טיפול בכוויות
פגיעה בעור עלולה לחבל ביכולתו להגן על אברי הגוף הפנימיים. כיצד נקבעת דרגת הנזק של הכוויה ומה אפשר לעשות באמצעים הכי פשוטים, כדי למזער אותה. וכן – אל תרוצו לרפד אותה בקוביות קרח
כוויה הינה פגיעה בעור או הריסתו בשל חום גבוה, קור עז, מגע עם חומרים כימיים, או התחשמלות וקרינה. חומרת הפגיעה נקבעת על ידי שני פרמטרים: עומק הכוויה ושטח הכוויה. גורמים נוספים הקשורים לחומרת הכוויה הם מיקומה וגיל הנפגע; בתינוקות ובזקנים חומרת הפגיעה יותר גבוהה.
מבדילים בשלוש דרגות של עומק הכוויה ודרגות אלו מתייחסות לחומרת הכוויה:
דרגה ראשונה: כאשר נפגעת שכבת העור החיצונית (האפידרמיס) בלבד. בדרגה זאת אין פגיעה בשלמות העור ואין למעשה פגיעה בתפקוד העור. סימנה העיקרי הוא עור אדום וכאבים עזים.
דרגה שניה: דרגה זאת מתחלקת לשתי קבוצות, הראשונה שטחית והשניה עמוקה, כאשר ההבדל ביניהן נובע מעומק הפגיעה בשכבה השניה של העור(הדרמיס). בדרגה השטחית ההחלמה היא תוך שבועיים-שלושה ללא פגיעה בתפקוד העור, למרות הפרשות שיכולות להיות ואילו בדרגה העמוקה ההחלמה איטית יותר ובסופו של תהליך תישאר צלקת. סימניה הם עור אדום-ורוד, כאב חזק יותר ושלפוחיות.
דרגה שלישית: הכוויה העמוקה ביותר עם פגיעה בכל שכבות העור כולל השכבה השלישית שלו - התת-עור. סימנה העיקרי: עור שחור במרכז הכוויה ומסביבו כוויות מדרגה ראשונה ושניה, בדרך כלל ללא כאבים עקב פגיעה בקצות העצבים.
היקף הכווייה נקבע על פי שטח הגוף שנפגע. חישוב השטח נעשה לפי שיטת התשיעיות, המחלקת את גוף האדם לאזורים בני 9 אחוזים, או 18 אחוז (השיטה מתייחסת למבוגרים, כאשר בילדים הפרופורציות בין הראש לרגליים משתנות עם הגדילה): ראש וצוואר – 9 אחוזים, גפה עליונה – 9 אחוזים, חזה ובטן – 18 אחוז, גב – 18 אחוז, גפה תחתונה – 18 אחוז ואזור אברי המין - 1 אחוז.
כוויות בעלות סיכונים מיוחדים הן כוויות מדרגה שלוש בשטח מעל 10 אחוז משטח הגוף.
הטיפול הטוב ביותר - מניעה
טיפול ראשוני נכון מיד לאחר הפגיעה וגם בשעות הבאות יכול לשפר את סיכויי הנפגע לצמצם את חומרת הפגיעה.
1. יש לעצור את תהליך הכוויה (הרחקה האש, הסרת בגדים בכוויה ממים רותחים וכו').
2. יש להסיר את הבגדים מאזור הכוויה במיוחד בכוויה כימית.
3. . יש לשטוף במים זורמים את אזור הכוויה.
4. לכסות את הכוויה בבד נקי מבלי שיידבק אליה.
5. במקרה של כוויה מזפת יש לקרר את המקום ולא להסיר את הזפת.
6. אין
לקרר את הכוויה בקרח.
7. בכוויות שטחיות ניתן למרוח משחות מרגיעות (קרם לחות, אלוורה), אך לא קרמים על בסיס שומני.
8. בכוויות עמוקות באזורים נרחבים יש לפנות מיד לטיפול רפואי.
טיפול המשכי בכוויות נעשה על ידי רחיצה במים ובסבון פעם-פעמיים ביום, טיפול במשחת סילברול או משחות אחרות להקלת הכאב, משחות אנטיביוטיות ומשכחי כאבים. אך יש לזכור – הטיפול הטוב ביותר בכוויות הוא מניעתן.
הכותב הוא מנהל המוקד לרפואה דחופה מכבי-השלום, מומחה ברפואה דחופה ובכירורגיה