עולם ללא גברים?

חוקרים הצליחו להפוך תאי-גזע, מרקמת מוח-עצם, לתאי-זרע. הרקמה נלקחה אמנם מגברים, אולם לדברי החוקרים ייתכן שבעתיד תילקח גם מנשים, והן תוכלנה להרות בכוחות עצמן - ללא גברים

יעל גלר | 17/4/2007 9:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
במקרה או שלא במקרה, באותו שבוע שבו דוּוח כי לידות הזכר הולכות ופוחתות, פורסם מחקר נוסף אשר לפיו זה אולי לא כל-כך משנה. מה שנראה כמו צעד נוסף אל עבר 'עולם חדש ואמיץ', הוא לא אחר מהצלחתם של חוקרים מגרמניה לייצר תאי-זרע ראשוניים מרקמת מוח-עצם.

מדובר ברקמה שנלקחה מגופם של זכרים אמנם, אך מדברי החוקרים משתמע כי תיאורטית לפחות, זה אינו בלתי-אפשרי שתעלול כזה יסתייע גם עם מוח העצם של נקבות.

הניסוי מתואר בכתב-העת Reproduction: Gamete Biology. במהלכו, צוות חוקרים שהוביל פרופסור קרים נירניה מאוניברסיטת גטינגן שבגרמניה, חילץ מרקמת מוח-עצם שנלקחה מארבעה זכרים תאי-גזע, שאת מסלול התפתחותם הם ניסו להטות כלפי יצירת תאי-זרע.
הכרעות מוסריות ומשפטיות קשות

תאי-גזע הם תאים שטרם עברו תהליכי התמיינות לסוג רקמה מסוים, ושבאפשרותם להתפתח לסוגי תאים שונים. למשל, בעבר כבר הודגם והוכח כי הם מסוגלים להתפתח לתאי-שריר.

אך כמובן, הפעם ניסו החוקרים להפוך את התאים לתאי-זרע, ואפשר לומר שהם הצליחו. לאחר חשיפה לויטמין A ולמספר חלבונים, התאים אכן הפכו לתאי-זרע, אם כי יש לציין שאין מדובר בתאי הזרע הבשלים, אלא בשלב התפתחות מוקדם יותר של התא, שלב שבו הוא עדיין אינו מסוגל להפרות ביצית.

בשלב זה, צורת התא איננה זהה לזו של תא הזרע הבשל, הוא אינו מסוגל לנוע כמוהו, ובנוסף – הוא מצויד בשני סטים של

כרומוזומים, וזה לעומת סט כרומוזומים אחד שנמצא בתאי הזרע הבוגרים (לזרע הבשל הכרחי שיהיה סט יחיד, שכן במפגש עם הביצית מתווסף לו סט נוסף).

ראוי לציין כי תאי-זרע בוגרים אמנם יוצרו בעבר, ואף הפרו ביציות בהצלחה, אלא שאז היה מדובר בתאי-זרע של עכברים. לטענת המומחים, על-מנת להגיע לשלב שבו יתקבל תא-זרע בשל ומתפקד נדרשים מחקרים וניסויים נוספים, אך מדובר בעתיד שנראה אפשרי.

פרופסור נירניה מעריך כי למחקר כזה נדרשות עוד שלוש עד חמש שנים, והסיבה לכך, לדבריו, בין היתר נעוצה בהכרח לקבוע מסגרת משפטית הנשענת על הכרעות ערכיות ומוסריות.

תיאוריה שעשויה להעביר גברים מן העולם

טכנולוגיה שתאפשר יצירת תאי-זרע מתפקדים, אם אכן תושלם כזו, למעשה תעביר מן העולם את מושג העקרות הגברית (ומי יודע, אולי יום אחד גם את הגברים). תיאורטית היא עשויה לאפשר לנשים להוליד ילדוֹת (אך לא ילדים) בכוחות עצמן, וחרף העובדה שחזון כזה עוד רחוק מלהתגשם, ההיסטוריה הרפואית כבר לימדה אותנו היטב שמה שהוא תיאורטי היום בהחלט עשוי להיות קונקרטי מחר.

מכל מקום, התפתחות כזו ללא ספק תעבור כטורנדו בתחומן של אינספור דיסציפלינות, כגון פילוסופיה, משפט ומדע. ועדיין, נכון לעכשיו, המשוכה הבאה שעל פרופסור נירניה לעבור היא עוד משוכה מחקרית: הוא וצוותו טרם התגברו על המעצור שבו הופסקה התפתחות תא הזרע בשלב חלוקת התא.

זה שלב קריטי אמנם, אך עושה רושם שלפרופסור נירניה כבר יש פתרונים. הוא חושד ששלב זה בהתפתחות הזרע, שלב שבאופן רגיל מתרחש באשך, שובש משום שבדרך הטבע מעורבים בו תאים נוספים, המכונים 'תאי סרטולי'.

מדובר בתאים שתומכים בתאי הזרע ומסייעים להם בהמשך התפתחותם. במעבדה של פרופסור נירניה כמובן לא היו התאים הללו, אבל אל דאגה, כבר בשלב זה נירניה זומם לייצר תאי סרטולי במעבדתו. כיצד הוא יעשה זאת? מתאי-גזע כמובן. והם יגיעו – איך לא – ממוח העצם.

חלום בדוי או פלא? או אולי סיוט? – לצד השמחה ושביעות הרצון של החוקרים, שהיא מובנת לאור הישגיהם, את התגלית מלווים חששות רבים הנוגעים בעיקר להשלכות המוסריות, החברתיות והמשפטיות, של מהלך שנראה כמו סיפור בדיוני אשר בסופו יכולת מדהימה להתרבות לבד.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים