בנק דם טבורי ישראלי מציע שירותים בחינם
שרות מציל חיים חדש מוצע בחינם על ידי בית החולים הדתי מעיני הישועה. בית החולים יאפשר את שמירת הדם הטבורי, שרות שבמקומות אחרים עולה מאות דולרים, בחינם לכל יולדת
דם טבורי הוא דם אשר נאסף מחבל הטבור לאחר הלידה ומועבר לבנק הדם הטבורי בישראל שם הוא נשמר למקרה שתאי הגזע של הילד מצריכים שימוש בו. הדם הטבורי מכיל תאי גזע ומשמש לריפוי מחלות דם רבות וכשל של המערכת החיסונית שכן קיים בו מאגר עשיר של תאי גזע מרפאים, הנמצאים בדרך כלל במח העצם שלנו. תאים אלו משמשים כאבני בניין לתאי הדם והמערכת החיסונית והם בעלי פוטנציאל התפתחות לסוגים שונים של תאים ורקמות (עצב, לב, כבד, לבלב ועוד). עלות הליך של איסוף הדם ואכסונו יכול להגיע לסכום של 1000 דולר, אך המרכז הרפואי מעיני הישועה, בשיתוף "דור ישרים", החליט לספק שרות זה חינם לכל התינוקות הנולדים בבית החולים.
הדם הטבורי אינו משמש רק להצלת חייו של התינוק ממנו נאסף, אלא יכול לשמש גם ציבור יהודי נרחב הזקוק לעירוי דם זה מסיבות רפואיות שונות. עם זאת, התורמים יוכלו להחליט האם ברצונם לתרום את הדם לבנק הטבורי הציבורי או לשמר אותו בבנק הפרטי של בית החולים לשימושם של קרובי משפחתם בלבד.
ההכרה בפוטנציאל הטמון בתאי גזע מדם טבורי הביאה להקמת בנקי דם טבורי בעולם כולו. כיום מוקפאות כ-150 אלף יחידות דם ב-35 בנקי דם ב-21 מדינות. בישראל קיים "בנק הדם הטבורי הישראלי" וכן בנקי דם פרטיים.
"דם טבורי היה נחשב בעבר לפסולת רפואית אשר יש להפטר ממנה לאחר הלידה", מסביר ד'ר יורם ליוור, מנכ"ל בית החולים מעיני הישועה,"אבל מחקרים הוכיחו, כי הדם הזה נחשב למקור יקר ערך של תאי גזע שניתן להשתמש בהם לטיפול ביותר מ- 45 מחלות ופגעים במערכת החיסונית".
תאי הגזע הינם תאים שעדיין לא עברו תהליכי התמיינות סופיים לסוגי רקמות שונים ולכן מסוגלים להתמיין לפי הסביבה
נכון להיום, נלקחו תאי הגזע בעיקר ממח העצם וזאת למרות שהדם הטבורי הינו מקור חלופי יעיל יותר לתאי גזע בשל התכונות הייחודיות של תאים אלו. שתל של תאי גזע מדם טבורי אינו מזוהם בוירוסים ולכן הסבירות להתפתחויות ולסיבוכים לאחר ההשתלה קטנים יותר.
הליך האיסוף של תאי הגזע הינו הליך רפואי פשוט נטול כאבים וסיכונים ליולדת ולתינוק ושימושו מונע את הצורך באיתור תורם ופרוצדורות נוספות הנדרשות מתורם בוגר. חשוב גם להדגיש כי האפשרות של השתלת תאי גזע מדם טבורי מרחיבה בצורה משמעותית את מאגר התורמים הפוטנציאלים.
תאי גזע יכולים לעזור בטיפול בלוקמיה, מחלות הפוגעות במערכת החיסונית כמו טי-זקס, אנמיה פנקונית ומחלות קשות נוספות. מומחים רפואיים מאמינים שבעזרת מחקרים נוספים יוכלו תאי הגזע לעזור בריפוי מחלות נוספות כגון אלצהיימר, סכרת, מחלות לב וכבד, מחלת הפרקינסון, פגיעות בעמוד השדרה והרשימה עוד ארוכה.