עדיף ניתוח מעקפים במקום צנתור

מומחה לב: לשני שלישים מהחולים שעומדת בפניהם הבחירה בין צנתור לניתוח מעקפים עדיף לבחור בניתוח. למרות זאת מספר ניתוחי המעקפים בארץ קטן מדי שנה

הילה אלרואי דה-בר ודן אבן | 28/4/2006 8:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לחולי לב רבים שהעדיפו לבחור בדרך הפחות מסובכת - הצנתור, כדאי אולי לחשוב פעם נוספת. מנתח הלב האמריקני פרופ' דויד טגרט מאוניברסיטת אוקספורד בבריטניה אמר אתמול כי רוב חולי הלב שעומדים בפני הבחירה בין צנתור לניתוח מעקפים - זקוקים לניתוח המעקפים.

לפי סקירה רפואית שביצע טגרט - והוצגה אתמול בכינוס האיגוד הקרדיולוגי בישראל והאיגוד הישראלי לכירורגית לב-חזה - ההנחה לפיה ניתן להגיע לתוצאות דומות אצל חולי לב בניתוחי מעקפים ובצנתור פשוט אינה נכונה.

"ההנחות השגויות התבססו על מחקרים מוטים, שהשתתפו בהם חולים בסיכון נמוך בלבד, ולחולים אלה מראש לא היו מציעים ניתוח מעקפים", טען טגרט, "לכן לא ניתן להסיק ממחקרים אלו על חולים עם מחלת לב קשה". לטענתו , חולים בסיכון גבוה מקבלים פעמים רבות ייעוץ שגוי לעבור צנתור במקום ניתוח מעקפים.
לא רק הסיכון קובע

סקירת המאמרים שבוצעה כללה מחקר שפורסם בכתב העת המדעי היוקרתי ניו אינגלנד ג' ורנל אוף מדיסין בהשתתפות 30 אלף חולי לב. לפי ממצאיו, חולי לב הסובלים ממחלת לב קשה עקב היצרות או סתימה בעורק הלב השמאלי (LAD) וחולים הסובלים מסתימה או היצרות בשלושה כלי דם ראשיים של הלב, נזקקים לניתוח מעקפים ולא לצנתור. מדובר בשני שלישים מחולי הלב הקשים.

לפי הסקירה, הסיכון בחולי לב אלו לתמותה תוך שלוש שנים גבוה ב-50 אחוז אם עברו צנתור, בהשוואה לחולים אלו שעברו ניתוח מעקפים. לדבריו, פי 7 יותר חולי לב קשים מקבוצות אלה שעברו צנתור יידרשו בהמשך לפעולות פולשניות חוזרות כמו צנתור נוסף בהשוואה לאלו שעברו ניתוחי מעקפים.

לטענתו גם חולי לב בסיכון נמוך זכו להצלחות טובות יותר לאורך זמן לאחר ניתוחי מעקפים בהשוואה לאלו שעברו צנתורים. "עצתי לכל חולי הלב להתייעץ גם עם מנתח לב", סיכם טגרט. אבל למרות כל זה בשנים האחרונות נרשמה

ירידה בכמות ניתוחי המעקפים בישראל.

ד"ר דני פינק, מנתח לב בכיר במרכז הרפואי שערי צדק ומזכיר האיגוד לכירורגית לב-חזה תומך בדבריו של טגרט. "שם המשחק איננו רק מהו הסיכון לתמותה בזמן הפעולה, אלא מה תהיה איכות החיים בשנים שלאחר הפעולה הרפואית. האינטרס שלי לתת את הטיפול הטוב ביותר ברמת הסיכון הנמוכה ביותר", אמר פינק.

פרופ' אהוד רענני, יו"ר האיגוד לכירורגית לב-חזה ומנהל המחלקה לכירורגית לב-חזה במרכז הרפואי שיבא אמר בכינוס אתמול, "כיום יש שני מקצועות: מנתח לב המומחה בניתוח מעקפים וקרדיולוג המומחה בצנתורים. הרופא העתידי יהיה שילוב של השניים, ויהיו לו כישורים בשני התחומים", אמר רענני.

ד"ר חלי דנקנר, אפידמיולוגית בתחום מחלות לב ממכון המחקר גרטנר של משרד הבריאות, אמרה בתגובה לדברים, כי "חשוב שהחולה יבין שיש לו שתי אלטרנטיבות, ואין עדיפות גורפת לניתוח מעקפים על פני צנתור ולחילופין ".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים