האם אתה נדיב או אנוכי?
חוש הומור, ציניות או חברותיות, הן תכונות די קלות לזיהוי. אך איך אפשר לדעת אם אדם מסוים הוא אלטרואיסט? מסתבר שבדיקת MRI יכולה לספק את התשובה
"למרות שהבנת הפונקציה של אותו אזור במוח לא בהכרח יכולה לזהות מה גורם לאנשים להיות 'אימא תרזה', היא כן יכולה לספק לנו רמזים לגבי מקור התנהגויות חברתיות חשובות דוגמת אלטרואיזם", אמר מוביל המחקר, חוקר המוח סקוט האוטל.
עורכי המחקר הכניסו 45 סטודנטים לתוך MRI, אשר בודק את פעילות המוח בזמן אמת. הסטודנטים התבקשו לשחק במשחקים שונים, כשנאמר להם מראש אם הם יזכו בכסף עבור עצמם או עבור צדקה.
תגובות הסטודנטים למהלכיהם במשחק השתנו בהתאמה ליעד אליו הועבר הכסף, ונראה כי הסטודנטים שהגדירו עצמם אלטרואיסטים, השקיעו מאמץ גדול יותר במשחק לטובת צדקה.
האוטל הסביר כי מדובר במשחק קשה: "המשחק דרש תגובה מהירה ככל האפשר למטרה שצצה במשחק; אם מישהו הגיב מהר מספיק אז הוא הרוויח כסף. מדובר במשחק מאוד מאתגר הדורש ריכוז גבוה. הסטודנטים שוכבים בתוך חלל צר, וזה קשה מספיק בפני עצמו".
בהתאם לציפיות הבוחן?
החוקרים הופתעו מאוד מתוצאות המחקר, מאחר ונצפתה פעילות מעניינת במרכז נוסף במוח, הפועל בהתאם לגמול הפעילות שנצפית; כלומר, אותו מרכז מגיב רק אם פעולה מסוימת טומנת גמול בחובה. כך למשל, אם נצפה באדם המנסה להרים אבן, פעולה שיש לה מטרה, אותו אזור במוח יגיב. אך אם נצפה בעלה נידף ברוח, אותו אזור לא יגיב כלל.
קבוצתו של האוטל שאלה את הסטודנטים
עד כמה הם מחשיבים עצמם אלטרואיסטים, ומצאה כי הייתה התאמה חזקה בין הדיווח של הסטודנטים בנוגע לאלטרואיזם שלהם ובין המבחן שהם עברו. האוטל מודה כי בחינת אלטרואיזם היא משימה קשה מאוד. "כשבוחנים התנהגות כזו בתנאי מעבדה קשה לקבוע האם הסטודנט מתנהג בהתאם לציפיות הבוחן או כפי שהוא היה נוהג באמת". אך מדגיש כי מדובר בתוצאות ודאיות.