אזהרה: תרופות לצינון עלולות לסכן פעוטות
המרכז האמריקני לבקרת מחלות מזהיר: תרופות לנזלת ולשיעול עלולות להיות מסוכנות לפעוטות מתחת לגיל שנתיים
בשנתיים האחרונות הגיעו 1,500 תינוקות ופעוטות לחדרי המיון בארצות-הברית, בעקבות תופעות לוואי לתרופות נגד שיעול וצינון, מתוכם מתו שלושה בביתם.
בעקבות מות התינוקות, פתח המרכז האמריקני לבקרת מחלות בחקירה, וגילה כי בגופם של השלושה נמצאו בגוף ריכוזים גבוהים במיוחד של החומר פסאודואפדרין, המשמש לטיפול בנזלת. הפסאודואפדרין נמצא בתרופות רבות, בהן סינופד, נוסידקס, אקמול צינון, דקסמול סינוס, טיפות אפלפי וטיפות אף למיניהן.
בנתיחה שלאחר המוות נמצאו בדמם של שניים מהתינוקות גם רמות גבוהות של דקסטרומתורפאן -חומר נגד שיעול, הנמצא בתרופות רבות נגד שיעול המשווקות בישראל, כגון אלצינל, תרודקס סירופ לילדים, טיפטיפות קופלי וטריאמיניק.
מנות מופרזות
מומחים אמריקנים לרפואת ילדים מוסיפים כי תרופות נגד שיעול, המכילות את החומר דקסטרומתורפאן, אינן יעילות בטיפול בילדים קטנים. מומחים אלו מזהירים כי התרופות הללו כוללות סיכון גבוה לתופעות לוואי.
פרופ' יונה אמיתי, מנהל המחלקה לאם, לילד ולמתבגר במשרד הבריאות, אמר אתמול כי משרד הבריאות יבחן את הודעת המרכז האמריקני לבקרת מחלות בטרם יוצאו המלצות שונות לציבור. לדברי פרופ' אמיתי, צריך לעשות אבחנה בין טיפות אף לבין סירופים שונים נגד שיעול.
"מתוך כעשרה
תכשירים של טיפות אף בארץ, רובם מכילים חומר פעיל אחר, חוץ מהאפלפי, שאכן מכיל את הפסאודואפדרין", אמר פרופ' אמיתי. "ככלל, רופאי הילדים ממליצים להמעיט בתרופות פעילות לדיכוי נזלת ושיעול אצל תינוקות. ניתן להשתמש גם בטיפות אף על בסיס מי מלח, במיוחד בתינוקות מתחת לגיל חצי שנה בבטיחות וללא כל חשש. בכל מקרה, יש להקפיד על שימוש בתרופות בהתאם להמלצות".
לדבריו, מקרי המוות שדווחו בארצות-הברית נגרמו בעקבות שימוש במנות מופרזות בהרבה מהמלצות היצרן.