"המחשבים מסכנים חיי החולים"

צוות בבית החולים "אסף הרופא" מצא כי מחשבים גורמים לתקלות חמורות שמסכנות את חיי החולים

דן אבן | 5/3/2006 9:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בתיאוריה זה נראה מצוין: מערכת מחשב חזקה ומשוכללת בבתי החולים, שתגרום לכך שלא יהיו עוד טעויות אנוש. אבל בשטח מתברר שדווקא מחשב עלול לגרום ליותר טעויות, ולעלות בחיי אדם. כך למשל, גרמה מערכת ממוחשבת שנכנסה לשימוש בבית בבית חולים לילדים בפיטסבורג שבארצות-הברית לעלייה במקרי המוות של הילדים המאושפזים. גם בישראל גורמים המחשבים החדשניים בבתי החולים ללא מעט טעויות גורליות.

"מערכות ממוחשבות מאטות את היכולת לטפל במהירות בחולים ומרחיקות את הצוות מהמאושפזים", הסביר החוקר הראשי יונג האן מבית החולים האוניברסיטאי לילדים במישיגן. הנתונים שהתפרסמו בכתב העת "בריטיש מדיקל ג'ורנל" לפני חודשיים היו פשוטים: אחרי שהכניסו את המחשב לבית החולים לילדים זינקה התמותה מ-2.8 אחוזים ל-6.6 אחוזים .

התופעה המפחידה, מסתבר, קיימת גם כאן: צוות מהמרכז הרפואי אסף הרופא מצא לאחרונה סדרה של תקלות רפואיות מסוכנת שהופיעו בעקבות הכנסת מערכת ממוחשבת חדשה לבתי החולים הממשלתיים. כך למשל, התהפכו נתונים של בדיקות מעבדה, וכן בעיות ברישום של חולים שכבר שוחררו גרמו לקרובי משפחתם לחפש אותם בבתי החולים (מפני שעדיין היו רשומים במחשב). באחד המקרים הידרדר המצב לסכסוך של ממש עם קרוביו של חולה שלא נמצא במיטה שבה היה רשום, בגלל שכבר שוחרר.

גם למצוא מאושפזים שהועברו בין מחלקות בבית החולים הפך לאתגר. בעקבות הכנסת המערכת הממוחשבת החדשה במקביל למערכת הישנה, התקשו להבחין בין התינוקות. "במקום מספר זיהוי אחד באו שני מספרים ממערכות הפעלה נפרדות, ונוצרו קשיים בזיהוי תינוקות", נכתב במאמר שהתפרסם ל אחרונה בביטאון המקצועי "רפואה ומשפט", אשר סוקר את פרויקט ה נמ"ר (ניהול מרכזים רפואיים) של משרד הבריאות ליצירת מערכת מחשב אחידה ל-11 בתי החולים הכלליים הממשלתיים. הצוות בדק את יעילות החדרת המערכת לאסף הרופא, שנבחר לבית החולים ה ראשון להשתמש בה לתקופת פיילוט החל מתחילת 2003. "כבר בשלבים הראשונים של המעבר לשימוש במערכות מידע ממוחשבות טמונים סיכונים מוחשיים לבטיחות המטופל והצוות", נכתב במאמר.
המחשב בחר תרופה מהשורה מעל

כשהמחשב היה צריך לבחור אוטומטית תרופות למטופלים מתוך רשימת תרופות ממוחשבת קרתה תקלה נוספת: לפעמים נבחרה בטעות התרופה בשורה מעל או מתח ת לתרופה הדרושה. התקלות לא הסתיימו שם: ברמה הניהולית נמצא שפעולת רישום ושחרור המאושפזים התעכבה, כך שימים שבהם החולים כבר היו בבית נרשמו כימי אשפוז נוספים ונוצרו בעיות ב תשלומים מקופות החולים.
למרות שהכשירו לא פחות מ-1,680 אנשי צוות מכל המחלקות כשהכניסו את המחשב החדש לאסף הרופא, עדיין "אירעו מספר תקלות שיש להן השפעה ישירה על איכות הטיפול בחולה ועל בטיחותו", מדווחים כותבי המאמר, מצוות הסיעוד בבית החולים. המעבר למחשב גם העמיס על העובדים, דרש השקעה בלימוד המערכת החדשה, התמודדות עם "חרדת מחשב" אצל העובדים ועם מצוקות לאור השינויים בסביבת העבודה, וכל אלה בתקופת אינתיפאדת אלאקצה, שהעמיסה לא מעט לחצים על בית החולים.

סגן מנהל אסף הרופא, המשמש גם כראש פרויקט מחשוב בית החולים, ד"ר עידו כץ, הודה כי "הבעיות שמועלות במאמר מטרידות את כולם", אבל גם הזכיר

כי המאמר נכתב מנקודת מבטם של צוותים סיעודיים. "התהליך היום בבתי החולים משופר בהרבה לעומת מה שהיה לפני כניסת הפרויקט. למשל, זיהוי חולים נעשה כיום מול מרשם התושבים של משרד הפנים, דבר שלא היה קיים קודם לכן. שגיאה בזיהוי החולה היתה קיימת בעבר באחוזים לא מבוטלים, והיום המצב הרבה יותר טוב. בהתחלה אכן היו תקלות במערכת שוויסתה את תנועות החולים בבית החולים, אבל כיום מספר התקלות אפסי".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מדובר במאמר שנכתב לפני יותר משנתיים וחצי, בחודשים הראשונים לאחר הטמעת המערכת באסף הרופא, שהיה בית החולים הראשון בפיילוט. יחסית ליישום הרחב והמורכב מספר התקלות היה קטן ביותר, ורובן נבעו מהפעלה לא נכונה של המערכת בתקופה הראשונה, כמו עדכון נתונים באיחור, טעויות הקלדה וכדומה. גם בתוך המאמר מוזכר כי הופקו לקחים ויושמו נהלים מתאימים למניעת התקלות". כיום מופעל פרויקט הנמ"ר בעשרה מתוך 11 בתי החולים הממשלתיים ונמצא בשלבי יישום אחרונים בכל המחלקות, לרבות הפעילות בחדרי ניתוח.

* באנגליה כבר התייאשו

בבית החולים לילדים בפיטסבורג המערכת הממוחשבת אמנם גרמה לזינוק בתמותת המאושפזים, אבל יחד עם זאת מצאו כי היא הפחיתה בחצי את הטעויות במתן תרופות וסייעה לירידה בתמותה במחלקת טיפול נמרץ. ואולם, במאמר שהתפרסם במאי בכתב העת "ארכיב אוף אינטרנל מדיסין" נמצא שמחשבים חדשים לא הצליחו להפחית את כמות הטעויות בהנפקת תרופות. החוקרים מהמרכז הרפואי בסולט לייק סיטי גילו שגם אחרי ששילבו מערכות ממוחשבות היו 72 טעויות במתן תרופות לכל 1,000 מאושפזים , ובתשעה אחוזים מהם גם נגרמה פגיעה קשה בבריאות החולה.
בכמה מקומות כבר השלימו עם הכישלון המדהד: במאמר שפרסמו חוקרים מאוניברסיטת מנצ' סטר בתחילת השנה נטען ש-70 אחוז ממערכות המידע הממוחשבות במוסדות רפואיים אינן משביעות רצון או נכשלות לגמרי. גם בשירותי הרפואה הלאומיים בבריטניה (NHS) התקבל בעבר דיווח על שיעורים גבוהים של כישלון מערכות ממוחשבות, ובדיווח נוסף מה"בריטיש מדיקל ג' ורנל" הגיעו רופאים מנורווגיה למסקנות דומות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים