בהילוך מודרני
ספק אם גוף האדם נבנה בהתאמה לנעליים אותן אנו נועלים היום. ואם זה המצב, מה הפלא שיש כזה ביקוש למדרסים. מעדיפים לוותר? תתחילו לאמן את שרירי היציבה
לדבריו של ד"ר עידו ציון, אורתופד מומחה ב'מכבי', מעט מאוד אנשים עם בעיה בכף הרגל, דוגמת נטייה של העקב ופלטפוס, בעיה תלת מרחבית או בעיות בגובה הקשת, באמת זקוקים למדרס. "הרבה יותר פשוט לתת מרשם למדרס מאשר לשלוח את הפציינט לטיפול שבו אין לקופה שליטה על מידת המחויבות של אותו אדם להתמדה", מסביר ד"ר ציון.
אנשים הסובלים מבעיות בכף הרגל ופונים לקבלת מרשם למדרס, מתחלקים לכמה קבוצות; החלק הגדול מורכב מאלו הסובלים מבעיות של גובה הקשת – גבוהה מדי או נמוכה מדי (פלטפוס). לאחר מכן ישנם אנשים הסובלים מבעיות במבנה הקרסול (בעיה המלווה לרוב קשת שטוחה בכף הרגל), ולבסוף מבוגרים הסובלים מכאבים בכף הרגל משום שהריפוד של הכריות או העקב 'נגמר'.
גם האנשים המסתייעים במדרס מתחלקים לשתי קבוצות. קבוצה שהטיפול בה יכול להגיע עד לכדי ריפוי וקבוצה שתיאלץ להיעזר במדרסים לעד. "הקבוצה אצלה ניתן להגיע לפתרון מקסימאלי של הבעיה אינה גדולה ולרוב היא מורכבת מאנשים צעירים שכף הרגל שלהם עדיין
ואולם, מרבית המדרסים להם ניתן מרשם על ידי הקופה הם מדרסים פשוטים שכל מטרתם היא לסייע בחלוקת העומס על כף הרגל ולהפחית את אי הנוחות, אך הם אינן מתקנים דבר. "לצורך העניין ניתן לקנות מדרס גם בחנויות מטיילים וציוד צבאי, לא חייבים מרשם מהקופה. הם יעשו את אותה העבודה וכל מה שצריך הוא להחליף אותם מדי חצי שנה", טוען ד"ר ציון.
אז האם באמת שווה להסתייע במדרס? תלוי במידת הרצון שלכם לטפל בבעיה. מסתבר שאימון עקשן של שרירי היציבה, כולל שרירי כף הרגל, יכול לעשות את אותה העבודה שיעשה המדרס. "בחלק גדול ממקרי הפלטפוס, כשמבקשים ממישהו המתלונן על פלטפוס לעמוד על קצות האצבעות - הקשת שלו חוזרת. במקרים כאלו חיזוק של השרירים הפנימיים של השוק והקרסול יעשה את רוב העבודה, וברוב האנשים שהתופעה הזו מאפיינת אותם, ניתן להגיע לתיקון מנח כף הרגל ולחוסר תלות במדרס".
עבודה על שרירי היציבה וכף הרגל כוללת יוגה, פילאטיס או כל אימון אחר המאמן את שרירי היציבה. "רובנו נועלים נעליים כבר מגיל 0 ובמשך הזמן התחושה בכף הרגל והקרסול הולכת לאיבוד. לכן למי שרוצה לעבוד על התחושה אני ממליץ ללכת בבית יחף או עם גרביים מונעות החלקה".
מי שאימץ את העקרונות של היוגה והפילאטיס ואת יכולתם לשפר לנו את היציבה ואת מנח כף הרגל הוא מהנדס שוויצרי שהמציא כבר לפני למעלה מעשור טכנולוגיה חדשה שמחקה משטחים לא יציבים לתוך נעליים, במטרה לאמן את כף הרגל למנח נכון.
מדובר בנעל אורתופדית בטכנולוגיה חדשה בשם MBT (קיצור של Masai Barefoot Technology). אותו מהנדס שאב את ההשראה מבני שבט המסאי באפריקה, בעלי הגוף האתלטי, ואימץ את עקרונות הליכתם לחיינו המודרניים בעולם הבטון. הנעליים אמורות להפעיל שרירים שהוזנחו ובכך להקטין מאוד את הלחץ על המפרקים ולשפר את היציבה.
"מדובר בטכנולוגיה שמרכיבה את הסוליה מחומרים שונים במיקומים שונים היוצרים הדמיה של קרקע רכה, טבעית ולא יציבה", מסביר בועז ניב פדורטיסט ומומחה להנעלה בהסמכה אמריקאית. "הדוגמא הכי אידיאלית לזה היא חוף הים בחלק של החול היבש מאוד, מקום בו אין שום מגבלה בטווחי התנועה של כף הרגל. הטכנולוגיה החדשה בעצם מאפשרת לכף הרגל וכל הגוף להרגיש ולתפקד כמו שהולכים יחפים על קרקע לא יציבה".
ההנחה של הטכנולוגיה החדשה מבוססת על כך שהגוף שלנו מתקשה עם השנים, ולראיה היא מלווה לעתים קרובות בכיפוף בגב. "נשאלת השאלה למה זה קורה וייתכן שאחת הסיבות היא שהגוף לא נועד לצעוד על נעלי עקב בקניון", מבהיר ניב. "הרעיון של יצירת אי יציבות כדי לאמן את שרירי היציבה הוא רעיון שמקבל תשובה כל יום בחוגי יוגה. אם זה עוזר כשיקום וכטיפול זה יכול לעבוד כמניעה, וזו המטרה של הטכנולוגיה החדשה. עבודה על שיווי המשקל מפחיתה את הלחץ על המפרקים ומונעת נזקים פוטנציאליים בעתיד.
השרירים שקוראים להם שרירי היציבה הם השרירים הכי זנוחים שאנו לא מצליחים להפעיל על המשטחים המודרניים. ההפעלה שלהם נעשית ביוגה ובפילאטיס וגם בזמן נעילת ה-MBT", טוען ניב.
למי שתוהה ההבדל בין מדרס ובין הנעל החדשה הוא שמדרס רק מקבע את הרגל ליציבה נכונה ואינו מפעיל שרירים שיסייעו לתקן את המנח. הנעל החדשה אמורה להפעיל את כל השרירים שבסופו של דבר יסייעו להיפטר מהבעיה בכף הרגל.
את הנעל החדשה ניתן היום לקנות רק לאחר פגישת התאמה שכן היצרנים מתנים את הרכישה בהדרכה.