השמנת יתר חולנית וניתוחים בריאטריים
הניתוח הטבעתי לקיצור קיבה, שיש המכנים אותו רס"ר משמעת בתוך הגוף, מתבצע ללא מגע יד אדם. 50% מהמנותחים מצליחים לשמור על הירידה במשקלם
לפני יותר משנה וחצי, כשהיא סובלת, כתוצאה מעודף המשקל הגבוה, מבעיות פוריות, לחץ דם גבוה ובעיות ברכיים וגב קשות, שמעה לראשונה על הניתוח הטבעתי ומאז, היא טוענת, השתנו חייה: "התחלתי להשלים עם המצב, הפסקתי לעשות דיאטות וקיוויתי שהאנשים סביבי יקבלו אותי כמו שאני. אבל אז כששמעתי מחברה על הניתוח, ראיתי בזה הזדמנות אחרונה לרדת במשקל. לא היה לי מה להפסיד". לאחר שהתברר לה שהניתוח נמצא בסל הבריאות, בקטגוריה של 'ניתוח מציל חיים' והוא ממומן, כולו או כמעט כולו, על ידי קופת החולים, התהליך כבר היה קצר למדי. בתוך ארבעה חודשים נכנסה לניתוח ויצאה בן אדם חדש.
שלא תטעו. אין מדובר בתרופת פלא חדשה. ההליך הניתוחי, שמיועד כמעט אך ורק לסובלים מהשמנת יתר חולנית, הוא קצר ועומד על יום או יומיים אשפוז בלבד, אך הקילוגרמים העודפים לא ממהרים להיעלם וסבלנות ואורך רוח הם מילות המפתח פה. למרות זאת, בסופה של תקופה שנעה בין חצי שנה לשנה, הקילוגרמים העודפים יורדים, כאשר 50% מהאנשים שעברו את הניתוח שומרים על הפחתת משקל העודף גם כעבור חמש שנים.
השמנת יתר (Obesity), היא מחלה כרונית המסכנת חיים. רק בשנה שעברה הכריז עליה ארגון הבריאות הבינלאומי, כמגיפה מספר אחת של המאה ה-21. ההערכות הן שכ-300 מיליון איש ברחבי העולם סובלים מהשמנת יתר וכ-40 מיליון איש סובלים מהשמנת יתר חולנית (Morbid Obesity). בישראל לדוגמא, כמחצית מהאוכלוסייה הבוגרת מוגדרת כבעלת עודף משקל, 15.5% מהאוכלוסייה מוגדרת כסובלת מהשמנת יתר וכ-5% מהאוכלוסייה מוגדרת כסובלת מהשמנת יתר חולנית. את האנשים הללו אנחנו כמעט ולא רואים משום שמרביתם נשארים בבית, מחמת הבושה או הקושי העצום. כיום צופים מומחים בינלאומיים כי בשנת 2014, יעמוד מספר הסובלים בעולם מהשמנת יתר על כ-400 מיליון.
הרופאים מבחינים בין מי שסובל מהשמנת יתר או השמנת יתר חולנית, על פי מדד ה- BMI, הלא הוא מדד מסת הגוף. זה מחושב כאשר לוקחים את משקל הגוף בק"ג ומחלקים אותו בגובה בריבוע. לדוגמא, מסת הגוף של אדם שמשקלו 135 ק"ג וגובהו 1.78, יהיה 42 BMI. מדד מסת הגוף מתפרש על סקאלה של טווחים, כאשר אדם שה-BMI שלו נע בין 20-25 מוגדר כבעל משקל תקין. לעומת זאת, אדם שה-BMI שלו נע בין 30-35 מוגדר כסובל מהשמנת יתר, אך כאשר ה-BMI יהיה מעל 35, פירושו של דבר שאדם זה סובל מהשמנת יתר חולנית. הכירורגים ממליצים במצב כזה להיוועץ עימם בדבר ניתוח בריאטרי.
ד"ר אליעזר אבינוח הוא כירורג מומחה להשמנת יתר ואחד הרופאים המובילים בארץ
מחקרים ובדיקות הוכיחו כי השמנה יכולה לגרום גם לסרטן לסוגיו, אי פוריות, לחץ דם גבוה, כשל בתפקוד הלב, כשל בתפקוד הכליות, כשל בדרכי מרה ועודף כולסטרול. בהיבט הנפשי, השמנת יתר קיצונית עלולה לגרום לדיכאון, הימנעות מיחסים חברתיים ואינטימיים ועלולה להיות לכך גם השפעה כלכלית משום שהיא גורמת לקשיים במציאת עבודה. סקר שנערך לאחרונה על ידי חברת ג'ונסון את ג'ונסון בקרב 150 איש בישראל הסובלים מהשמנת יתר חולנית, מראה כי 24% מהם סובלים מסכרת, 47% מיתר לחץ דם, 29% מעודף שומנים בדם, 10% ממחלות לב, 29% סובלים מקשיי נשימה בלילה ו- 49% דיווחו על כאבי ברכיים וקשיים בהליכה. יחד עם זאת, מהסקר עולה כי 44% מאנשים אלו אינם מקשרים את המחלות שלהם להשמנה.
הסיבה להשמנת יתר נעוצה בשני גורמים, סביבתי וגנטי. הגורם הסביבתי נובע מכך שבמאה העשרים ואחת, האוכל תמיד זמין ונמצא בשפע וזו גם ככל הנראה, הסיבה לכך שהמחלה קיימת בעיקר בעולם המערבי. הגורם הגנטי מאופיין בכך שלשמנים פשוט אין תחושת שובע. אדם רגיל יחוש לאחר ארוחה דשנה תחושת מלאות, כאשר המחשבה על הכנסת אוכל נוסף לגופו תעורר בו תחושת קבס ודחייה. אלה הם ביטויים של חוש השובע. לא כך אצל האדם השמן. יצר האכילה אצלו לעולם לא ייפסק, משום שהחיישנים בקיבה, אלה האחראים על שליחת מסרים של שובע ומלאות למוח, פשוט אינם עובדים.
"השמנת יתר חולנית זו לא רק מחלה, זו גם נכות. הבעיה היא שהנכות הזו אינה מוכרת, לא על ידי הרשויות ובעיקר לא על ידי החברה שאיננה סלחנית, מאשימה את השמנים ורואה בהם האשמים הבלעדיים למצב אליו הגיעו", אומר ד"ר אבינוח ומתריע: "כל ילד או ילדה עם עודף משקל חולני בגיל 11, לעולם יהיה פי שניים כשיגיע לגיל הבגרות והוא יהפוך לנכה. אנחנו לא רואים את הילדים האלה כי הם מנודים מהכיתה ולא יוצאים מהבית. אנחנו גם לא רואים את המבוגרים יותר. זה מעגל סגור, כי ברגע שמפסיקים לצאת מהבית, איזה הנאות נשארות בחיים? אז אוכלים יותר כי זה מה שנשאר".
כאן מגיע תורו של הניתוח הטבעתי לקיצור קיבה. יש המכנים אותו רס"ר משמעת בתוך הגוף. הניתוח הטבעתי נעשה בשיטת הלפרוסקופיה. כלומר, ניתוח בחלל הבטן המבוצע בטכניקת זעיר פולשנית. במקום לבצע חתך גדול בדופן הבטן, כפי שביצעו עד אמצע שנות התשעים, נעשים 4-5 חתכים זעירים, דרכם מוחדר האנדוסקופ – מצלמת וידאו שמציגה את המתרחש בחלל הבטן על גבי מסך וידאו גדול. כך למעשה מתבצע הניתוח, כאשר כלי הניתוח מוחדרים גם הם דרך החתכים הקטנים והמנתח מתבונן בנעשה על מסך הוידאו, בתמונה מוגדלת פי 16. ניתוח ללא מגע יד אדם.
טכניקה זו החליפה את הניתוח הוותיק לקיצור המעי, ניתוח שסבל מתדמית בעייתית, ולמעשה הפחיתה בצורה משמעותית את רמת הסיכון. אם בהליך הקודם בוצע חתך גדול בבטן, בעקבותיו סבלו המנותחים מכאבים עזים, זיהומים, זמן החלמה ארוך, לרוב בטיפול נמרץ, וסיכויי תמותה שעמדו על 2%-3%, כעת מדובר על הליך שונה לחלוטין. הניתוח עצמו, בטכניקה לא פולשנית, אורך כחצי שעה בלבד ומאפשר חזרה לשגרה בתוך יומיים, כאשר הסיבוכים וסיכויי התמותה עומדים על פחות מאפס. גם טווח הגיל של אנשים שעוברים את הניתוח גדל בהתאם. את הניתוח לקיצור המעי הרופאים נמנעו לבצע על אוכלוסייה בוגרת, בגלל הסיכונים ובגלל סיכויי ההחלמה הנמוכים. לעומת זאת, את הניתוח הטבעתי הרופאים מבצעים גם על אנשים בני שבעים ושמונים.
בניתוח הטבעתי, שהוא גם הפיך, מקטינים את נפח הקיבה ובונים אחת קטנה יותר, על ידי הכנסת טבעת המולבשת על החלק העליון של הקיבה. ניתוח זה מאפשר מעקב צמוד של הרופא ובקרה על קצב האכילה, משום שהטבעת ניתנת לכיוונון על ידי הרחבתה וסגירתה ובכך מאפשרת הגברה או הפחתה של גודל הקיבה. כעת, תחושת השובע נגרמת כאשר העצבים באזור הקיבה מעבירים למוח את המסרים הנכונים וזאת בעקבות הלחץ שמפעיל המזון על דפנות הקיבה הקטנה. תחושת השובע יכולה להמשך מספר שעות וגם אז, מעוניין המנותח לאכול רק כמות קטנה של מזון.
כאמור, הסיבוכים ותופעות הלוואי לניתוח הם נמוכים, אך קיימים. במרבית המקרים, נאלצים המנותחים לאכול מאכלים פחות קשים ויותר רכים. מטופלים מדווחים על קושי בלאכול בשר אדום, פירות וירקות שיש בהם סיבים ולחם. מי שיתעקש בכל זאת לאכול מאכלים אלה, ייאלץ להתמודד עם תופעה לא נעימה של פליטות והקאות. כמו כן, לעיתים, יכולה הטבעת לזוז ממקומה ואז יש לחזור לשולחן הניתוחים, כדי לעגן אותה במקומה.
תופעות אלה לא ממש מרתיעות את ב', שעברה את הניתוח לפני כשנתיים וחצי, מיד לאחר שירותה הצבאי. היא שקלה 135 ק"ג שהתפרשו על מטר ושמונים ס"מ. מאז הניתוח הורידה ב' 70 ק"ג, אך העלתה בחזרה שבעה קילו לאחר שהחליטה שהיא רזה מידי. כעת היא מרוצה ממשקלה אך מצטערת על דבר אחד. שהקשיבה לרופאת המשפחה שלה, לאחר שזו הזהירה אותה שלא לעשות את הניתוח לפני הצבא, בנימוק, כי יורידו לה פרופיל. הרופאה התעלמה מדבר אחד. הפרופיל של ב' ירד אוטומטית בגלל השמנת היתר החולנית ממנה סבלה ורבים הסיכויים כי ניתוח טבעתי לפני הצבא היה מעלה לה את הפרופיל. "הייתי רוצה לחוות את הצבא כבחורה רזה", היא מספרת, אך מתנחמת ממבטי ההתפעלות הנשלחים לעברה כעת, מאז הורידה ממשקלה. "התחושה היא אחרת לגמרי, בעיקר מבחינה נפשית ולאחר שהביטחון העצמי שלי עלה. אני לעולם לא אשכח את היום בו נכנסתי לחנות בגדים מאוד מוכרת, אחרי שנים שבמהלכם קניתי רק בחנויות למידות גדולות, ובפעם הראשונה בחיי, מצאתי מכנסי ג'ינס במידה שלי. מידה נורמאלית".
הכותבת היתה אורחת חברת 'גונסון & גונסון' בכנס בינלאומי בנושא השמנת יתר אשר נערך בחודש ספטמבר במאסטריכט שבהולנד