הגבינות המובילות

ענבל קרקו, הדיאטנית הראשית של 'שומרי משקל', עושה סדר על מדף הגבינות ובוחרת את הבריאות והמזינות שבהן. לפניכם כל הנתונים, את הטעם תבחרו בעצמכם

ענבל קרקו | 1/6/2006 8:26 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
גבינות הן מרכיב חשוב בתזונה. הן מקור לחלבונים (מרכיב חיוני לגופינו בכלל ובדיאטה בפרט), מקור מצוין לסידן החשוב לחיזוק העצמות וגם לשמירה על המשקל.

לשמחתנו מגוון הגבינות בארץ גדול ויש גם מגוון רחב של גבינות דלות בשומן. לכן צמצמתי את הבדיקה הפעם לגבינות המתאימות לשומרי משקל. חילקתי את הגבינות ל-7 קטגוריות, בכל קטגוריה בדקתי את המוצרים המובילים ובחרתי מביניהם את זה שנראה לי הכי אטרקטיבי (בשקלול של ערכים תזונתיים ומחיר).

לא הוספתי קריטריון של טעם, כי זהו עניין אישי מאוד, אבל אני ממליצה בכל זאת להתנסות ולבחור תחילה את הגבינות המתאימות לטעמכם האישי.
לבנות רכות: המובילה - סקי של שטראוס

בקטגוריה זו יש מספר מוצרים במגוון אחוזי שומן (5, 3 ו- 1/2 אחוזי שומן). בחרתי לבדוק גבינות 3 אחוזים שומן: סקי שטראוס, תנובה 3 אחוזים וטרה שלושה אחוזי שומן.

המוצר האטרקטיבי ביותר לשומרי משקל הוא גבינת סקי 3 אחוזים שומן בזכות כמות הסידן - פי שתיים מאשר בגבינות האחרות (לפי התוויות). בנוסף, זוהי הגבינה היחידה המועשרת גם בויטמין D, המסייע לספיגת הסידן ולבריאות העצם.

מחיר גביע סקי של שטראוס: 5.4 שקלים, 10-20 אג' יותר מהגבינות האחרות. שווה בהחלט לשלם את זה

בשביל כמות כפולה של סידן. רכיבים: חלב מפוסטר, מלח, סידן, ויטמינים.

כמו בגבינות גם בקוטג' ניתן למצוא מגוון של אחוזי שומן. בחרתי לבדוק קוטג' 3 אחוזים שומן (תנובה, שטראוס וטרה). גם בקטגוריה זו ההבדל המשמעותי ביותר בין המוצרים הוא הכמות הכפולה של סידן בקוטג' שטראוס (200 מ"ג ל- 100 ג', לעומת 100 מ"ג במוצרים האחרים). קוטג' טרה מתהדר גם בחיידקי ביו (מבלי לציין איזה חיידקים). אך האמת היא, בשביל חיידקי ביו, מוטב לאכול גביע של יוגורט פרוביוטי. 
מחיר גביע קוטג' שטראוס: 5 שקלים, 20 אג' יותר מקוטג' תנובה, 80 אג' פחות מקוטג' טרה. רכיבים: חלב מפוסטר, שמנת, מלח, סידן, מייצבים וויטמינים
מחיר גביע קוטג' שטראוס: 5 שקלים, 20 אג' יותר מקוטג' תנובה, 80 אג' פחות מקוטג' טרה. רכיבים: חלב מפוסטר, שמנת, מלח, סידן, מייצבים וויטמינים 

המלוחה המובילה: פיראוס צפתית מעודנת

גבינות לבנות קשות כמו גבינה צפתית ובולגרית, מכילות יותר נקודות מגבינות רכות בגלל תכולה גבוהה יותר של חלבון ופחות מים.  גבינות אלה קלות יותר לעיכול מגבינות רכות ומוצרי חלב ניגרים עבור אנשים רבים בגלל תכולה נמוכה יחסית של לקטוז (סוכר החלב). יחד עם זאת, למקפידים על תזונה דלת מלח, קחו בחשבון שמוצרים אלה מכילים כמות גבוהה יחסית של נתרן (עד 850 מ"ג).

בדקתי גבינה בולגרית וצפתית של מספר חברות: תנובה, גד ומשק צוריאל. גם כאן המגוון רחב, הן  באחוזי השומן, הן בדרגת המליחות והן במרקם (בחיתוך או במריחה).

מאחר והטעם הוא מדד סובייקטיבי, גם בקטגוריה זו כמות הסידן בגבינה היווה את המדד העיקרי לאיכות התזונתית של המוצר. לכן הגבינה המובילה בעיני בקטגוריה זו היא פיראוס צפתית מעודנת 5 אחוזי שומן של תנובה, המכילה 500 מ"ג סידן. 

מחיר גביע פיראוס צפתית מעודנת: 10.6 שקלים ל-200 ג'. רכיבים: חלב מפוסטר, מלח, חומר משמר
מחיר גביע פיראוס צפתית מעודנת: 10.6 שקלים ל-200 ג'. רכיבים: חלב מפוסטר, מלח, חומר משמר 

הקשה המובילה: ריקוטה של גד

הגבינות הקשות מככבות בביתנו בשבועות. בדקתי את גבינת טוב טעם של טרה 3 אחוזים שומן, גבינת כנען תנובה 5 אחוזים שומן, וגבינת ריקוטה גד 5 אחוזים שומן וגבינת טבורוג של משק צוריאל.

גם כאן בדקתי את ערכי הסידן ומצאתי שגבינת ריקוטה גד מובילה עם 500 מ"ג סידן לעומת 100-140 בגבינות האחרות. מומלץ לשלב באפיה גבינות אל עם גבינות לבנות רכות, אחרת המאפה יוצא יבש. 
 

מחיר גביע גבינת ריקוטה של גד: 10.9 שקלים, יקרה משמעותית מגבינת כנען, שכמות כפולה ממנה עולה 17 שקל. רכיבים: חלב מפוסטר, מלח, חומר משמר
מחיר גביע גבינת ריקוטה של גד: 10.9 שקלים, יקרה משמעותית מגבינת כנען, שכמות כפולה ממנה עולה 17 שקל. רכיבים: חלב מפוסטר, מלח, חומר משמר 

גבינת השמנת המובילה: סימפוניה של שטראוס

בקטגוריה זו מצאתי שתי גבינות: סימפוניה של שטראוס וגבינת שמנת של תנובה. את שתי הגבינות ניתן למצוא במגוון טעמים אולם בעוד שגבינת השמנת של תנובה היא 5 אחוזים שומן, גבינת סימפוניה של שטראוס מכילה 3 אחוזים שומן ולכן עבורנו בשומרי משקל, סימפוניה היא הגבינה הנבחרת בקטגוריה זו. ערכי הסידן של שתי הגבינות דומים, כ-100-110 מ"ג ל-100 ג'.

גבינות שמנת דלות שומן
גבינות שמנת דלות שומן 

הצהובה המובילה: טל העמק לייט

גבינות צהובות עשירות בד"כ בשומן רווי אך לא בכולסטרול (המצוי בעיקר בבשר וביצים, ופחות במוצרי חלב). לכן אל תתרשמו מהמונח "ללא כולסטרול" שכתוב בגדול על אחד המוצרים. כמות הכולסטרול גם בשתי הגבינות האחרות היא זניחה.  גבינות צהובות אינן מכילות לקטוז לכן הן יכולות להיאכל על ידי אנשים, שיתר מוצרי החלב גורמים להם לבעיות עיכול.

גבינה צהובה היתה עד לפני מספר שנים נחלתם של רזים בלבד, שכן הגבינה הרזה ביותר הכילה 17  אחוזי שומן והיתר התהדרו ב-20 אחוז שומן ומעלה. אך לפני מספר שנים חל מהפך מבורך בתחום כשתנובה העזה לצאת עם עמק לייט 9 אחוזי שומן.

כיום ניתן למצוא את עמק לייט או טל העמק לייט 9 אחוזי שומן, גבינת כתר של טרה 9 אחוזי שומן והצהובה הטובה לייט של כפיר, שעל אף שאולי אינה נחשבת גבינה של ממש, היא נראית כמו גבינה, יש לה ערכים תזונתיים וטעם של גבינה צהובה. אז למי איכפת?

הדמיון בערכים התזונתיים גדול ושלושתן נהדרות בטוסט מפנק או פיצה ביתית. לכן גם בקטגוריה זו בחרתי על פי הסידן את טל העמק לייט, המכילה לא פחות מאשר 1,000 מ"ג סידן ל-100 ג'. 250 מ"ג יותר מכתר ו-350 מ"ג יותר מהצהובה הטובה. 

מחיר: 13.6 שקל ל-200 ג', 80 אג' עד 2 שקל יותר מהאחרות. רכיבים תזונתיים: חלב מפוסטר, מלח, צבע מאכל, חומרים משמרים
מחיר: 13.6 שקל ל-200 ג', 80 אג' עד 2 שקל יותר מהאחרות. רכיבים תזונתיים: חלב מפוסטר, מלח, צבע מאכל, חומרים משמרים 

הטופו המוביל: צוריאל

גבינות עיזים וגבינות צאן נחשבות לבריאות יותר מגבינות של בקר, כי ההרכב התזונתי של חלב עיזים וצאן דומה יותר להרכב חלב אנושי (חלב אם). לכן מוצרים אלה נחשבים לפחות אלרגנים וקלים יותר לעיכול, במיוחד בילדים צעירים. לחלב צאן יש יתרונות גם בהרכב השומן (בריא יותר) ובכמות הסידן (גבוהה יותר).

במספר עבודות שנעשו לאחרונה התגלה שיש לו יתרונות במצבים של אי סבילות לחלב פרה, אסטמה אלרגית ואקזמות ומיגרנות. לחלב צאן מיוחסות גם סגולות רפואיות בריפוי של מספר מחלות (בטיפול באפטות, למשל). אולם אי אפשר להתעלם משני חסרונות עיקריים: הטעם השונה והמחיר הגבוה (יחסית לגבינות לבנות של בקר). ניתן כיום למצוא גם גבינות עיזים וצאן ב-5 אחוזי שומן, אך לא פחות.

טופו אינו גבינה, אך בחרתי לבדוק אותו כי הוא הדבר הקרוב ביותר לגבינה מבחינת ערכים תזונתיים,  עבור אנשים שמעדיפים להימנע מגבינה בדומה לגבינה עשיר בחלבון סויה וסידן. הטופו שבדקתי (טופו צוריאל) מכיל 6 אחוזים שומן. 

טופו מכיל פיטואסטרוגנים (אסטרוגן צמחי), מרכיב הנחשב לבריא מאוד לנשים החל מגיל מעבר, אבל שנוי במחלוקת, במיוחד בנוגע לתינוקות ולילדים.

מחיר טופו צוריאל: 34.9 לק
מחיר טופו צוריאל: 34.9 לק"ג, רכיבים תזונתיים: פולי סויה, מים, מלח 

הכותבת היא דיאטנית ראשית של 'שומרי משקל'. הכתבה פורסמה באתר הבריאות 'להיות בריא'

הערה: חישוב הנקודות בטבלאות מתייחס לכמות השומן בגבינה חלקי 2

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים