פטריות צומחות בסתר
פטרייה ואגינאלית היא אחת הסיבות השכיחות לביקורי נשים במרפאות. ממה היא נגרמת ואיך ניתן למנוע אותה?
פרופ' מיכאל דן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים וולפסון, טוען כי "לנושא האבחון של פטריית הנרתיק, חשיבות מכרעת, שכן, הנתונים מראים כי למעלה מ- 50 אחוז מהנשים לוקחות טיפול לא מתאים, בעיקר בשל אבחנה שגויה שאינה נתמכת בבדיקות תרבית במעבדה".
פטרת הנרתיק הינה זיהום בעל שכיחות גבוהה בקרב נשים ואינו נחשב למחלת מין. לדבריו של פרופ' ברי קפלן, סגן מנהל המרכז לרפואת נשים במרכז הרפואי רבין בפתח תקוה, פטרת וגינאלית הינה הסיבה השכיחה ביותר לביקורי נשים במרפאות.
למעלה ממחצית הנשים יתנסו יותר מפעם אחת בחייהן בסימפטומים שלה. לרוב הנשים, בין 80 ל - 90 אחוז, הזיהום בפטרייה יהיה ללא סיבוכים והן ייהנו מטיפול קצר מקומי.
פטרת הנרתיק שכיחה בעיקר אצל נשים
הגורם השכיח ביותר לדלקת פטרייתית בנרתיק היא הקנדידה ובעיקר קנדידה אלביקנס או בתרגום: הקנדידה הלבנה.
הפטרייה גורמת לדלקת המתבטאת בהפרשה לבנה סמיכה ומלווה בדרך כלל בגרד עז וצריבה המופיעים בעיקר בחלק החיצוני של הנרתיק. כאשר הדלקת מחמירה, תופיע גם נפיחות מקומית (בצקת), אודם בשפתיים וכאב במגע. הזיהום יכול להתפשט על פני העור לאברים סמוכים, לירכיים ולעכוז. האבחנה נקבעת על סמך ההפרשה האופיינית והתסמינים המובהקים: בעיקר הגרד באזור החיצוני של הנרתיק. במקרים מובהקים פחות אפשר להיעזר בבדיקה מיקרוסקופית או לחלופין בדיקת תרבית לפטריות.
לא כל הפרשה מצביעה בהכרח על מחלה. בנרתיק קיימת הפרשה נורמאלית המורכבת בעיקר מחומצת חלב הנוצרת מתסיסה של סוכרים על-ידי חיידקי לקטובצילוס והפרשה של ריר צוואר הרחם. הפרשות נוספות מקורן במבוא הנרתיק והחלק החיצוני ומבלוטות הפעילות בעיקר בשעת קיום יחסי מין והמפרישות חומר מסכך המקל את החדירה לנרתיק. מקור נוסף להפרשה נורמאלית הוא בלוטות חלב וזיעה הנמצאות בחלק החיצוני של הנרתיק.
במהלך המחזור החודשי ולקראת הביוץ, מתרבה ההפרשה של ריר צוואר הרחם. תקופה זו של המחזור הנשי מתבטאת בהתגברות הכמות והמימיות של ההפרשה הנרתיקית. ההפרשה לרוב רירית וצלולה ואינה מלווה בתלונות כגון; גירוי, צריבה, או ריח בלתי נעים. כאשר תתבצע בדיקה מיקרוסקופית או תרבית מהפרשות אלו, הן תימצאנה תקינות וללא מאפיין זיהומי.
*יש לטפל בפטרייה מוקדם ככל שניתן על מנת למנוע החרפת המצב.
*במקרים בהם החלק החיצוני של הנרתיק מגורה ואדמומי, יש למרוח קרם אנטי פטרייתי מתאים באזור.
*מומלץ ללבוש לבנים מכותנה ולא מבד סנטתי ושאינם הדוקים מידי. לבישת חוטיני אינה מומלצת.
*יש להימנע מכיבוס ההלבשה התחתונה בחומרי הלבנה.
*מומלץ להחליף גרביונים העשויים מחומרים סינטטיים מידי יום.
*מומלץ להשתמש בתחבושות ותחתוניות לא מבושמות כיוון שהבושם גורם לשינוי רמת החומציות (pH) בנרתיק.
*בזמן שימוש באנטיביוטיקה מומלץ לצרוך מוצרים ותוספי תזונה פרוביוטיים לחיזוק החיידקים הטובים.
*יש להמעיט באכילת פחמימות פשוטות המצויות בממתקים, עוגות וכדומה.
*יש להשתמש בטבליות וגינאליות לפני השינה ובשכיבה על מנת למנוע מהטבלייה לצאת מהנרתיק.
פיתוח חדש של חברת "סביון דיאגנוסטיקה", אשר פותח על מנת להתמודד עם בעיית האבחון, מציע כיום ערכה ביתית לבדיקה עצמית של פטרת הנרתיק.
הבדיקה, שבמחקר הקליני שלה השתתף פרופ' דן, נמצאה בעלת 100 אחוזי התאמה בתוצאותיה לתוצאות בדיקות רופא. למעשה, היא מאפשרת לנשים אשר סובלות מהבעיה להתחיל בטיפול באופן מיידי במקום להמתין לתור אצל רופא נשים.
חידוש נוסף בתחום המקל על הסובלות מן הבעיה הוא הפיכתה של התרופה לפתרון פטרת הנרתיק –אגיסטן וי, המיוצרת על ידי חברת אגיס, לתרופה ללא מרשם. דבר המאפשר לנשים רבות לטפל בבעיה השכיחה הזו במהירות וביעילות ללא הצורך לעבור דרך רופא הנשים.