ניסוי חדש: מי שתייה ללא כלור
בעקבות ההשפעות המזיקות של הכלור, עורכים במקורות ניסוי חדשני לחיטוי מים בלי כלור. היתרונות: טכנולוגיית ה-U.V נוחה לשימוש ובריאה יותר. החיסרון: השימוש בה יקר מאוד
לטכנולוגיית ה-U.V, שבה משדרים קרני אולטרה-סגול שיעילות בקטילת חיידקים, יתרונות ברורים על פני החיטוי בכלור: נוחות התפעול, היעדר מגבלות בטיחותיות ובעיקר מי שתייה בריאים יותר. בנוסף, חיטוי ב-U.V אינו מייצר תוצרי לוואי. ואולם, לטכנולוגיה הזו יש חיסרון בולט, והוא המחיר.
חברת מקורות הפעילה בעבר מתקני U.V ביישובי הערבה, וכיום מופעלים על ידה מתקני U.V במתקן ההתפלה סבחה באילת ובמספר קידוחי מים מליחים בערבה. כעת מתכננת חברת מקורות להרחיב את הפעילות בשימוש ב-U.V לשני תחומים נוספים: חיטוי מי המוביל הארצי ביציאה ממתקן הסינון ובמפעלים להשבחת מי קולחין.
משרד הבריאות מחמיר
בעולם נעשה שימוש נרחב במתקני U.V כחלופה לחיטוי בכלור, וכבר כיום קיימים במקומות רבים מתקני U.V המחטאים מים שפירים ומי קולחין.
מנהל המחלקה לטיפול בשפכים והשבת קולחין במקורות, אבי אהרוני, הסביר כי טכנולוגיית חיטוי מים בטכנולוגיית ה-U.V נמצאת בשימוש נרחב במתקנים ביתיים, אלא שכאן מדובר בסדרי גודל עצומים של חיטוי אלפי ועשרות אלפי קוב לשעה.
הניסוי המרכזי שעורכת מקורות בטכנולוגיה זו מבוצע בשפד"ן -
מפעל טיהור המים של שפכי גוש דן. בנוסף נעשים ניסיונות במתקנים להתפלת מים בערבה ובאילת.
לדברי אהרוני, נכון להיום הטכנולוגיה הזו יקרה יותר מחיטוי מים באמצעות כלור, אך היא תוזל ככל שייעשה בה שימוש נרחב יותר. בנוסף, למשרד הבריאות ישנן כיום דרישות הולכות ומחמירות על שימוש במכלי כלור על יד ריכוזי אוכלוסייה, דבר שממילא מייקר את השימוש בכלור, עד למצב שבו עלות השימוש בו משתווה לעלות השימוש בקרני U.V.