תסמונת התעלה הקרפלית

במהלך השנים האחרונות הפכו הפציעות מתנועות חוזרות בתעשייה ובמשרד למגפה של ממש. פגיעה נפוצה כזאת היא "תסמונת התעלה הקרפלית" (Carpal Tunnel Syndrome)

ד''ר יצחק בכר | 1/1/2007 10:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
במהלך השנים האחרונות הפכו הפציעות מתנועות חוזרות בתעשייה ובמשרד למגפה של ממש. פגיעה נפוצה כזאת היא "תסמונת התעלה הקרפלית" (Carpal Tunnel Syndrome).

ישנן מספר סיבות אפשריות לעלייה התלולה במספר הפגיעות המדווחות: עלייה במודעות לסוג זה של פגיעות, הפיכת המחשב לכלי עבודה עיקרי, יותר עבודות הכרוכות בתנועות חוזרות. יותר נשים עובדות (נשים סובלות מהתופעה פי שתיים יותר מגברים).

החדשות הטובות הן שהחל משנת  1995 החלה ירידה הדרגתית אך ברורה במספר הדיווחים על תסמונת התעלה הקרפלית בארצות הברית (על פי דיווחי משרד העבודה האמריקאי). יש להניח שהסיבה העיקרית לכך היא התוכניות האגרסיביות להחדרת המודעות ולשיפור הארגונומיה שמופעלות על ידי משרדי העבודה בארצות המערב.
נפיחות ודגדוגים

מהי תסמונת התעלה הקרפלית?

תסמונת זו מהווה אוסף של סימנים וסימפטומים הנגרמים בגין היצרות של התעלה בשורש כף היד והלחץ הנגרם עקב כך על עצב המידיאן שעובר בה. התעלה הקרפלית  היא למעשה מרווח אנטומי בשורש כף היד שנוצר מעצמות כף היד (רצפת התעלה) ורצועה רחבה קרפלית החוצה מעל (תקרת התעלה).

בתוך התעלה הצרה הזאת אנו מוצאים

מלבד עצב המידיאן, גם את גידי האצבעות. התעלה הצנועה הזאת אינה מותירה מרווח מיותר ולמעשה כל פגיעה בשורש כף היד עלולה לגרום לפגיעה וללחץ ישיר על העצב ולפגיעה בתפקודו. לחילופין עומס או פגיעה ודלקת באחד או יותר מהגידים העוברים התעלה יכול גם הוא באופן עקיף ליצר לחץ על העצב ולפגיעה בתפקודו .

מהם הסימפטומים?

הסימפטומים בגין תסמונת התעלה הקרפלית באים לידי ביטוי בחלקי היד המעוצבבים על ידי עצב המידיאן – האגודל ושלושת האצבעות שלאחריו (ללא האצבע הקטנה). הסימפטומים כוללים:
1) כאבים (גם כאבי לילה) עלולים להקרין במעלה היד
2) נפיחות
3) הירדמויות
4) דיגדוגים
5) שינויי גוונים של העור בכף היד
6) בשלבים מתקדמים: חולשת שרירי כף היד. (נפילת חפצים מהידיים)

מה הם גורמי הסיכון לסבול מהתופעה?

גורמי הסיכון כוללים כל גורם היוצר נטייה ללחץ על העצב (היצרות מולדת) או יוצר עומס ישיר או עקיף על התעלה הקרפלית (דרישות עבודה).
גורמים מקצועיים:

1) החזקה ממושכת של כף היד בזוית שאינה ניטראלית
2) תנועות חוזרות (מקלדת...)
3) תנועות כוחניות חוזרות (פטיש).
גורמים נוספים:
1) חשיפה לקור
2) חשיפה לוויברציה
3) חוסר בזמן התאוששות בין מטלות
4) חשיפה ממושכת לעבודה בסיכון גבוה
5) מגע ממושך עם עופרת
6) חוסר שביעות רצון מהעבודה
7) תאונות וחבלות

מניעה וטיפול

גורמי סיכון אישיים

1) מחלות ריאומטיות
2) לחץ דם גבוה
3) סכרת
4) אלכוהוליזם
5) שינויים הורמונאליים (תירויד, גיל מעבר ולאחר כריתת רחם, הריון)
6) חוסר בוויטמין B
7) תעלה מוצרת גנטית
התוצאה בגין חשיפה לאחד, לחלק או לכל גורמי הסיכון הללו היא היצירות של התעלה הקרפלית וגירוי של עצב המידיאן. כתוצאה מכף עצב המידיאן הופך בצקתי וכואב וההולכה העצבית שלו משתבשת.

מניעה וטיפול

יש לזהות בהקדם האפשרי את התסמונת ואת הגורמים לה ולנטרלם. בשלבים המוקדמים של התסמונת יתכן ושיפור הרגלי עבודה, סידור עמדת עבודה ושיפור סביבת העבודה לבדם יכולים לנטרל את הבעיה.

במידה והבעיה חמורה מכדי לחלוף ללא טיפול יש להתחיל בטיפול שמרני. הטיפול השמרני יכלול: הורדה בעומס העבודה, חבישה מיוחדת, טיפול באמצעים חשמליים להורדת הדלקת ותרגילי שיקום.

במידה והטיפולים השמרניים לא פותרים את הבעיה יש לשקול טיפולים אחרים: שימוש בתרופת אנטי דלקתיות, זריקות קורטיזון וניתוחים להרחבת התעלה הקרפלית.

הכותב בוא כירופרקטור, מרפאת מכבי טבעי, רמת אביב
.
עכשיו בערוץ הבריאות: פורום רפואה משלימה בהנהלת ד"ר מריאן וייסנברג

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים