על שום מה?
ממחקר חדש עולה כי בניגוד לדעה הרווחת, השום אינו יעיל בהורדת רמת השומנים בדם. משתוממים? בצדק. כי זה ממש לא סוף הסיפור
קבוצת חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד שבקליפורניה, החליטה להעמיק בנושא. בהנחייתו של ד"ר כריסטופר גארדנר (Christopher Gardner) עצבה הקבוצה מחקר שיענה על השאלה האם השום באמת יכול להוריד את רמת הכולסטרול בדם. לצורך העניין נאספו 192 גברים ונשים שגילם 30 עד 65 ושערכי הכולסטרול בדמם נעים בין 130 ל-190 מיליגרם לדציליטר. מדובר בערכים גבוהים מהנורמה, אם כי לא גבוהים מאוד, שכן בערכים גבוהים יותר כבר נדרש טיפול תרופתי.
מכל מקום, האנשים חולקו רנדומלית לארבע קבוצות: האחת צרכה שום טרי כחלק מהדיאטה שלה; השניה צרכה כמוסות אבקת שום; השלישית צרכה כמוסות אבקת שום מיושן; והרביעית כמוסות דמה ללא חומר פעיל ('פלצבו'). מנות שמקבילות לשן שום בינונית אחת, ניתנו במשך שישה ימים בשבוע, ולמשך שישה חודשים. את רמות הכולסטרול הרע בדקו החוקרים אחת לחודש. ערכי הכולסטרול הנמדדים הראו כי השום, באף אחד מאופני צריכתו, לא הוריד באופן משמעותי את כמות הכולסטרול הרע.
אבל עדיין מוקדם לסלק את השום מהמזווה. המחקר, שהתפרסם השבוע ב-Archives Of Internal Medicine, אינו חף מפגמים, או כך לפחות טוען ד"ר קרלסון (Charlson), מומחה לרפואה משלימה ואינטגרטיבית שמצא לנכון להעיר מספר הערות על המחקר. במאמר מערכת שפותח את הגיליון הנוכחי של כתב העת, אותו גיליון שבו התפרסם המחקר עצמו, ד"ר קרלסון שופך אור על מספר סוגיות שמשנות קמעה את הערכת תוצאות המחקר.
ראשית, מעיר ד"ר קרלסון כי על אף שהשום ניתן – לכל הקבוצות – בתוך כריכים שהכילו את אותה כמות שומן, המעקב אחר שינויים אפשריים אחרים בצריכת השומן הכללית של המשתתפים לא היה קפדני דיו. מכיוון שמדובר בקבוצת אנשים עם אינטרס ברור להפחית את כמות השומנים בדיאטה שלהם, מדובר לדעתו בהשמטה משמעותית.
אבל זה לא הסייג העיקרי. לטענתו של ד"ר קרלסון, המחקר אמנם מוכיח בצורה משכנעת כי לשום אין יתרונות בהורדת
יותר מזה, קרלסון מציין כי חוקרים רבים מאמינים בהיפותזה שלפיה לא רמות הכולסטרול עצמן משפיעות על היווצרות הטרשת, אלא כמות הכולסטרול שעבר חמצון. הוא מאזכר מחקר קודם אשר לפיו אליצין מבודד - אותו חומר ביולוגי שבו השתמשו החוקרים במחקרם הנדון – הוכח ככזה שלמעשה מגביר את חמצון הכולסטרול. ד"ר קרלסון לא עוצר בזה. בנוסף, הוא מזכיר מחקר אחר שבו הוכח, באמצעות בדיקות CT, כי לשילוב של שום ותרופות יש השפעה טובה יותר על הנגעים בעורקים הכליליים (עורקים שמספקים דם לשריר הלב ושפגיעה בהם עלולה להסתיים ב'התקף לב') ביחס להשפעתן של תרופות בלבד.
אז מה אנחנו מבינים מזה? בעיקר – ששום דבר לא סגור. בסופו של המאמר המתאר את מחקרם, מוסיפים החוקרים כי אמנם הוכח שהשום אינו מוריד רמות כולסטרול אצל אנשים עם עליה בינונית ברמות הכולסטרול, אך לא הוכח כי הוא אינו יעיל בשמירת ערכי הכולסטרול של אנשים שרמת הכולסטרול שלהם נורמלית, או בהורדת ערכי הכולסטרול של אנשים שרמת הכולסטרול שלהם גבוהה במיוחד.
הכותבים אף מציינים כי לא מן הנמנע שהשום מוריד כולסטרול בתת-אוכלוסיות ספציפיות שלא נבדקו. בנוסף, ישנם חוקרים שעדיין זוקפים לזכותו של השום לא מעט מעלות אחרות. לדעת ד"ר גארדנר שומה על חוקרי השום להמשיך לחקור את השום, הן את השפעותיו על המערכת החיסונית, הן את השפעותיו על תהליכים ממאירים וכמובן – את השפעותיו על תחלואת הלב וכלי הדם.