה לידיים, ובתחתונות - לרגליים".
אבל איך יודעים שמדובר בפריצת דיסק? לדברי ד"ר כספי, "אם יש גם כאבים וגם ממצא צילומי של אם-אר-איי או סי-טי שמוכיח לחץ על העצב - אנחנו מקשרים בין השניים. ואז בשלב הראשון נותנים טיפול נגד כאבים. עץ הטיפולים מלא ענפים, את חלקם אני לא מכיר בעצמי. מה שחשוב הוא לא להזיק לחולה. אם מים קדושים עוזרים לו - אני הראשון שאהיה בעד זה, אם זה מחליף ניתוח".
בין השיטות הרבות לטיפול בכאבי הגב קיימות גם שיטות אלטרנטיביות. אחת מהן היא הטווינה, על פי הרפואה הסינית. "כל כאב גב יכול להתפתח לפריצת דיסק, אם הוא איננו מטופל נכון", אומר נוריאל זייצ'יק, מטפל בשיטת הטווינה.
לדבריו, "הדבר החשוב ביותר הוא הזרמת דם למקום של הכאב. אני מתחיל בשיחה עם המטופל על הבעיה. אם יש צילומים מאבחנה קונבנציונלית - אני נעזר בהם. על פי האבחנה ברפואה הסינית, יש ארבע סיבות לפריצת דיסק: טראומה, חדירה של קור, חדירה של רוח וחולשה של הכליות. הטיפול עובד על סילוק של הרוח או הקור, חיזוק ושחרור של אזור החוליה הבעייתית ועיסוי לאורך הרגל או אזור ההקרנה, בשילוב כוסות רוח ומוקסה שהוא עשב ריפוי סיני, שבאמצעותו מחממים את האזור הכואב. אפשר גם להיעזר בדיקור".
עוד אומר זייצ'יק: "צריך לזכור שטיפול בכאב גב פשוט יכול למנוע התפתחות של פריצת דיסק. רצוי לא לשכב במיטה, אלא אם כן יש בזה הקלה. אפשר בשלבים הראשונים לשים קומפרס של קרח למשך 15-10 דקות באזור הכואב. חשוב להניח מגבת דקה
הפיזיותרפיסט דרור רז, בעל רשת מכוני פילאטיס, חושב שכדאי מאוד להימנע מניתוח. "העמדה הרווחת כיום של כירופרקטים, אוסתיאופתים ופיזיותרפיסטים, היא לעשות הכול כדי להימנע מניתוח. גם אם כואב נורא - לא לנתח, כי כל חדירה עלולה לגרום בעיות אחרות ולהחמיר את העניין". לדבריו, פילאטיס יכול לסייע מאוד במקרה של כאבי גב. "הפילאטיס הוא שיקומי במהותו. הוא עובד בעדינות על חיזוק שרירי הליבה - השרירים הקטנים והעמוקים ביותר בגב, סביב עמוד השדרה, בבטן, ובקרקעית האגן, שעוזרים לגוף לייצב את עצמו נכון ומאוזן. הפילאטיס פשוט מכריח אותם לעבוד. "ב-98 אחוז מהמקרים אנשים שמתמידים בפילאטיס, מתגברים על בעיות הגב. במקרים שבהם מגיעים אנשים עם חוסר איזון בולט כמו נטייה מסוימת לצד מסוים - צריך לשלב את הפילאטיס עם פיזיותרפיה מתאימה כדי להחזיר את האיזון".
אבל מה אם כל אלה לא עוזרים וכאבי הגב בלתי נסבלים? במקרה הזה, אומר ד"ר כספי, צריך ניתוח. "אם טיפול נגד כאבים לא עוזר, אנחנו הולכים לניתוח. הניסיון מראה שאם מחכים יותר מחצי שנה, הכאב עולה לראש, והחולים הופכים לחולי כאב כרוני, אז זה הגבול העליון שמאפשרים לחולה לסבול. הניתוח מקל את הכאב באופן מיידי בכריתה של התבלטות הדיסק הפגום, המשחררת את הלחץ שנוצר שם. ההחלמה לא ארוכה מאוד, והיום בתוך חודש חוזרים לתפקוד מלא".
אם אתם מאלה שחוששים מאוד מניתוח, בדיוק בשבילכם נועדה שיטת הניתוח החדשה שפותחה בשנים האחרונות. "כדי להפחית את רמת הסיכון הניתוחי פותחה שיטה שבה מבצעים חתך זעיר של סנטימטר בעור, ודרכו מחדירים מצלמה ישר לתוך האזור של הדיסק הפגוע הבולט. דרך אותה תעלת עבודה, באמצעות מעקב במצלמה, כורתים את החלק הבולט ומגיעים אליו בעצם ללא חשיפה נרחבת", מסביר ד"ר כספי.
לדבריו, "זה ניתוח קצת ארוך יותר מהניתוח הרגיל - הוא נמשך שעה לעומת רבע שעה של הניתוח הקלאסי, אבל הוא בהרדמה מקומית בלבד, וכך אני יכול ליצור קשר עם החולה, ויכול לדעת אם אני קרוב למערכת העצבית ואיך זה משפיע על הכאב".
ואם בכל זאת לא השתכנעתם, ד"ר כספי מציע שיטה אחרת, שהיא בעצם המדרגה הראשונה של ניתוחי הגב: פעולה שבה מזריקים לדיסק החולה אנזים שמופק מצמח הפפאיה. "האנזים ממס את הדיסק הפצוע, והחולה קם כמו חדש. זה תהליך שהיה פופולרי בשנות ה-70, אבל אחרי כמה סיבוכים שנגרמו הפסיקו להשתמש בו. בין היתר חשבו שהחומר הגיע לתעלת השדרה וגרם שיתוקים", הוא מסביר. לדבריו, "היום, בדרך משוכללת יותר, השיטה הזאת שוב חוזרת לשימוש. בארץ היא עדיין במסגרת ועדת הלסינקי לאישור מיוחד לתרופות. בדיוק עכשיו סיימנו לטפל ב-50 מקרים, ואנחנו אמורים לפרסם את הממצאים ולקבל את אישור משרד הבריאות".