לילה לא שקט
מי שמפסיק לנשום 10 פעמים בשעה למעשה מתעורר 60 פעם בלילה. יש לא מעט אנשים שמפסיקים לנשום מדי דקה, מה שאומר שהם מתעוררים מאות פעמים בלילה. ד"ר ירון דגן על נדודי שינה
"נדודי שינה הם הפרעת עוררות יתר, ולא הפרעת שינה", מסביר ד"ר ירון דגן, מנהל המכון לרפואת שינה בבית החולים "שיבא" וב"אסותא". "העוררות יכולה להיגרם על ידי סיבות גופניות כמו פעילות לא סדירה של בלוטת התריס או שינויים הורמונליים (אחרי לידה למשל), אך הסיבה השכיחה ביותר היא דריכות יתר נפשית, כשאנשים דרוכים באופיים או בגלל נסיבות הקשורות באובדן שליטה הקשור באירוע ספציפי בחיים. אגב, נשים סובלות מנדודי שינה פי שניים מגברים".
מהן התופעות הנלוות לשינה?
"מדובר בפעולות אוטומטיות הנעשות תוך כדי שינה, כמו הליכת לילה, הרטבת לילה, חריקת שיניים ואפילו צעקות או אלימות תוך כדי שינה. ההפרעה מתרחשת אצל אנשים ששנתם עמוקה מאוד, כשדברים שאמורים להעיר אותם, כמו שלפוחית מלאה, לא מעירים אותם. האנשים האלה קמים בבוקר ערניים לגמרי, כי אין פגיעה באיכות השינה, אך ההפרעה עלולה להיות מסוכנת כי הסובלים ממנה יכולים לעשות כל פעולה אוטומטית תוך כדי שינה, כולל עזיבת הבית וחציית כביש".
ואם אנחנו מרגישים עייפים או ישנוניים במהלך היום?
"העייפות בדרך כלל מורגשת כשחיקה נפשית או חולשת השרירים, והישנוניות מאופיינת בנטייה להירדמות במצבים פסיביים. מה שמאפיין את הסובלים מההפרעה הזאת הוא שהם לא יודעים שהשינה שלהם לא תקינה. ההפרעה עשויה להיגרם בגלל הפרעות נשימה בשינה, כמו נחירות, כשהישן מפסיק לנשום באופן מלא או חלקי מדי פעם, דבר הגורם להתעוררות המוח. הישן לא מרגיש בהתעוררות הזאת, אך אנחנו מזהים אותה במעבדת שינה. מי שמפסיק לנשום 10 פעמים בשעה, למעשה מתעורר 60 פעם בלילה של שש שעות שינה. יש לא מעט אנשים שמפסיקים לנשום מדי דקה, מה שאומר שהם מתעוררים
מאות פעמים בלילה.
"האנשים שסובלים מהבעיה הזו לא מרוכזים, עצבניים, נראים דיכאוניים ומועדים לתאונות. בנוסף, הפרעה זו מהווה גורם סיכון למחלות לב כלליות, התקפי לב ושבץ מוחי. הפרעה זו קשורה למשקל, כשהשמנה מעלה את הסיכויים לסבול ממנה. אצל ילדים זה קשור למבנה השקדים והפוליפים. ילדים הלוקים בהפרעה לא יודעים לדווח על עייפות, ואצלם זה עשוי להתבטא בבעיות קשב ולמידה ובעיות התנהגות. הדבר קשור כנראה גם במחסור בברזל או ב-B12 לא מדובר בבעיה בריאותית, אך כדאי לטפל בה אם היא גורמת לעייפות או ישנוניות בבקרים".
מהי תופעת "השעון הדחוי"?
"הפרעה שבה השעון הביולוגי שונה מהשעון של הסביבה. מדובר באנשים שנוח להם ללכת לישון בשלוש או ארבע לפנות בוקר ולקום בשעות הצהריים. גם שעון הרעב של האנשים האלו'מתעכב' בכמה שעות, הם לא רעבים בבוקר אף פעם ורעבים בלילה. מדובר בהפרעה תורשתית, הפורצת לרוב בתחילת גיל ההתבגרות ולצערי מפוספסת על ידי אנשי המקצוע".
אפשר לטפל בכל ההפרעות האלו?
"אפשר לטפל בכל ההפרעות, פרט להפרעת התופעות הנלוות לשינה, שם ההמלצה היא פשוט לשמור על האדם הישן מפני ביצוע פעולות מסוכנות תוך כדי שינה. בכל מקרה, מי שסובל מנדודי שינה, עייפות או ישנוניות, כדאי שיבוא להיבדק במעבדת שינה".
כמה אנחנו צריכים לישון?
"הבעיה הכי משמעותית של העולם המודרני היא חסך שינה כרוני. צריך לישון בין שש לשמונה שעות בלילה, ושינה פחותה מזו גורמת לפגיעה בתפקוד ובמערכת החיסונית. אנחנו מעניקים חשיבות רבה לנושא התזונה ונוטים להזניח את עניין השינה, וזאת על אף שהגוף באמת לא יכול בלעדיה".