עתירה לבג"ץ: לשחרר 300 תרופות לשימוש
משרד הבריאות מעכב את אישור התרופות, אותן יכולים אזרחים לרכוש באופן פרטי. מתוך מאות הוא מאשר כ-25 בשנה. משרד הבריאות: "אנחנו סובלים ממצוקת כוח אדם"
"לא יתכן שבארצות המערב חולים יקבלו טיפול וכאן לא", אומרת עדינה מרקס, יו"ר האגודה לזכויות החולה. "למה? כי משרד הבריאות לא ממהר לרשום. ומדובר בתרופות לאיידס, כאלה שמצילות מעיוורון, תרופות לחולי לב, לסובלים מבעיות בכבד ועוד. אבל אני לא רופאה ולא מתעסקת בתרופה הספציפית", היא ממשיכה, "חשוב לי העיקרון. לפי חוק זכויות החולה, יש לחולה זכות לקבל טיפול רפואי נאות וכאן יש אפליה כי מי שיש לו יכול להביא את התרופה במזוודה מחו"ל".
"משרד הבריאות מודה בעצמו כי תקועות בתהליך הרישום כמעט 330 תרופות חדשות, אשר מתוכן 78 ממתינות מ-2004", כתב בעתירה עו"ד ברוך שוגול, המייצג את האגודה, "בשיחות לא רשמיות הודו בכירי משרד הבריאות כי המשרד מסוגל לטפל היום בלא יותר מ-25 תרופות בשנה. במצב עניינים זה, נוכח קצב ההגשה של 100 - 200 בקשות חדשות בשנה. אם לא תינקטנה פעולות מיידיות ל'פתיחת הסתימה', התרופות שהיו חדשות ב-2004 תגענה לשוק בעוד עשר או 20 שנה", הוא מלין.
הנוהל כיום בישראל הוא, שמשרד הבריאות מאשר תרופות רק אם עברו גם אישור של הרשויות המוסמכות בארצות הברית ובאירופה. מצד שני, האישור הבינלאומי אינו מקנה אישור רישום אוטומטי בישראל.
"הגישה של משרד הבריאות הינה, בכל הכבוד, שונה ומשונה אם לא אבסורדית", כתב עו"ד שוגול, תוך שהוא דורש להסתמך
על בדיקת הרשויות האמריקניות והאירופאיות לצורך אישור התרופה באופן אוטומטי בישראל, במיוחד לאור הסכמי שיתוף הפעולה, שנחתמו לאחרונה בין משרד הבריאות הישראלי וה-FDA האמריקני, המאפשרים זרימת מידע בין הצדדים.
עו"ד שוגול ממשיך וקובל על כך שהחולים במדינת ישראל מופלים לרעה בהשוואה לחולים במדינות אחרות, בכך שאינם יכולים ליהנות מטיפול בתרופות חדשניות במועד בו זוכים לו אזרחי ארה"ב ואירופה. בעתירה הוא אף טוען כי מצב זה פוגע בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. "כל אדם זכאי להגנה על חייו, על גופו ועל כבודו" נאמר בחוק. "אי רישום תרופה חדשה פוגע בצורה חמורה בעשרות אלפי חולים ומקצר את החיים של רבים מהם, דבר העומד בסתירה מוחלטת להוראות חוק היסוד".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מצוקת כוח האדם במכון ידועה לשרי הבריאות והאוצר ונמצאת בטיפולם. שר הבריאות יעקב אדרי הנחה את הנהלת המשרד לפעול למציאת פתרון, הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך, אשר יאפשר בדיקת התכשירים ומתן תעודת איכות לצורך שיווקם תוך שמירה על בריאות הציבור בפרק זמן מינימלי סביר".
במשרד תקפו את ההצעה לוותר על בדיקת התכשירים ולהסתמך טוטאלית על רישומים ממדינות אחרות ואמרו שהיא מעידה על כך "שהאגודה לזכויות החולה אינה מייחסת כל חשיבות לעניין הרישום ובדיקת האיכות ומוכנה להפקיר את בריאות החולה לטובת רווח עסקי של חברות".
המשרד הוסיף כי "אין קשר בין סוגיית רישום התרופות לנגישות. כיום כל חולה שצריך תרופה שאינה רשומה יכול לקבל אישור ממשרד הבריאות ולייבא אותה לצורך טיפול רפואי".