אומגה 3 – עובדות או 'סיפורי דגים'?

מצד אחד, מחקר חדש ומקיף מוכיח כי חומצת השומן 'אומגה 3' אכן יעילה במניעת תחלואה לבבית. מצד שני, יש לא מעט מחקרים שמראים כי אומגה 3 עדיין שנויה במחלוקת

יעל גלר | 2/4/2007 9:52 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אנשים שנוטלים סטטינים (קבוצת תרופות להורדת רמת הכולסטרול בדם) וצורכים את חומצת השומן 'אומגה 3', נהנים מסיכון נמוך יותר לסבול מתחלואת-לב לעומת אנשים שמסתפקים בסטטינים בלבד, כך עולה ממחקר יפני שפורסם בגיליון האחרון של כתב-העת הרפואי The Lancet.

"המחקר מראה ששימוש ארוך-טווח באומגה 3 יעיל במניעת אירועים לבביים כאשר הוא נוסף לטיפול בסטטינים", כך אומר ד"ר מיטשוהירו יוֹקוֹיָאמָה, פרופסור לרפואה בבית-הספר לרפואה קוֹב שביפן, והחוקר שהוביל את צוות המחקר.
מרשם בטוח למניעת מחלות לב

לצורך המחקר גייסו יוקויאמה ועמיתיו 18,645 אנשים שנוטלים סטטינים לצורך הורדת רמת הכולסטרול בדמם. האנשים חולקו, רנדומלית, לשתי קבוצות, כך שחלקם הונחו להוסיף לסטטינים גם אומגה 3 (במינון של 1,800 מיליגרם ליום), וחלקם הונחו להמשיך כרגיל את הטיפול בסטטינים, ללא התוספת של אומגה 3.

במשך תקופת מעקב אשר בממוצע ארכה 4.6 שנים, מצאו החוקרים ירידה של 19 אחוז בסיכון לאירועים לבביים משמעותיים (שאינם קטלניים) בקרב אנשים שלטיפולם הוספה חומצת השומן אומגה 3. הירידה הזו נצפתה רק בקרב אנשים עם היסטוריה של תחלואה לבבית.

לעומתם, בקרב אנשים שלפני המחקר לא סבלו מתחלואה לבבית, נמצא סיכון מופחת ב-18 אחוז, אך לדברי החוקרים הנתונים לגביהם מובהקים פחות. תוספת אומגה 3 הוכחה גם כמורידת סיכון לאירועים לבביים מינוריים ולמצבים כגון תעוקת-חזה יציבה. יחד עם זה, שיעורי התמותה

ממחלות לב (לרבות מקרי המוות הפתאומי) היו זהים בשתי הקבוצות.

"המחקר מראה כי חומצת השומן אומגה 3, במינון של 1800 מ"ג ליום, היא מרשם מבטיח למניעת אירועים לבביים משמעותיים", כך מסכמים החוקרים.

את השפעותיה הטובות של חומצת השומן הם מייחסים למספר מנגנונים ביולוגיים שאינם מובנים במלואם, אך ככל הנראה מדובר בפעילות שאינה מתוּוכת דרך הורדת רמת הכולסטרול. חומצת השומן, כך מאמינים החוקרים, משפיעה על יציבות ה'פלאק הטרשתי' – אותו נגע טרשתי שעומד בבסיסן של מחלות כלי-הדם אשר בין השאר מסכנות את זרימת הדם התקינה לשריר הלב.

את ההשלכות של ממצאיהם מסייגים החוקרים בהדגישם כי אוכלוסיית המחקר הייתה כולה יפנית, כך שלא ניתן לומר בוודאות האם חומצת השומן משפיעה באופן דומה ובעוצמה דומה גם על אוכלוסיות אחרות. לצורך הבהרת עניין זה, נדרשים לדעתם מחקרים נוספים.

המחלוקת

בשנים האחרונות 'אומגה 3' מתבלטת כחומצת שומן אשר לפרקים מוצגת כפלאית ולפרקים כשנויה במחלוקת. ממצאי המחקר הנוכחי נוספים ללא מעט מחקרים קודמים שהוכיחו – אם כי לא תמיד באופן משכנע – את יעילותה של חומצת השומן במניעה של מגוון מצבים רפואיים ביניהם אלצהיימר, דיכאון, מחלות עצם ('בריחת סידן'), מחלות עור ואפילו סרטן. ממחקר שנערך לאחרונה עולה כי האומגה 3 אף מאיצה את התפתחותם השכלית של ילדים.  

אך כאמור, לא כל המחקרים עולים בקנה אחד. בשנה שעברה, למשל, פורסם ב-British Medical Journal, מחקר מקיף שבו עובדו נתונים ממאות מחקרים שבחנו את הקשר שבין אומגה 3 ובין הסיכון לתמותה מתחלואת לב וכלי-דם, כמו-גם את הקשר שבינה ובין התמותה מסרטן. מהמחקר הזה עלה כי אומגה 3 אינה מורידה את שיעורי התמותה של אף אחת מהמחלות הללו.

מחקר נוסף אשר פורסם בינואר 2006 ב-Journal of the American Medical Association, הפריך את הטענה לפיה אומגה 3 מפחיתה את הסיכון לסרטן, ובנובמבר 2006 הפריכו את אותה טענה גם חוקרים מה'מַיוֹ-קליניק', אחד המרכזים הרפואיים הגדולים בארצות-הברית. אותם חוקרים גם הטילו בספק את יעילותה של חומצת השומן במניעת מצבים רפואיים אחרים, ביניהם מחלות לב וכלי-דם. בנוסף יש להזכיר שגם במחקר הנוכחי לא נמצא קשר חיובי מובהק בין אומגה 3 ובין שיעורי תמותה.

ואלו רק דוגמאות ספורות. דוגמאות אינספור ניתן למצוא הן למחקרים המדברים בשבח חומצת השומן והן למחקרים הממעיטים בערכה. כך או כך, במקרה שאתם מעונינים להרבות בצריכת אומגה 3, עליכם להרבות באכילת דגים כגון סלמון, טונה, מקרל, פורל ואצות. במקרה שהדגים אינם ערבים לחך שלכם, אומגה 3 ניתן למצוא גם בזרעי פשתן ובאגוזי מלך. מאידך זכרו שאין להפריז בצריכת אומגה 3 שכן צריכה מוגזמת עלולה להזיק. בין השאר היא עלולה להחמיר הפרעות הנוגעות לקרישת הדם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים