המשקה קל, הנזק כבד
מחקר חדש שפורסם בבריטניה מגלה כי החומר המשמר 211-E הנמצא בשימוש במשקאות מוגזים דוגמת פאנטה, ספרייט ופפסי מקס, עלול לגרום לפרקינסון ולמחלות ניווניות שונות
כבר עשרות שנים משתמשת תעשיית המשקאות הקלים התוססים בחומר המשמר 211-E בייצור שורה של משקאות כמו פאנטה, ספרייט ופפסי מקס, וכן ברטבים מוכנים ובמוצרי מזון אחרים.
לטענת היצרנים, מדובר בחומר שנבדק ואושר לשימוש על ידי רשויות המזון באיחוד האירופי, בבריטניה ובמדינות אחרות. אך החוקר הבריטי, פרופסור פיטר פייפר מאוניברסיטת שפילד, מומחה לתהליך ההזדקנות, מצא שהחומר המשמר עלול לגרום להפסקת פעילותם של חלקים חיוניים בתאים חיים.
הממצאים של פרופסור פייפר, שפורסמו ב"אינדפנדנט און סאנדיי" הבריטי, עוררו קריאה לבדיקה מחודשת של החומרים המשמרים המשמשים את תעשיית המשקאות, הפופולריים במיוחד בקרב ילדים.
פרופסור פייפר בדק במעבדה את השפעת ה-211-E, המכונה גם סודיום בנזואט, על תאים חיים של שמרים, ומצא שהחומר המשמר גורם נזק לחלק חשוב של החומר הגנטי, מה שנחשב ל"תחנת הכוח" של התא.
"הכימיקלים עלולים לגרום לנזק קשה ל-DNA במיטוכונדריה, עד כדי כך שהם לגמרי מפסיקים את פעילותה", אמר פייפר בראיון ל"אינדפנדנט און סאנדי".
"המיטוכונדריה
נוסף על התעשייה המגלגלת מיליארדים, לממצאיו של פייפר יכולות להיות השלכות מרחיקות לכת גם על השימוש בחומרים משמרים בתעשיית המזון. מחקרים קודמים הראו שלחומרים משמרים יש השפעה שלילית על ילדים, ובמקרים רבים הם גורמים לעצבנות ולפעילות יתר. אך המימצאים שפורסמו אתמול מעידים לראשונה על האפשרות של נזק לטווח ארוך.
החומר המשמר כבר עורר סערה בבריטניה לאחר שחוקרים מצאו שהשילוב שלו עם תוספת של ויטמין C במשקאות קלים עלול לגרום לסרטן.
בשנה שעברה, בעקבות המחקר, הורתה רשות המזון הבריטית על הפסקת השימוש בשילוב זה, וכל המשקאות שהכילו את השילוב הורדו מהמדפים.
פייפר סיפר שהמחקרים עליהם מבוססים האישורים לשימוש בחול מר המשמר, שנערכו על ידי רשות המזון והתרופות האמריקנית וארגון הבריאות העולמי, אינם מעודכנים. לדבריו, כיום ישנם מחרים חדשים בהרבה, ועל רשות המזון והתרופות והארגונים השונים לערוך בדיקות מחודשות.