תרופה לפסח

תרופות עם טעם נעים כמו סירופים זקוקות להכשר ואילו כמוסות וכדורים ללא טעם מותרות לשימוש. אילו תרופות כשרות לפסח? שאלות ותשובות

מומחי מכבי שרותי בריאות | 10/4/2006 12:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
1. מה המשמעות של תרופה שאינה כשרה לפסח? האם זה אומר שיש בה חמץ?

תרופה שאינה כשרה לפסח מכילה חומרים שונים שבהם יש חמץ כגון גלוקוז, סורביטול ואלכוהול המופקים מחיטה. חלק מהסירופים לילדים למשל, אינם כשרים לפסח כיוון שמכילים תמציות שונות המשמשות כחומרי טעם – תמציות אלו מורכבות מעשרות חומרי גלם ולפיכך קיים בהן חשש לחמץ –עד אשר הוכח אחרת.

תרופה יכולה להיות לא כשרה לפסח מכמה סיבות: א. החומר המקשה או המגבש את התרופה עשוי מעמילן חמץ; ב. הציפוי החיצוני העשוי מסיבים המופקים גם הם מעמילן; ג. סירופים ממותקים באמצעות עמילן סוכרי; ד. ויטמינים כגון ויטמין C המופקים מדגנים.

כעיקרון, תרופות עם טעם נעים כגון סירופים ותרופות עם ציפוי טעים זקוקות להכשר וכן יש לבדוק כשרות.  כמוסות וכדורים ללא טעם הנלקחות בבליעה – מותרות לשימוש.

בכללים האלה ישנה גמישות לפי מצב החולה: חולה שאי  נטילת תרופה עלולה להביאו אפילו לספק של סכנה – חייב לקחת את כל תרופותיו ואסור לו להמנע מלהשתמש בהן. חולה שאינו בסכנה מותר לו לקחת תרופות בבליעה שאינן מופיעות ככשרות לפסח וזאת עד שיימצא לו תחליף לתרופה (בהיוועצות עם רופא), אך אסור לו לנטול כדורי מציצה וסירופים שיש בהם טעם. יש להיוועץ עם רופא לגבי ההחלטה מיהו חולה שיש בו סכנה ומי החולה שאין בו סכנה .

2. האם חברות התרופות הישראליות והזרות מפעילות קווי ייצור נפרדים לפסח?

חברות התרופות הישראליות והזרות אינן מפעילות קווי ייצור נפרדים לפסח. התרופות הכשרות לפסח הינן כאלה המכילות חומרים בהם אין חשש חמץ, כדוגמת עמילן תירס (קטניות), או עמילן תפוחי אדמה במקום עמילן חיטה. תרופות אלו מיוצרות באותו האופן לאורך כל השנה. כמו כן, היום כל היבואנים והיצרנים בארץ מוכרים את החמץ שלהם בפסח.

3. אני סובל מבעיות עיכול ולכן מקפיד בכל ימות השנה על אכילת קטניות כמו סובין למשל. אילו תחליפים ניתן לאכול כדי להבטיח פעולת מעיים תקינה?

ניתן לאכול הרבה ירקות ירוקים, לספרדים – תפו"א גורם פחות עצירות מאשר אורז. להקפיד על שתייה מרובה. אפשר להשרות שזיפים יבשים במים וזאת כמובן לאלו הנוהגים להשתמש בפירות יבשים בפסח. בכל מקרה יש להקפיד על פעילות גופנית המסייעת למערכת העיכול ולכל מערכות הגוף.

4 . אני בהריון בשבוע 12 וסובלת מבעיות אנמיות ולוקחת ברזל. האם מותר לי להפסיק בשבוע של פסח, או שהדבר עלול לגרום לסיכון ?

כעיקרון אין שום סיבה להפסיק טיפול בברזל בפרט שחלק גדול מטבליות אלה כשרות לפסח.. ככל שהאנמיה חמורה יותר רצוי כאמור לשמור על רמת ברזל תקינה.

5. האם תחליף חלב אם צמחי הוא קטניות ומה לעשות עם מזון התינוק בפסח?

בשל יבוא תחליפי מזון רבים מחו"ל, קשה היה לבדוק את כולם ולכן לא פרסמה הרבנות רשימה מותרת (כפי שהיה נהוג בשנים קודמות). יש לבדוק סימון של כשרות לפסח על כל מוצר. במידה והמזון הינו חיוני ואין לו שום תחליף, הרי הוא צורך חיים ויש לתת אותו. יש לשמור מחוץ לבית ולמכור לגוי (משום חשש חמץ). כמו כן יש להשתמש בכלים נפרדים.
משחות אינן זקוקות להכשר

6. אני חולה סוכרת סוג 2, האם מותר לי לשתות את 4 הכוסות בליל הסדר?

מותר לשתות 4 כוסות אך להשתדל שהיין יהיה יבש עם הכמות המינימלית ההכרחית, כלומר רביעית. כאשר היין נקי ללא תוספות אפשר למזוג את היין בשליש מים מתוך הרביעית.

7. אני נוטל תרופות ללחץ דם, סוכרת וכולסטרול . האם יש תרופות כשרות לפסח
לבעיות אלו?

מרבית התרופות ללחץ דם, סוכרת וכולסטרול הינן תרופות כשרות. יש לציין שהתרופה הנקראת סימווסטטין אינה מצויה ברשימת התרופות הכשרות לפסח. ניתן להיוועץ עם הרופא המטפל בנוגע לתרופה חלופית

או הפסקת התרופה למשך שבוע. יש להדגיש שבכל ספק בנוגע לכשרות התרופות יש להמשיך בנטילת התרופות ולא להפסיק בשום אופן, אלא בהיתר רופא. ניתן להיוועץ ברופא לגבי תרופה חלופית הכשרה לפסח.

8. מה הדין לגבי שימוש בוויטמינים בפסח?

יש להקפיד שלא יהיה בהם חשש לחמץ או לתערובת חמץ.

9. האם יש גם משחות (וולטרן, משחות אנטיביוטיקה, משחות לבעיות עור) הזקוקות לכשרות פסח?

משחות אינן זקוקות לכשרות פסח והשימוש בהן מותר מכיוון שהן מיועדות לשימוש חיצוני ואינן ראויות למאכל (והרוצה להחמיר - יחמיר לעצמו). כמו כן טיפות ומשאפים לשימוש חיצוני ייתכן ויהיה בהם אלכוהול וכוהל חמץ, אך גם הם מותרים לשימוש (דין זריקות כדין משחות).

10. אני חולה צליאק. איזה מצות אוכל לאכול בחג הפסח?

לחולי צליאק אסור לאכול קמח או דגן המכיל גלוטן. דווקא ה"פסח" "עושה טוב" לחולים אלו. יש עמותה של חולי צליאק שבו יכול החולה לקבל פרטים בנושא. כיום גם מצויות בשוק מצות משיבולת שועל מיוחדת.

11. יש לי תור לבדיקות בביה"ח שנקבע לפסח וכולל יום אשפוז. איך אדע מה רמת הכשרות של ביה"ח? והאם מותר לי להביא אוכל מהבית?

ניתן לבקש מהרב המשגיח על כשרות בית החולים תשובה בנוגע לכשרות בית החולים ולהיוועץ עימו, ועם אחות המחלקה בנוגע להבאת מזון מהבית.

12. אני צורכת תרופה הומאופתית לבעיות כליות - איזו תרופה מתאימה לי בפסח?

חשוב לוודא עם הרופא שהתרופה אכן עוזרת, מקלה וחיונית. במידה והתרופה נמצאת חיונית ואכן גורמת לריפוי או הקלה משמעותית – דינה כדין כל תרופה אחרת. חשוב לבדוק את כשרות התרופה והאם האלכוהול שהשתמשו בו להכנתה – הינו חמץ.

13. היכן אני יכול לברר אם התרופה שאני לוקח היא כשרה לפסח?

בכל אחד מסניפי מכבי פארם , רשת בתי המרקחת של מכבי. כמו כן יצאו לאור כבכל שנה מספר מדריכי תרופות כשרות לפסח אותם ניתן לרכוש. ניתן לעיין במדריך תרופות כשרות לפסח גם בכל אחד מסניפי מכבי שירותי בריאות.

14. האם ישנן תרופות שקיבלו כשרות רב אחד ולא אחר?

כמעט ואין הבדל בין הרשימות השונות ונותני הכשרות המוציאים לאור מדריכי כשרות ורובם מתבססים על אותה רשימה.

14. האם מכשירי דיאליזה עוברים הכשר? ומה לגבי כלל המכשור הרפואי בבתי החולים ?

מכשירי הדיאליזה מחוטאים ונקיים ואין בהם חשש לחמץ. מעבר לכך, מכיוון שהם חיוניים ומצילי חיים – מותר בהם השימוש גם אם היה חשש לחמץ.

התשובות באדיבות רופאי מכבי שירותי בריאות: ד"ר משה דקל – מומחה ברפואת משפחה, הגב' אביבה בן ברוך – רוקחת מחוזית, מחוז המרכז, סיוון לביא - רוקחת קלינית והרבנים  דב לנדאו ויחזקאל סלומון, בית הוראה מערב בני ברק והרבנות ירושלים

עדכון אחרון : 11/4/2006 17:18
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים