סחר באיברים

בישראל מבוצעות מדי שנה כ-230 עסקאות לרכישת ומכירת כליות בארץ ובחו"ל. מדובר בהרבה מאד כסף

ליאם אקשטיין | 14/9/2006 8:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
למרות שמשרד הבריאות אוסר סחר באיברים, בפועל הסחר בכליות בארץ ממשיך להיות שוק משגשג.
ממחקר שערך סטודנט באוניברסיטת דרבי, דן ירושלמי, עולה כי למרות שמשרד הבריאות אמור לפקח על אכיפת ההוראה שאוסרת סחר באיברים,  בישראל מבוצעות מדי שנה כ-230 עסקאות  לרכישת ומכירת כליות בארץ ובחו"ל.

למעלה מ-800 חולים דחופים  ממתינים בארץ להשתלת כליה ועוד מאות ממתינים להיכנס לתור להשתלת כליה שכן מצבם עדיין לא מוגדר קשה מאוד,  אף שהם נזקקים לטיפול דיאליזה. מהמחקר שערך ירושלמי עולה, כי החולים שאינם מעוניינים להמתין במשך שנים לכליה המתאימה, מעדיפים לשלם עבור אחת שתתאים להם.

התשלום המקובל לרופאים שמבצעים את השתלות עומד על 10,000 דולר וכולל גם השגחה לאחר ההשתלה. הסכום משולם על ידי קונה הכליה באופן פרטי. מחיר הכליה עצמה נתון למיקוח והוא נע בין 15,000ל- 20,000 דולר ולעיתים יותר, במיוחד כשיש התאמה והמושתל או המוכר "לחוצים" יותר.

סה"כ עלות כוללת של השתלת כליה, ללא הוצאות חריגות וכשיש התאמת דם לא מסוג נדיר, נעה סביב כ- 30,000 דולר או מעט יותר, סכום זה אינו כולל את עלות ניתוח הוצאת הכליה מהמוכר ואשפוזו.
הבדיקה האיכותית ביותר להתאמת כליה נקראת: פלואו- סיווג רקמות מתאים, היא מתבצעת "בבית רפופורט" מול בי"ח רמב"ם בחיפה. לדברי ירושלמי, מקום ההשתלה המועדף כיום על ידי מרבית המושתלים הוא בית החולים "בילינסון".
עולם אפל של מתווכים

עוד עולה מהמחקר כי בשנים האחרונות חולים רבים פונים לבצע השתלות בחו"ל במדינות כמו: דרום אפריקה, הודו, ברזיל, טורקיה, מזרח אירופה. פעילות זו מתבצעת ברובה באמצעות מתווכים ועלותה מגיעה לסכומים שנעים בין 80,000 ל- 100,000 דולר להשתלה. לפי ירושלמי, ידוע שהמתווכים פועלים עם מנתחים ובתי חולים ידועים בערים כמו: דרבן, קייפטאון דרום אפריקה, רסיפה (ברזיל), ניו דלהי (הודו), בוקרשט (רומניה), סופיה (בולגריה). לעיתים מוזמן צוות השתלה מישראל לביצוע ההשתלות  ואז עלות ההשתלה יכולה להגיע לכ- 135,000 דולר. ידוע גם על מתווכים חרדים הפועלים באנטוורפן שבבלגיה וגם בארה"ב בקרב לקוחות דתיים.

בארצות מסוימות בהם קיים פיקוח מינימאלי דואגים המתווכים לארגן ניירת מזויפת לפיה המוכר והקונה קרובי משפחה או שמדובר בפעולת תרומה ללא אלמנט כספי, דבר ההופך את המכירה למעין "תרומת איברים"

לגיטימית. הניירת נועדה בעיקר לעקוף את ההוראה שהוציא משרד הבריאות בחודש מרץ האחרון לקופות החולים, ולפיה במקרה של נסיעה רפואית לחו"ל על הקופות לערוך בירור לגבי מטרות הנסיעה כדי למנוע את תופעת הסחר באיברים.

בניגוד לסטיגמה לפיה ישראלים בחו"ל זוכים ליחס מפלה, דווקא בנושא של סחר באיברים ירושלמי מגלה כי כאשר מוכר הכליה בחו"ל הוא ישראלי היחס אליו משופר ותנאיו טובים בהשוואה למוכר כליה מברזיל או רומניה. בעוד שהאחרונים יקבלו עבור מכירת כליה  סכום של 1000 עד 2000 דולר בלבד מהמתווכים, מוכר כליה ישראלי המבצע ניתוח בחו"ל מקבל באמצעות המתווכים, סכום של 40,000 דולר ויותר והוא גם טס לחו"ל על חשבון הקונה. לאחר הניתוח, מאושפז המוכר מספר ימים נוספים לאיחוי והבראה בבית חולים ומשם הוא מועבר להשגחה של כשבוע בבית מלון וחוזר לארץ. כל ההוצאות חלות על רוכש הכליה.

תרומת איברים מן החי

בדרבי מדגישים שמכירת כליה היא ויתור על מקדם בטחון רפואי שכן המוכר נשאר עם כליה אחת ובמידה ויחלה יתכן ולא יהיו לו כלים מספיקים להתמודדות אפשרית עם המחלה.

נושא תרומת איברים מן החי מוסדר בישראל תחת אישורה של וועדה של משרד הבריאות שאמורה לבדוק כי לא קיים מאחורי התרומה מניע כספי. טיוטת החוק העוסקת בנושא פעילות באיברים מאדם חי לחולה מקיפה עדיין לא אושרה בכנסת כנדרש בחוק. לגבי תרומת איברים מן המת לחי, העניין מוסדר תחת פיקוח המרכז להשתלות במשרד הבריאות.

כאמור, בחודש מרץ האחרון הוציא מנכ"ל משרד הבריאות חוזר לקופות החולים במטרה למנוע את תופעת הסחר באיברים  בחו"ל.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים