רפואת אף אוזן גרון

תשובות לשאלות נפוצות

NRG מעריב | 25/6/2006 13:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אוזן תיכונה

שאלה
מהיא דלקת חריפה של האוזן תיכונה?

תשובה
האוזן התיכונה היא חלל אויר המצוי עמוק לעור התוף. בתוכה מצויות עצמות השמע המעבירות את גל הקול מהאוזן החיצונית ועור התוף לאיבר השמיעה ("השבלול") המצוי באוזן הפנימית. דלקת של האוזן התיכונה נגרמת בדרך כלל בשל זיהום בחידקים אופיניים ונוצרת הצטברות של נוזל מוגלתי המחליף את האויר המצוי באוזן התיכונה כך שנגרמת הפרעה בשמיעה ובדרך כלל גם לכאב בשל הלחץ הנוצר בחלל. דלקת זו שכיחה מאוד בילדים קטנים ( מעל 90% לוקים בה לפחות

פעם אחת עד גיל 3 שנים).
הסימנים האופינים הם חום היכול להיות גם גבוה, כאב ולכן אי שקט, ירידה בתאבון וכאשר הלחץ בחלל האוזן גדל תתכן הפרשה של המוגלה לחוץ האוזן בשל נקב הנוצר בעור התוף.
דלקת אוזן תיכונה יכולה להווצר לבדה או להתלוות לנזלת מוגלתית, דלקת ראות או לבוא אחר מחלה וירלית כמו שפעת.
בדרך כלל הדלקת חולפת בתוך שבוע עד שבועיים אולם לעיתים עלולה להתמשך או לחזור מספר פעמים בתוך פרק זמן יחסית קצר.

שאלה
איך לטפל בדלקת אוזן תיכונה?

תשובה
משככי חום וכאב (אקמול, אדויל וכדומה). טיפול באנטיביוטיקה מתחייב רק לאחר בדיקת ויעוץ רופא. לעיתים ניתן להמנע ממתן אנטיביוטיקה דבר המחייב מעקב רופא ושיתוף פעולה עם ההורים. אין חשש להרטיב את האוזניים בעת רחצה כל עוד אין נקב בעור התוף. שימוש בטיפות אוזניים בד"כ איננו בעל ערך רב. במיקרים עקשניים או מתמשכים או במקרה של ילד מאוד חולה יתכן וידרשו אצמצעים נוספים כמו מתן אנטיביוטיקה למשך ארוך יותר, ניקוז המוגלה באמצעות דיקור התופית או החדרת צינורית איורור ("כפתור"}. אישפוז בבית חולים בעת המחלה החריפה נדרש לעיתים נדירות – במיקרים בהם יש חשש לסיבוך או קושי במתן טיפול.

שאלה
מהם נוזלים באוזן התיכונה?

תשובה
נוזלים (לא מוגלה!) באוזן התיכונה- ללא סימני מחלת חום הוא מצב די שכיח בילדים עד גיל של 5-7 שנים. במצב זה תתכן אי נוחות לילד וכמובן ירידת שמיעה מסויימת. מצב זה יכול להווצר ממספר סיבות. הוא יכול להיות מלווה לנזלת מתמשכת ושינה עם פה פתוח לאורך זמן. מצב אחר הוא נוזלים כהמשך לדלקת חריפה  - במצב זה הנוזלים בדרך כלל יספגו תוך מספר שבועות לאחר תום הדלקת. מצב אחר הוא המצאותם של נוזלים ללא קשר לדלקת חריפה, נזלת או כל תחלואה אחרת. יתכנו גם גורמים נוספים.

שאלה
מה הוא הטיפול בנוזלים באוזן התיכונה?

תשובה
לעיתים קרובות המצב הוא זמני (כמו אחרי מחלה ויראלית- "צינון" או דלקת אוזן חריפה) ולפיכך כל מה שנידרש הוא מעקב ע"י רופא אף-אוזן גרון שמטרתו לודע שהנוזלים חלפו. במידה והנוזלים נמצאים שבועות רבים וקיימת ירידת שמיעה משמעותית ומתמשכת (מעל – יותר גרוע  - מסף של 30 דציבל) ו/או קימיים צצבים חולניים נוספים כמו שקיעת עור התוף או משיכתו לתוך האוזן התיכונה יש לשקול החדרת צינוריות איורור ("כפתורים").
בכל מיקרה אין כל בעיה בהרטבת האוזניים במקלחת שכן מקור הנוזלים הוא בתחלואה של האוזן התיכונה  - עמוק לעור התוף.

שאלה
מהן צינוריות איורור ("כפתורים")?

תשובה
אלו הן צינוריות קטנות (באורך 2-3 מ"מ) המוחדרות באופן ניתוחי ובהרדמה לאוזן התיכונה דרך חתך המבוצע בתופית. פתח אחד של הצינור נשאר באוזן החיצונית והשני באוזן התיכונה כך שהצינור משמש פתח קבוע בעור התוף. מטרת הפעולה הזו לאוורר את האוזן ובכך לסייע לאוזן בהחלמה מההפרעה ("נוזלים" או דלקות חוזרות) כמו גם שיפור השמיעה שנפגמה.

שקדים ופוליפים

שאלה
לכרות או לא לכרות את השקדים?

תשובה
השקדים הם בעצם בלוטות לימפה המצויות בבית הבליעה. תפקידם אינו ברור אולם חסרונם לא כרוך או מביא תחלואת יתר ידועה. כריתת שקדים היא פתרון יעיל מאוד על מנת להפטר מתחלואה חוזרת שלהם. ההמלצה המקובלת היא לכרות את השקדים באם:
יש 3-4 דלקות חידקיות (בדרך כלל סטרפטוקוקליות) בשנה ובמשך מספר שנים.
מורסה סב-שקדית חוזרת.
שקדים מוגדלים החוסמים את דרכי האויר וגורמים להפסקות בנשימה ונחרה משמעותית.
ישנן הוריות נוספות נדירות יותר.
מה הסכנות? – דימום ב 1% מכלל המנותחים. כאב – יותר במבוגרים מבילדים.
אין שכיחות יתר של דלקת ראות למי ששקדיו נכרתו (לאחר כריתת השקדים - הדלקות לא "יורדות למטה").

שאלה
ילד מנוזל-נוחר-נושם עם פה פתוח האם מדובר בבעיה בשקד השלישי או באדנואידים ("פוליפים")?

תשובה
כל הילדים נולדים עם רקמה לימפטית (כמו השקדים) מוגדלת המצויה בלוע העליון בדיוק במקום בו הפתח האחורי של האף. רקמה זו מצטמקת ונעלמת בד"כ לקראת גיל ההתבגרות.
לעיתים כאשר זו גדולה מידי וחוסמת את פתח האף האחורי ומשמשת מקור לזיהומים חוזרים אנו פוגשים ילד מנוזל תדיר (דלקת) - נושם דרך הפה ונוחר (חלק אחורי של האף חסום). לאחר בדיקה ואבחנה על-ידי רופא אף-אוזן גרון מומלצת לעיתים כריתה של רקמה זו. הניתוח בד"כ פשוט ומאוד יעיל.

צרידות אצל מבוגרים

שאלה
ממה נובעת צרידות אצל מבוגרים?

תשובה
בדרך כלל על רקע של דלקת בגרון או "שפעת" – הצרידות באה, מציקה וחולפת לאחר מספר ימים.
באנשים המשתמשים בקולם באופן מיקצועי – זמר, הוראה, הדרכה וכדומה ישנן תופעות של צרידות לסירוגין בשל פגיעה מכאנית במיתרי הקול בגין שימוש לא נכון.
צרידות במעשנים תתכן על רקע של דלקת כרונית במיתרים כמו גם סרטן.
לפיכך מומלצת בדיקת רופא אף-אוזן גרון אצל כל מבוגר הסובל מצרידות עקשנית או חוזרת.

בדרך כלל על רקע של דלקת בגרון או "שפעת" – הצרידות באה, מציקה וחולפת לאחר מספר ימים.
באנשים המשתמשים בקולם באופן מיקצועי – זמר, הוראה, הדרכה וכדומה ישנן תופעות של צרידות לסירוגין בשל פגיעה מכאנית במיתרי הקול בגין שימוש לא נכון.
צרידות במעשנים תתכן על רקע של דלקת כרונית במיתרים כמו גם סרטן.
לפיכך מומלצת בדיקת רופא אף-אוזן גרון אצל כל מבוגר הסובל מצרידות עקשנית או חוזרת.

שעווה באוזניים

שאלה
מה עושים עם פקקי שעווה באוזניים?

תשובה
השעווה (צרומן) נוצרת על ידי בלוטות קטנטנות המצויות בחלק החיצוני של האוזן. האוזן "יודעת" לנקות את השעווה מהחלק היותר עמוק של האוזן החיצונית כלפי חוץ. תפקיד השעווה ככל הניראה לשמש הגנה לאוזן. מידי פעם נוצרים "פקקים" החוסמים את האוזן החיצונית. יש הנוטים לכך ויש שלא יסבלו מהתופעה ולא פעם אחת. מהגורמים הידועים התורמים להווצרות פקקים הינה תעלה חיצונית צרה אולם גם ניקוי אוזניים באמצעות קיסמים עוזר מאוד לכך (ניגרמת דחיסה של השעווה לעומק). שכיחה התלונה של אדם החוזר מרחצה בים או בריכה ומתלונן על שאוזניו סתומות ואינן "ניפתחות". בדיקה תגלה בדרך כלל שהוא או היא סובלים מפקק שהתנפח בשל המים. בימות הקיץ עלולה להתלוות לתחושת הסתימה גם כאב בשל דלקת באוזן החיצונית. בגיל מבוגר חלה הפחתה ביצירת השעווה אולם השערות המצויות באוזן החיצונית מתארכות ו"עוזרות" לכליאת השעווה ויצירת פקקים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים