ומה קיבלתי? קדחת
האביב בפתח, ומה מגיע עם הפרחים, עם הדבורים ועם חומרי הניקוי? נכון, קדחת השחת ושאר האלרגיות. מה עושים נגד? משתמשים באנטי-היסטמינים, נעזרים ברפואה הסינית, ובעיקר מחכים לחורף
אלרגיה, או בשם העברי החדש שנתנה לה האקדמיה ללשון העברית, "רגשת", היא מצב שבו המערכת החיסונית של האדם מגיבה ביתר רגישות לגורמים סביבתיים. "לכל בן אדם חמישי עלולה להיות לפחות בעיה אלרגית אחת במהלך חייו", מסביר ד"ר אבנר רשף, מנהל היחידה לאלרגיה ואימונולוגיה במרכז הרפואי שיבא בתל השומר.
"אצל אנשים אלרגיים הגוף מייצר נוגדנים מיוחדים אשר במקום להגן עליו, גורמים תגובה תוקפנית לסביבה. גורמי האלרגיה (אלרגנים) שרובם נמצאים בסביבתנו הטבעית, כמו אבקות צמחים או אבק בית, מביאים לתופעות מחלה כמו נזלת או קוצר נשימה".
ביטוי אלרגי נדיר אבל מסוכן ביותר הוא הלם אלרגי, שיכול להתרחש בעיקר עקב רגישות אלרגית לעקיצות דבורים ולתרופות. הלם אלרגי כזה יכול במקרים מסוימים להסתיים במוות.
הסיבה לאלרגיה היא שילוב של נטייה תורשתית עם חשיפה לגורמים סביבתיים. התנאי לקיום אלרגיה הוא היווצרות נוגדנים בשם IgE בגוף. אלה מופיעים עוד בגיל הילדות, לאחר חשיפה לגורמים סביבתיים שונים.
המערכת החיסונית מייצרת סוג של זיכרון חיסוני שנחתם עוד בילדות, והנוגדנים שנוצרו מביאים לתגובה אלרגית בכל פעם שבה אדם נפגש עם גורם האלרגיה. באלרגיה יש מרכיב תורשתי, ואם אחד מההורים או שניהם סובלים מאלרגיה כלשהי, יש סבירות גבוהה שהילד יהיה אלרגי, אך לאו דווקא לאותם גורמים.
לדברי ד"ר רשף, בשנים האחרונות חלה עלייה ניכרת במספר הסובלים מאלרגיה באוכלוסיית המערב. ייתכן שהדבר נובע מהשיפור שחל בתנאי החיים.
"אצל אנשים אלרגיים קיים חוסר איזון, והמערכת החיסונית שלהם פועלת בעודף. ידוע שבארצות שבהן תנאי ההיגיינה ירודים, והמערכת החיסונית נחשפת יותר לזיהומים, שכיחות המחלות האלרגיות יורדת. החוקרים מעריכים ששמירה קפדנית מדי על הילדים מפני מחלות ולכלוך, מאפשרת התפתחות
מרבית האלרגיות מופיעות בתגובה לגורמים סביבתיים שכיחים כגון אבקות צמחים, אבק בית, מזון, תרופות ועוד. חלק מהאלרגיות מופיעות בתקופות מסוימות, כמו באביב, ואחרות הן אלרגיות כרוניות שקיימות כל השנה. כשליש מכלל האנשים שסובלים מנזלת אלרגית - סובלים כל ימות השנה.
במהלך השנים מגלים גורמי אלרגיה חדשים, לדוגמה, אלרגיה כרונית לתיקנים (ג'וקים), שבשנים האחרונות התגלה כי הם גורמים תגובות של נזלת כרונית ואסתמה, בעיקר בקרב אוכלוסיות עניות. תגובות אלרגיות לחיות מחמד גם הן שכיחות, בעיקר לחתולים.
"האלרגנים נמצאים ברוק ובשתן של החתול. כאשר החתול מלקק את עצמו שיירי אלרגנים מכסים את הפרווה ומתפזרים באוויר", מסביר ד"ר רשף. אלרגיה לתרופות גם היא נפוצה ובעיקר לאנטיביוטיקה, אשר מתוכה היתה בעבר משפחת הפניצילין גורם נפוץ לאלרגיה. בשנים האחרונות מתרבות ידיעות על אלרגיות לתרופות נגד כאבים ולתרופות אנטי-דלקתיות.
אלרגיה למזון היא מחלה שמאפיינת בעיקר את גיל הילדות: "מרבית האלרגיות למזון מופיעות בשנים הראשונות לחיים וחולפות עד גיל חמששש. עד גיל שנה, כשמונה אחוזים מהתינוקות הם אלרגיים, אך בגיל חמש מתחילה ירידה משמעותית באלרגיה, ובגיל מבוגר יסבלו רק אחוז עד שני אחוזים מהאוכלוסייה מאלרגיה למזון", אומר ד"ר רשף.
עם זאת, הוא מסביר כי הרגישות למזון בגיל המבוגר עלולה להיות מסוכנת מאוד ולהתבטא בפריחות, בבצקת בלוע, ואפילו בהלם אלרגי. לדבריו, המאכלים האלרגניים הנפוצים ביותר בינקות הם בעיקר חלבוני חלב, ביצה, חיטה, סויה, בוטנים ושומשום. בגיל מבוגר עיקר האלרגיות למזון הן לאגוזים מסוגים שונים, למאכלי ים ולדגים.
אלרגיות רבות נובעות מאלרגיה לאבק ביתי, שהיא למעשה תגובה ספציפית לאלרגנים של קרדיות האבק. "הקרדיות הן יצור מיקרוסקופי ממשפחת העכבישים", מסביר ד"ר רשף.
הקרדיות חיות בסביבת בני האדם באבק. את היצורים הלא מזיקים שגודלם כשליש מילימטר אנו לא מרגישים ולא רואים. הבעיה היא שהגללים המיקרוסקופיים שלהם נכנסים לאבק ומגיעים לאף, לעיניים ולמערכת הנשימה.
חלק ניכר באוכלוסייה אלרגי לקרדיות, ועלול לסבול מנזלת כרונית ומהתקפי אסתמה. "אפשר להפחית את כמות האבק, אך אי אפשר למנוע לחלוטין את שאיפת האבק. ההמלצות לאנשים אלרגיים לקרדיות אבק הן לנסות ליצור סביבה נקייה מאבק ככל האפשר".
"הכוונה היא בעיקר לשמור על ניקיון באופן קבוע, לא להשתמש בשטיחים בבית, לכסות כריות ומזרנים בבד אטום מיוחד שלא נותן לאבק לחדור, לקרר את הבית ולאוורר אותו, ולהוציא שמיכות לשמש הגלויה. נוסף על כך כדאי להשתמש בריסוס נגד קרדיות אבק בכל שלושה-ארבעה חודשים". הטיפול לאנשים אלרגיים לקרדיות ניתן בתרופות שונות ובעיקר בחיסונים.
אחת האלרגיות הנפוצות ביותר, וזו שהופכת את תקופת האביב לקשה לאנשים רבים, היא קדחת השחת. אנשים רבים מגיבים בדמעות, בנזלת מימית, בגרד, בדלקות עיניים, ובאסתמה לפריחת האביב.
"בתקופת החורף, בעיקר בחודשים דצמבר ינואר-פברואר, יש מעט מאוד פריחה באוויר והגשם שוטף הכול. אבל בסוף מארס ובתחילת אפריל מתחילה פריחה של צמחים שונים, לכן מתחילת האביב ועד סוף הקיץ אנחנו נושמים אוויר שיש בו הרבה מאוד סוגים של אבקות של צמחים", מסביר ד"ר רשף.
"באביב כרבע עד שליש מהאוכלוסייה סובלים מהתעטשויות, מנזלת מימית, מעיניים מגרדות ודומעות ומקוצר נשימה. ככל שריכוז גרגירי האבקה באוויר גבוה יותר, יש סבירות רבה יותר שאנשים יפתחו אלרגיה עקב כך". הרגישות האלרגית יכולה להיות לצמח אחד או למספר סוגים של צמחים.
לדבריו של ד"ר רשף, בתקופת האביב המוקדם פורחים בישראל בעיקר הברוש והערער, שמתחילים להפיץ את האבקות מוקדם. בהמשך מצטרפים עצים נוספים לפריחה, כמו עץ הזית ופקאן. מהחודשים אפריל-מאי גם רואים עשבי בר, בעיקר דגניים, שעלולים לגרום תגובות אלרגיות, כמו יבלית, איטן, דורה וסיסנית.
העשבים מופיעים בשדות או בצדי הדרכים, והפריחה יכולה להישאר באוויר גם במהלך הקיץ. גם בגינות אפשר למצוא צמחים ובעיקר צמחי מדשאה, שמפיצים את האבקות מאפריל עד אוגוסט.
על הדשא עצמו רואים לפעמים צמחי בר אלרגניים כמו הלחך, פרח שנפוץ במדשאות ומפיץ את האבקות בעיקר במארס-אפריל. מבין עשבי הפרא כתלית יהודה הוא גורם אלרגני נפוץ שנמצא בערים צפופות וישנות, על בתים ישנים, על גדרות אבן ובגינות עזובות.
זה שנים רבות שהפתרונות לטיפול בקדחת השחת כוללים תרופות מסוג אנטי-היסטמינים. "בתגובה למפגש בין גורמי האלרגיה לנוגדנים בגוף, הגוף מייצר חומר בשם היסטמין, שגורם חלק גדול מהתופעות האלרגיות, כמו התעטשויות, נזלת מימית וגירודים. התרופות הללו מונעות את ההשפעה של ההיסטמין על איברי הגוף השונים", מסביר ד"ר רשף.
חלק מהתרופות ניתנות במרשם רופא, אך כיום אפשר למצוא גם תרופות ללא מרשם. רבים נמנעים מלקבל אנטי-היסטמינים, בשל חששם שהם יגרמו להם הירדמות ותופעות לוואי נוספות. ד"ר רשף מסביר כי כיום הרופאים ממליצים על אנטי-היסטמינים מ"הדור השני" שאינם מרדימים ולא גורמים הפרעות בתפקוד.
את התרופות החדשות לוקחים פעם ביום, כל עוד הפריחה באוויר. מרבית האנטי-היסטמינים ניתנים בכדור, אך כיום גם יש אנטי-היסטמינים שניתנים בתרסיס או בטיפות לאף או לעיניים. תרופות נוספות יעילות מאוד לטיפול בקדחת השחת הן תרסיסים של סטרואידים לאף.
אלה ניתנים במינון נמוך מאוד לאורך כל התקופה הבעייתית. הקבוצה השלישית של התרופות היא תרופות המונעות גודש, למי שפיתח תסמיני אלרגיה. תרופה זו יכולה להיות בשילוב התרופות האחרות. למי שסובל מאלרגיה מומלץ להגיע עוד לפני תחילת העונה למומחה אלרגיה, כדי לקבל הוראות ומרשמים לתרופות המתאימות.
הטיפול היחיד שיכול לשנות את תגובת המערכת החיסונית באופן קבוע, הוא החיסון (אימונותרפיה) לקדחת השחת. כדי לקבל את החיסון יש לעשות בדיקות במרפאות המומחים הקיימות בבתי החולים ובקופות החולים, המאתרות את החומר אשר האדם רגיש לו. לאחר מכן משתמשים בגורם האלרגיה הספציפי, ומזריקים תמציות שלו במינון נמוך. בדרך זו גורמים למערכת החיסונית להקטין את התגובה האלרגית, ו"לשכוח" את הרגישות כלפי חומר זה בעתיד.
"החיסון רלוונטי כנגד גורם ייחודי", מסביר ד"ר רשף. "הוא צריך להינתן במשך תקופה ארוכה. אנו מתחילים בארבע זריקות בחודש, ולאחר כשלושה חודשים עוברים לזריקה פעם בחודש. מומלץ להתחיל את החיסונים לפחות חצי שנה לפני האביב, מאחר שעובר זמן מסוים עד שאפשר לחוש בהשפעת הטיפול". הטיפול בחיסונים כלול בסל הבריאות.
המלצות נוספות הן להימנע מהאלרגן ככל שאפשר. רצוי להסתובב כמה שפחות בחוץ, בעיקר בימים של אובך. מומלץ לסגור את החלונות במקום שבו אדם הסובל מאלרגיה חי ועובד, כדאי להשתמש במזגן, ואם אפשר גם להשתמש בפילטר שמטהר את האוויר.
גם לרפואה המשלימה מספר טיפולים שמטרתם לעזור לסובלים מאלרגיות. שיטה אחת היא הומוטוקסיקולגיה, שיטת טיפול המבוססת על ניקוי הגוף מרעלים.
"כשרמות הטוקסינים בגוף גבוהות בגלל תזונה לא נכונה, לחץ ומחסור בשעות שינה, יש נטייה לפתח אלרגיות ביתר קלות", מסביר ד"ר מוטי לוי, המנהל הרפואי של "כללית רפואה משלימה".
הטיפול מתחיל בחזרה לאורח חיים בריא, וכולל טיפולים בטיפות שעוזרות לגוף להתנקות ומקטינות את רגישות המערכת החיסונית לחומרים שהיא לא אמורה להגיב אליהם.
טיפולים נוספים שיכולים לעזור הם רפואה סינית, המשלבת דיקור סיני עם צמחי מרפא. "לתמציות המופקות מצמחי מרפא יש השפעה מיטיבה מאוד במגוון רחב של תופעות אלרגיות", מוסיף ד"ר לוי.
צמח ה- EUPHRASIA OFFICINALIS מקל את התופעות של נזלת וליחה. ה-STICTA PULMONARIA מתאים במיוחד למצבים של אלרגיה המתבטאים בהפרשה מימית חמה מהאף, המלווה בכאבי ראש ובהתעטשויות. צמח הסרפד מתאים לתגובות עוריות עם פריחה אדומה מלווה בגרד. צמח ה-VERBASCUM מתאים להמסת ליחה.
"חשוב לבצע התאמה נכונה של סוג הצמחים והמינונים הנכונים על ידי בעל מקצוע בתחום, ולא ליטול צמחים באופן עצמאי, מאחר שייתכנו תופעות לוואי או תופעות אחרות עקב מינון לא נכון או צמח לא מתאים", מסביר ד"ר לוי. שיטה נוספת היא ההומאופתיה המתבססת על עקרון ה"דומה בדומה ירפא", כלומר חומר שיינתן לאדם בריא ויגרום לו תסמיני אלרגיה, ירפא אדם חולה הסובל מאותם תסמינים.