מהי רעלת הריון
5 אחוזים מהנשים בהריון תסבולנה מרעלת הריון. במקרה הטוב זה יסתכם בשמירת הריון, במקרה הרע במות האם והעובר
מהם סימני המחלה?
"יתר לחץ דם, חלבון בשתן, בצקות ברגליים, בצקת בפנים ירידה באספקת דם לשליה ולעובר. לגבי בצקת, זהו סממן קצת בעייתי כי לרוב הנשים בהריון ישנה בצקת. לכן צריך לשים לב לבצקת כאשר היא מלווה בלחץ דם, וחלבון בשתן וזה מקרה ממש לא שכיח.
מה גורם למחלה?
"אנחנו עדיין לא יודעים מהם הגורמים הספציפיים למחלה".
מהם הביטויים של המחלה?
"למחלה מספר דרגות חומרה, החל מפרה-אקלפסיה קלה (לחץ דם, חלבון בשתן ובצקת), וכלה בחמורה (אקלמפסיה) המתבטאת בהתכווצויות של כל הגוף, עיוורון ומות עובר ואם. מבחינת האם, החמרה של רעלת הריון מתבטאת בהתגברות הפרשת החלבון, עליה
מהן קבוצות הסיכון?
"הסיכוי להופעת המחלה גבוה יותר בהריון ראשון כאשר בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר נמצאות נשים בגילאי הקצוות של תקופת הפריון: נערות בגילאי העשרה ונשים שעברו את גיל ה- 40. בתוך קבוצה זו תהיה התופעה שכיחה יותר, ויכולה אף להיות חמורה יותר בנשים מעל גיל 40 הנושאות הריון מרובה עוברים או הריון עם עובר פגוע, נשים הסובלות ממחלות כלי דם או מסוכרת ונשים הסובלות ממחלת כליות".
מהם גורמי הסיכון?
רעלת הריון בעבר גורמת לסיכוי של 25 אחוז לחזרה בהריון הבא
יתר לחץ דם כרוני, כלומר יתר לחץ דם טרום ההריון
סוכרת הריונית
נטייה תורשתית או נרכשת לקרישתיות יתר
מחלת כליות כרונית
הריון מרובה עוברים
גיל צעיר מאד (גיל 18)
גיל מבוגר (סביב גיל ה-40)
הריונות ראשונים
כיצד מתבטאת רעלת קלה?
"לחץ הדם הדיאסטולי (הערך התחתון) פחות מ- 100 מ"מ כספית, נוכחות עקבות חלבון בשתן ברמה של גרם, אין פיגור בגדילת העובר או שיש פיגור קל, תפקודי הכליה של האם תקינים ואין פגיעה בקרישת הדם".
כיצד מתבטאת רעלת חמורה?
"לחץ הדם הדיאסטולי הוא מעל 110 מ"מ , נוכחות החלבון בשתן היא ברמה של 3+ גרם ליממה או יותר, והאישה מתלוננת על כאבי ראש, על הפרעות בראייה, על כאבים ברום הבטן או בבטן הימנית העליונה, או על מיעוט במתן שתן".
מהו הטיפול המועדף?
"סיום ההיריון הוא הטיפול המועדף מאחר וברגע שהשלייה תצא אז הבעיה לכאורה תסתיים. אך הטיפול המועדף איננו הריאלי. ולכן אנו מנסים למשוך את ההיריון תוך שמירה על חיי האם והעובר. במצב כזה יינתנו חומרים נוגדי לחץ דם ונוגדי קרישה. בנוסף, רעלת קשה יכולה להיות מלווה בהופעה של פרכוסים, זה מצב שצריך למנוע אותו, ולכן בטיפול שאנחנו נותנים בבית חולים, אנחנו נותנים לאישה מגנזיום".
"במצב הקל, כאשר לחץ הדם אינו גבוה מדי ואין נוכחות חלבון בשתן, לא חייבים לתת טיפול תרופתי או אשפוז והאישה יכולה להימצא במנוחה בבית".
האם יש טיפול מונע?
"בשנות ה-90 האמנו שיש לנו טיפול מונע, שהוא המיני אספירין בעקבות מחקרים מצוינים. שוכנענו להאמין שזה ממש נוטה להוריד סיכון בזמן גורמי סיכון. במחקרים האחרונים התברר שלא כן הוא. וחזרנו שוב במידה כזו או אחרת לתרופת פלא חדשה וזה מתן סידן של גרם ליום שיכול למנוע הישנות רעלת חמורה אצל מי שהיה לה בעבר, אך לא למי שלא סבלה מזה מעולם".