מגעיל, אבל יעיל

את הכיבים הקשים ברגליהם של חולי סוכרת, הצליחו חוקרים מאנגליה לרפא בעזרת רִימוֹת. למעשה מדובר בטיפול הידוע עוד מימי קרבות נפוליאון. זה אולי טיפול יעיל, אבל ממש לא מומלץ לבעלי קיבה חלשה

יעל גלר | 6/5/2007 9:16 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הרִימָּה, השלב השני במחזור החיים של הזבוב (ארבעת השלבים הם: ביצה, רימה, גולם, זבוב בוגר), עלולה אולי להגעיל אתכם, אבל מתברר שהיא עשויה גם להועיל, ולא רק לדַיִג. כבר קרוב לעשר שנים שפרופסור בולטון וצוותו מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת מנצ'סטר, מטפלים בכיבים שמתפתחים ברגליהם של חולי סוכרת, ובין השאר הם עושים זאת בעזרת רימות. אלא שלאחרונה הבחין פרופסור בולטון בהצטברות נתונים מדאיגה.

פרופסור בולטון שם לב לכך שרבים מהכיבים שבכפות הרגליים של מטופליו, מזוהמים על-ידי חיידק המכונה MRSA (ראשי התיבות של Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus , ובקיצור נכנהו 'סטאף'). בנוסף, הוא שם לב לכך שכמות הכיבים המזוהמים על-ידי החיידק נמצאת במגמת עלייה חדה, וליתר דיוק, בשלוש השנים האחרונות הוכפל מספר הכיבים שהחיידק הזה מזהם. את העלייה המשמעותית בשכיחותו בולטון מייחס בעיקר לשימוש מופרז ובלתי-מושכל באנטיביוטיקה.

הנתונים המדאיגים הללו, אשר יחד עם תוצאות המחקר מתוארים בכתב-העת Diabetes Care, הם שהניעו את פרופסור בולטון להתחיל סדרת מחקרים שנועדה לבחון את יעילות הטיפול באמצעות רימות: לברר האם הוא יעיל גם כאשר מדובר בזיהום על-ידי 'סטאף', ואם כן, האם יש לו עליונות על-פני טיפולים אחרים.

בעזרתה של אן נואלס, אחות בכירה במרפאה, וכמובן באמצעות הרימות, טיפל פרופסור בולטון בשלושה-עשר חולי סוכרת שגילאיהם בין 18 ל-80, ושבכפות הרגליים שלהם ישנם כיבים כרוניים המזוהמים על-ידי ה'סטאף'.

רימות שהיו מזן הזבוב הונחו על כיבי החולים בין פעמיים לשמונה פעמים, תלוי בגודל הכיב, ובכל פעם נעזבו שם למשך ארבעה ימים. יש לציין כי לטיפול באמצעות הרימות לא נוסף אף טיפול מקומי אחר.

לאחר תקופה ממוצעת של שלושה שבועות, החלימו כיביהם של שניים-עשר מבין שלושה-עשר החולים. מדובר בתקופת החלמה קצרה במיוחד, והיא בוודאי קצרה בהשוואה לתקופת ההחלמה תחת טיפול שיגרתי

– תקופה שאורכת, בממוצע, עשרים ושמונה שבועות. בנוסף, בזמן תקופת ההחלמה לא דווח על אף תופעת-לוואי.

מסתמן אפוא שמדובר בטיפול יעיל לאחת הבעיות הקשות והמעיקות של חולי סוכרת. למרבה הצער, כיבים ברגליהם של חולי סוכרת הם עניין די שכיח, לפעמים אף מאוד חמור, וזה משתי סיבות עיקריות: ראשית, ישנה ירידה בתחושה בכף הרגל, אשר לעיתים קרובות הופכת את החולים לבלתי-מודעים לשריטות או לפצעים קטנים שעלולים להתפתח לכיבים קשים; ושנית, ישנה הפחתה בזרימת הדם שקשורה בהתדרדרות תפקודם של כלי-הדם. לפיכך, טיפולים חדשים ויעילים מתקבלים בברכה, גם כאשר הם מעוררים סלידה.

"רימות הן המנתחים הקטנים ביותר בעולם", כך אומר, בבדיחות הדעת, פרופסור בולטון, ואף מוסיף שלמעשה הן טובות יותר מהמנתחים, שהרי "הן הרבה יותר זולות והן עובדות 24 שעות ביממה".

לדברי פרופסור בולטון, הטיפול בעזרת הרימות אינו חדש בכלל. בולטון מספר שאי-אז בימי קרבות נפוליאון, נעשה בהן שימוש לצורך הטיפול בפצועים, ומאוחר יותר, במלחמת האזרחים באמריקה, הבחינו רופאים בכך שאלו ששרדו את פצעי המלחמה הם אלו שרימות כיסו את פצעיהם. פרופסור בולטון אף מסביר שהרימות שמרו את הפצעים נקיים; הן הסירו את רקמת הבשר המתה, והניחו לרקמה החיה להגליד.

ולמרות זאת, בולטון מוסר כי הוא מופתע לגלות עד כמה מעודדות התוצאות במקרים שבהם מדובר בחיידק MRSA. לדעתו הטיפול עשוי להתגלות כיעיל גם כאשר מדובר בכיבים באזורים אחרים של הגוף, "למעט, אולי, כיבים גדולים באזור הבטן".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים