ורטיגו וסחרחורת

על בעיות באיבחון סחרחורות וחוסר שיווי משקל, והקשר שלהן לעמוד השדרה הצווארי

ד''ר יצחק בכר | 6/2/2006 12:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
סחרחורת וורטיגו (תחושה שהנך מסתובב על מקומך או שהעולם סובב סביבך) הן מן התלונות הנפוצות ביותר ששומע רופא ראשוני. כל רופא חייב להיות מסוגל להבדיל בין שני הסימפטומים, לאבחן את הגורם להם ולהפנות את החולה לטיפול המתאים ביותר. למרות צורך זה, הגורם המדויק להיווצרותם  של הסימפטומים האלו נותר לעיתים קרובות מדי לא ברור. אחת הסיבות לכך היא מורכבות מערכת שיווי המשקל והחיבור הנאורולוגי שלה למרכזים במוח ולצוואר. סיבה נוספת לכך שהסובלים מוורטיגו או סחרחורת נותרים בלתי מאובחנים היא העובדה שהפתולוגיות הרבות שיכולות לגרום לתסמינים אלו אינם מתחום מומחיות רפואית אחת.

מערכת שיווי המשקל שלנו מעודכנת על ידי מידע המגיע מהאוזן התיכונה (מבוך), מהראייה ומחיישנים הפזורים בעור, בשרירים ובמפרקים. המידע זורם בקביעות למוחנו, וזה, לאחר עיבוד הנתונים, משנה או מתקן את שיווי המשקל שלנו. מחלות מסוימות, חבלה, דלקות או גידולים סרטניים במערכת המורכבת הזאת יכולים לגרום לחלק או לכל התופעות הבאות: ורטיגו, חוסר שיווי משקל, תחושת עילפון ו"ראש קל" (תחושת ציפה וחוסר יציבות). ברבים מן המקרים החולה הממוצע יסכם את הסימפטומים הללו ויתלונן על סחרחורת.
הצוואר כגורם

מחקרים רבים מאששים את האפשרות שבעייתם של חולים לא מעטים (כ- 19 אחוז על פי מחקר שנערך בבית החולים מאיר) הסובלים מסחרחורת וורטיגו מצויה למעשה בעמוד השדרה הצווארי שלהם.

הפרופ' קרל לויט, אחד המומחים הגדולים בעולם לבעיות במערכות התנועה האנושית, מסביר מה הקשר בין עמוד השדרה הצווארי לסחרחורות ולורטיגו: "קיימים שלושה הסברים אפשריים המסבירים את הקשר הזה. הראשון, שיבוש צווארי גורם לעירור יתר של מערכת העצבים הסימפתטית וזו בתורה משפיעה על כלי הדם למוח. השני, החיישנים במפרקי הצוואר והשרירים התומכים בהם ממלאים תפקיד חשוב ביותר בקיום השיווי המשקל. פגיעה במידע המועבר מחיישנים אלו לגזע המוח יכולה לגרום גם לתחושות של סחרחורת ולורטיגו. השלישי, שיבוש צווארי (כגון: תזוזת חוליה) יוצר

היצרות מכאנית של כלי הדם העולים למוח דרך הצוואר וגורם לסחרחורות וורטיגו". כל התיאוריות הללו נתמכות בניסויים ועל כן גם שילוב של שלושת התיאוריות אפשרית.

בניסויים שנערכו בארצות הברית על בני אדם וקופים, הורדמו באופן מקומי החיישנים בחלקו העליון של צווארם. נטרול החיישנים הללו גרם לחוסר התמצאות, חוסר שיווי משקל וחוסר קואורדינציה ולריצוד עיניים בלתי רצוני. לא נמצאו ליקויים האופייניים לפגיעה במרכזי מוח גבוהים, כגון ליקוי בדיבור וחוסר שליטה בטווח ובעוצמת תנועות רצוניות. במחקר אחר הודגם כיצד שיבוש בתפקוד שרירי הצוואר באמצעות נקודות הדק (מוקדים דלקתיים) בסיבים העליונים של שריר הטרפז ושל שריר הסטרנו - כלידו -מסטויד (שרירי צוואר) יכולים ליצור גם הם לסימפטומים דומים.


זיהוי מורכב

חולים הסובלים מסחרחורת או מורטיגו על רקע צווארי יתלוננו תמיד על כאבי צוואר (לעיתים גם כאבי ראש) ונוקשות שרירי הצוואר. כמו כן עלולים חולים אלה לסבול גם מחוסר יציבות, וחוסר שיווי משקל המוחמר כתוצאה מתנועת צוואר מהירה. כאבי הצוואר ולעיתים כאבי הראש הללו, הממוקמים בדרך כלל בבסיס הגולגולת מאחור, יכולים להקדים את תחושות חוסר שיווי המשקל בימים ואף חודשים. לעיתים עלולים כאבים אלו להקרין לאזור הלסת ו/או לזרועות.

זיהויו של הגורם המדויק לורטיגו או סחרחורת על רקע צווארי עלול להיות מאוד מורכב. ראשית עלינו לשלול רקע של מחלות של אוזן תיכונה, של פגיעה במערכת העצבים המרכזית ושל ורטיגו פסיכולוגי. זאת נעשה באמצעות שאלות מפתח, כגון כמה זמן נמשכים הסימפטומים? מה הם הסימפטומים הנלווים לורטיגו? מה מחמיר את תחושת הורטיגו? מהו הרקע הרפואי הכללי?, וכן באמצעות בדיקה מקיפה של האוזן, בדיקה נאורולוגית של עצבי הגולגולת, שטח ראייה, תנועות עיניים וגודל אישונים וכן רפלקסים. במקרי הצורך יש להפנות את החולה לבדיקות דם, לבדיקות שמיעה מדויקות, CT (מבוך) אוMRI לסריקה מוחית (גידול בעצב השמיעה, טרשת נפוצה וכו').

אחת הבעיות העומדות בפני הרופא הנה להבדיל בין סחרחורות וורטיגו הנובעים משיבוש צווארי לבין אלו הנובעים מפתולוגיה של המבוך באוזן התיכונה לאור העובדה שבשני המקרים תנועות צוואר תחמרנה את הסימפטומים. דרך יעילה תהיה גרימת תנועה צווארית בלבד של החולה, ללא תנועות הראש. זאת ניתן להשיג על ידי הושבת החולה על כסא מסתובב ואחיזה בראשו בעודו מסתובב מצד לצד. מבחן חשוב יאפשר במידה סבירה של ודאות למנוע את תנועות הראש ולכן כל תזוזה של המבוך המצוי באוזן התיכונה ולמנוע החמרה של סחרחורות וורטיגו שאינם נובעים משיבוש צווארי.

מניפולציה צווארית

כאשר ורטיגו, סחרחורות ואף חוסר שיווי משקל הנם על רקע של שיבוש בתפקוד צווארי יש לפעול להסדרת תנועת החוליות ואגב כך לייצב את המידע הזורם מהצוואר למוח. דרך יעילה לעשות זאת היא באמצעות המניפולציה הצווארית. פרופסור לויט מציין את היעילות של המניפולציה הצווארית לתיקון סימפטומים אלו בקרב חולי מחלת מניאר (Meneire's). במחקר שערך הודגם שיפור רב בקרב 79 אחוז מתוך 21 חולי מניאר (Meneire's) שטופלו באמצעות מניפולציה צווארית.

שיעור החלמה גבוה (90.2 אחוז) מורטיגו וסחרחורות לאחר טראומה (תאונת דרכים) מודגם גם במחקר אחר העוסק בטיפול על ידי מניפולציה צווארית ושיקום של רקמות רכות. ממחקרים אלו ואחרים עולה שהטיפול בורטיגו וסחרחורות חייב לכלול מלבד תיקון התנועה של מפרקי החוליות הצוואריות באמצעות המניפולציה, גם התייחסות נאותה לתפקוד תקין של הרקמות הרכות. על המטפל להבחין בקיומה של יציבה לקויה ו/או בקיומן של תבניות תנועתיות קלוקלות לאורך יומו של החולה ולתקנן. כך למשל צוואר צב (נטיית הצוואר לפנים) תנועות צוואר לפנים תוך הטיית הראש לאחור במהלך הנשימה והבליעה יוצרים חוסר איזון צווארי שעלולים להיות הגורם בטווח הארוך לשחיקה, לדלקות ועל כן לשיבוש המידע המוזרם למוח.

החזרת האיזון בין קבוצות השרירים השונות הפועלות על הצוואר יכולה להיעשות על ידי מתיחות של שרירים קצרים ו/או חיזוק וקיצור של שרירים ארוכים מידי. סחרחורות וורטיגו יכולים להטריד ואף במקרים קשים להוות גורם מגביל. אבחנה מדויקת ללא חשבונאות קטנונית יכולה לאפשר התערבות מהירה ונכונה ולשפר את איכות חייהם של רבים.

הכותב הוא כירופרקטור "מכבי טבעי"

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים