רואים את הנולד
חמישה אחוזים מכלל הילדים הנולדים בישראל באים לעולם בסיום הריון, שמקורו בהפריה חוץ-גופית. מדריך לכל האבחונים, הטיפולים והשירותים בתחום טיפולי הפריון
השלב הראשון בטיפול נכון הוא אבחון: בדיקות הורמונליות, בדיקות זרע, צילום רנטגן של הרחם והחצוצרות ובדיקות משוכללות יותר - לפרוסקופיה והיסטרוסקופיה.
לפרוסקופיה נעשית בהרדמה כללית. מטרתה לאבחן בדייקנות פגיעה בחצוצרות וזאת על ידי מכשיר אופטי המוחדר דרך חתך קטן בדופן הבטן. באמצעות הלפרוסקופ ניתן גם להחדיר מכשירי ניתוח עדינים לטיפול בהידבקויות וחסימות קלות סביב החצוצרות.
היסטרוסקופיה אבחונית נעשית בלא הרדמה, או באלחוש מקומי. מכשיר אופטי עדין מוחדר לחלל הרחם כדי לאבחן הידבקויות, שרירנים, שאתות (פוליפים), או פגמים מלידה בחלל הרחם, שעשויים למנוע התפתחות תקינה של הריון.
הפריה חוץ-גופית ננקטה במקורה בעיקר במקרי חסימה בחצוצרות. כיום התרחב המעגל והוא כולל, למעשה, את כל המקרים שבהם טיפולים אחרים לא השיגו הריון. תהליך ההפריה החוץ-גופית כולל כמה שלבים:
1. טיפול הורמוני תרופתי, שמטרתו ליצור מספר אופטימלי של זקיקים (מכילי הביציות).
2. שאיבת הביציות, נעשית דרך הנרתיק, בהנחיית אולטראסאונד ובהרדמה כללית קצרה.
3. הפריה - המפגש בין הזרע לביציות. במקרים של זרע לא תקין, נעשית החדרת הזרע לתוך הביצית בשיטות מיקרומניפולציה עדינות, בהן מזריקים זרעון בודד לתוך הביצית במחט זעירה ובהנחיה מיקרוסקופית.
4. ניטור ההפריה והתפתחות העוברים במעבדה בימים הראשונים.
5. החזרת העוברים לחלל הרחם (מספר העוברים נקבע בשיתוף בני הזוג).
6. מעקב אחרי השתרשות העובר ברחם ושלבי ההריון הראשונים.
7. הקפאה של עודפי ביציות מופרות, בידיעת הזוג.
שיעורי ההצלחה של המכון באסותא, שהם מהגבוהים בעולם, הם כ-25 אחוז, אולם בנשים צעירות (פחות מגיל 35) מושג שיעור הריונות של כ-40 אחוזים.
עם היד על הדופק
קיימים מקרים רבים בהם שחלות האשה אינן מייצרות ביציות, או ששאיבת הביציות אינה תקינה. במקרים אלו יש צורך בתרומת ביציות. החוק בארץ מאפשר תרומת ביציות מתורמות הנתונות בעצמן בתהליך הפריה ("שיתוף
ביציות", Egg Sharing). לצערנו, פחתה מאד הנכונות לתרומת ביציות, בדרך של שיתוף. לפני כשנתיים ניתן למכון באסותא היתר לקבלת תרומת ביציות מחו"ל.
במקרים שבהם הזרע חסר או לקוי ניתן לבצע מיקרומניפולציה, הזרקת זרע באופן ישיר לביצית באמצעות מיקרוסקופ ומכשור מיוחד (ICSI). טכניקות שפותחו מאפשרות שאיבת זרע גם כשהוא מועט או חסר כמעט לחלוטין. מדובר בהתפתחות בעלת משמעות שכן היא מאפשרת הפריית הביצית בזרע האב, במקרים שבהם נעשתה בעבר הפריה בזרע תורם.
המכון מבצע גם טיפולי ZIFT להחזרה ישירה של עוברים לחצוצרות. החזרת עוברים אל החצוצרות, הסביבה הטבעית שלהם בהיותם בני יומיים-שלושה, במקום לחלל הרחם, מגדילה את סיכויי ההצלחה. כיוון שהטיפול כרוך בלפרוסקופיה ובהרדמה כללית, הוא מבוצע רק במקרים שלא הושג הריון ביותר מארבעה ניסיונות קודמים.
בימים אלה מיישמים במכון תהליך לאבחון טרם השרשה (PGD), על ידי שאיבת תא מהעובר המתפתח במעבדה ואבחון הרכב הכרומוזומים בו. תהליך אבחון זה יסייע במניעת מחלות תורשתיות (הרבה לפני שלב בדיקת מי השפיר). עוד מקווים שהתהליך יתרום לבחירה של עוברים בריאים, בעלי סיכוי מקסימלי ליצירת הריון נורמלי ובכך, להימנע מהסיכונים הכרוכים בהריונות מרובי עוברים.
פרופ' שלמה משיח הוא מנהל המכון הישראלי להפריה חוץ-גופית, בי"ח אסותא תל אביב