רע ללב
מחקר ישראלי חדש מגלה כי טיפול בסטרואידים מחמיר את מצבם של חולי הלב
דלקות של קרום הלב (ACUTE PERICARDITIS) הינן סיבוך שכיח ביותר לאחר ניתוחי לב פתוח, ועל פי הספרות, ייתכן ולמעלה מ-50% מהמנותחים סובלים מתופעה זו. (בישראל מתקיימים כ-7000 ניתוחי לב פתוח בשנה, רובם ניתוחי מעקפים).
פרופ' אדלר, מומחה לרפואה פנימית וקרדיולוגיה ומנהל רפואי במחוז השפלה בקופת חולים לאומית, חקר במשך שנים ארוכות את נושא הטיפול במניעת התלקחויות חוזרות של דלקת קרום הלב יחד עם צוות רופאים מהארץ ומחו"ל. במחקר, הנחשב ראשון מסוגו, הוכיח פרופ' אדלר כי דווקא תרופות הנוגדות דלקות על ידי עיכוב ומניעת נדידת תאי הדלקת לאזור המודלק, הינן התרופות היעילות ביותר למניעת התלקחויות חוזרות של דלקות קרום הלב. זאת, כאמור, בניגוד לסברה כי מתן קורטיקוסטרואידים לחולים אלו היא התרופה היעילה ביותר.
בעקבות הממצאים נתבקש פרופ' אדלר על ידי האיגוד הקרדיולוגי האירופאי לעדכן את ההתוויות העולמיות לטיפול בדלקות קרום הלב.
נחשב לטיפול שיגרתי
במשך שנים רבות נהגו מספר רב של מחלקות לכירורגיית לב בארץ ובעולם לטפל בקורטיקוסטרואידים מייד לאחר הניתוח, על מנת למנוע דלקות של קרום הלב. עובדה זו גרמה לחולים הנוטלים את התרופה לאורך זמן לתופעות לוואי קשות ביותר, כגון לחץ דם, סוכרת והשמנה.
המחקר נערך על קבוצת החולים הגדולה ביותר שפורסמה עד כה, שכללה 119 חולים מכל העולם. כל החולים שהשתתפו במחקר טופלו בתרופות המעכבות ומונעות התלקחויות חוזרות, לאחר שני התקפים של דלקת קרום הלב, לפחות.
ממצאי המחקר הראו כי רק 18% מכלל המשתתפים סבלו מדלקות חוזרות כאשר
טופלו בתרופות אלו, זאת לעומת 100% מהחולים שסבלו מאותה המחלה לפני כניסתם למחקר.
ממצא מעניין נוסף הינו שאותה קבוצת חולים שנטלו קודם למחקר קורטיקוסטרואידים, סבלה מאחוז גבוה יותר של התלקחויות חוזרות, ומשך המחלה היה ארוך וחמור יותר בהשוואה לחולים שלא טופלו כלל בקורטיקוסטרואידים.
זהו המחקר הראשון שנעשה בעולם המראה תוצאות הסותרות לחלוטין את הגישה הרפואית שהייתה מקובלת עד כה, במיוחד במתן המסיבי של התרופה בחולים שלאחר ניתוחי לב פתוח. המחקר הוצג לראשונה בכנס קרדיולוגיה בין לאומי שנערך לאחרונה ברומא.