כתמי המעבר
האם גם בגיל המעבר נמצא העור תחת השפעת הורמוני המין? האם הירידה ברמתם גורמת לשינויים במבנה העור ובמראהו? ומה קורה עם כתמי הפיגמנטציה?
שינויים רבים חלים בגופה של אישה בהתקרבה לגיל המעבר. שינויים אלה מתבטאים במערכת הלב וכלי הדם, בקצב חילוף החומרים, במערכת דרכי השתן, בעצמות, וכמובן במערכת המין. ומה לגבי העור? האם גם העור נמצא תחת ההשפעה של הורמוני המין? האם ירידה ברמת הורמונים אלה גורמת לשינויים במבנה ומראה העור? והאם לטיפול הורמונלי תחליפי יכולת להשפיע על השינויים שחלים בעור לאחר גיל המעבר?
גורמים רבים משפיעים על מראה העור. החשובים שבהם הם גיל כרונולוגי וגורמים סביבתיים, כגון חשיפה לשמש ועישון. בריאות העור תלויה ביכולת התאים שלו להתחלף בתאים צעירים יותר, כושרו לייצר קולגן, סיבים אלסטיים ומולקולות של מוקופוליסכרידים, ובתפקוד כלי הדם האחראים לתהליך חילוף החומרים.
האם לעובי העור יש משמעות? כבר בשנות ה40- שמו לב החוקרים שלאחר גיל המעבר העור הופך דק יותר. זאת ועוד, נמצא כי נשים בעלות עור דק נוטות לסבול מאוסטיאופורוזיס ושברים בעצמות יותר מאשר בנות גילן בעלות עור עבה. החוליה המקשרת בין העור לעצמות נמצאת בתכולת הקולגן. הן העור והן העצמות מכילים כמויות גדולות של קולגן האחראי לעובי העור וחוזק העצמות.
כתוצאה מהירידה באסטרוגן במנופאוזה חלה ירידה בתכולת הקולגן של האברים הללו. טיפול הורמונלי חלופי לא רק שמשפר את מצב העצמות, אלא משפיע בצורה חיובית גם על העור. גם התכולה של החומר הבין-תאי המכיל מוקופוליסכרידים עולה תחת השפעת טיפול הורמונלי תחליפי. כתוצאה מכך משתפרת היכולת של העור לקלוט ולאגור מים והוא הופך מיובש פחות.
לאסטרוגן חשיבות גבוהה בתהליך. הימצאות הקולטנים לאסטרוגנים על פני כל התאים בעור היא ההוכחה לכך שלאסטרוגנים תפקיד חשוב בשמירה על המאזן של כל התהליכים החיוניים הללו. רק תאים בעלי קולטנים לאסטרוגן נמצאים תחת השפעתו של הורמון זה. ככל שכמות הקולטן גדולה יותר, כך השפעת ההורמון עליו משמעותית יותר.
באופן טבעי הכמות הגבוהה של הקולטנים נמצאת בתאים שבמערכת המין. בעור נמצאים קולטני האסטרוגן גם בתאי האפידרמיס (שכבת העור העליונה,( ובתאי הדרמיס (השכבה השנייה,( וכן בדופנות כלי הדם ובטפולות העור: השיער ובלוטות החלב.
גלי חום והסמקה פתאומית הם מסימני ההיכר הבולטים ביותר של גיל המעבר. כשני שלישים מהנשים בעולם המערבי סובלות מגלי חום בשלבים המוקדמים של גיל המעבר, ברובן מדובר בתופעה חולפת, אולם בשליש מהנשים הגלים ממשיכים להופיע גם חמש שנים ויותר לאחר גיל המעבר.
תופעת גלי החום מורכבת, אך קשורה כנראה לתפקיד שיש לאסטרוגן בוויסות מנגנוני חום וקור בעור. עם הירידה ברמת האסטרוגן חלה הפרעה במנגנוני ויסות אלה. לטיפול באסטרוגן השפעה מיידית על גלי החום. אפקט זה מהווה שיקול חשוב בהחלטה בדבר מתן טיפול הורמונלי תחליפי בגיל המעבר.
גם צמיחת השיער נמצאת תחת השפעות הורמונליות. עובדה ידועה היא, כי הריון מעודד צמיחת השיער
פחות ידוע, שבגיל המעבר חלה התקצרות של תקופת ההצמחה של השיער, עקב הירידה ברמת האסטרוגן. כתוצאה מכך שיער הקרקפת הופך דליל יותר.
נשירת שיער היא אחת התלונות השכיחות של נשים בגיל זה. לעומת זאת, תחת השפעת האנדרוגנים (ההורמונים הזכריים שהשפעתם עולה בגיל המעבר) מופיעה צמיחת שיער פלומתי בפנים.
האפקט של טיפול הורמונלי תחליפי על השיער, גם אם הוא מתבקש, לא הוכח עד כה במחקרים מבוקרים.
אבל כמו תמיד, אין רע בלי טוב. נשים שסבלו במהלך חייהן מפיגמנטציה על רקע הורמונלי עשויות למצוא מזור בתקופת המעבר. פיגמנטציה על רקע הורמונלי מתבטאת בכתמים חומים המפוזרים בצורה סימטרית בעור הלחיים, גשר האף ומרכז המצח. בשפת העם היא זכתה לשם "מסיכת הריון," וזאת משום נטיית הכתמים להופיע בעת ההריון, אך לא רק. גם נטילת גלולות למניעת הריון וטיפולי פוריות מעודדים הופעת כתמים אלה.
הסיבה להופעת הכתמים היא עלייה ברמת האסטרוגן המאפיינת את תקופת ההריון ומתלווה לקבלת טיפולים הורמונליים. למרבה הצער, לא תמיד עם חלוף מצב העודף ההורמונלי חולפת הפיגמנטציה, ולעתים היא מלווה נשים עד גיל המעבר. עם הירידה ברמת האסטרוגן נעלמת "מסיכת ההריון."
העור לא רק מבטא את סימני גיל המעבר, אלא "נרתם" בשנים האחרונות על-ידי המדענים כדרך למתן טיפול בבעיות גיל המעבר. ההגיון מאחורי העניין הוא פשוט. במקום לתת לאישה לבלוע כל יום כדורים עם ההשלמה של ההורמון החסר, מדביקים על העור מדבקה המכילה את התרופה, וזו נספגת באופן הדרגתי לגוף. ואכן, רוב הטיפול ההורמונלי התחליפי ניתן היום במדבקות מסוג זה.
אין מטרתה של כתבה קצרה זו לדון בבעייתיות של הטיפול ההורמונלי התחליפי. גם לא בהיבטים הפילוסופיים: האם גיל המעבר הוא מחלה ולכן יש לטפל בה, או שמדובר בתופעה טבעית ולכן יש להסתגל אליה ללא התערבות חיצונית?
לנו, כרופאי עור, ברור כי חלק ניכר מהתופעות העוריות המלוות גיל זה הן טורדניות ומציקות, אך ניתנות לפתרון קל ונוח. בשנים האחרונות נעשים מאמצים לפתח קרמים המכילים תחליפים הורמונליים, שיכולים לתת מענה לעור בגיל המעבר.
חלק מהתכשירים מכילים פיטו-אסטרוגנים, אותם אסטרוגנים צמחיים המותרים בתכשירים קוסמטיים.
יש לזכור, כי לגבי כל תכשיר הנמרח על העור נדרשת ההוכחה בדבר ספיגתו בעור. לצערי, רוב התכשירים חסרים הוכחה זו. עם זאת, בעזרת ההתפתחויות הטכנולוגיות לא ירחק היום שבו נוכל להתגבר על בעיות הספיגה והפעילות של תכשירים אלה בעור.
הכותבת היא מומחית ברפואת עור במרכז הרפואי וולפסון, חולון
הכתבה פורסמה במוסף לבריאות, מעריב