מים שקטים חודרים עמוק
הטיפול בג'הארה מיועד לעוסקים בספורט חובבני ומקצועני מתוך הבנה שלפעילות במים יש השפעה טובה על הגוף והנפש. וגם לצוף נכון צריך ללמוד
אחד המאפיינים הבולטים של הג'אהרה, שפותחה על ידי הברזילאי מריו ג'הארה, שאף מגיע ללמד את השיטה בארץ, הוא השימוש ב"נודל" (מצוף), שזכה לכינוי "היד השלישית" ומטרתו לעזור למטפל במים להציף ולתמוך מתחת לברכיים במטופלים גדולי ממדים ובמטופלים בעלי מגבלות גופניות.
שטרן: "ה'נודל' מעניק תמיכה מאוזנת לגב התחתון, מסייע להתארכות עמוד השדרה ומפחית לחץ מהמפרקים, דבר המאפשר למטפל להניע את גוף המטופל במים בחופשיות ובבטחה ובכך לקיים את אחת מחמש התפיסות המנחות של השיטה: חופש עם תמיכה".
הג'הארה, שהובאה לארץ על ידי טובה רוזן, מנהלת המרכז לטיפול ולימוד השיטה "אקווה טיפול", מתבצעת בבריכה שטמפרטורת המים בה 34 מעלות והיא מיועדת לכל מי שסובל מכאבים בגופו כתוצאה מפציעות שונות, יציבה לא נכונה, מתח נפשי ושרירים תפוסים.
הטיפול, המשלב ציפה פסיבית ותרגילים אקטיביים של המטופל, מתבצע בקצב איטי מאוד ללא רצף מוגדר של תנועות ומאפשר יכולת גמישות והתאמה אישית לכל מטופל. מטרת הטיפול בג'הארה, בשונה משיטות אחרות, היא טיפול נקודתי במערך השלד והארכת טווחי התנועה שלו, המגבירים את המודעות לגוף, משפרים את היציבה
שטרן: "לרוב פציעות נגרמות מעומס יתר על המפרקים והחוליות. העומס הזה גורם לעומס שרירי ולהתכווצות. באמצעות חום המים, היעדר המשקל והיכולת שלי כמטפל לתמוך בכל הגוף, אני מאריך ומרחיב את המערכת השלדית ובכך מפחית לחץ מכל מערכות הגוף. הטיפול במים מאפשר למטפל לעבוד על מנח נכון של הגוף, ובכך להפחית לחץ על קצות העצבים ולהביא את המטופל לשחרור והרפייה עמוקה מאוד. יתרון נוסף בטיפול במים הוא שאני כמטפל יכול לנוע 360 מעלות מסביב למטופל ולבצע סיבובים ומנחים של הגוף, שמחוץ למים אין לי אפשרות לבצע".
איך בדיוק מתבצע הטיפול?
"במהלך כל הטיפול שאורך כשעה, המטופל צף במים, כשאני מניע אותו לכיוון הראש. ההתנגדות שהמים יוצרים גורמת לגידול המרווחים בין החוליות ובכך מתבצעת התארכות של עמוד השדרה. במים יש לי אפשרות לעבוד על כל מפרק ומפרק בנפרד מבלי לערב איברים נוספים, שמחוץ למים נחוצים לשם תמיכה, יציבה ואיזון".
נטע שיזף, 41, היא רקדנית פלמנקו שנחשפה לטיפול בג'הארה כשחיפשה דרך לשפר את יכולות תנועות הגוף שלה. היום היא מטפלת בשיטה.
באיזה אופן הטיפול בשיטה זו עשוי לעזור לספורטאים?
"התרגילים האקטיביים שמבצעים בג'הארה מעלים למודעות את מנח הגוף ומחזקים את שרירי הליבה, השרירים שאחראיים לעיצוב של השלד. ספורטאי לא יכול להרשות לעצמו לבזבז אנרגיה והוא צריך לעבוד מתוך מודעות גבוהה, שתעזור לו להשתמש בגוף שלו נכון. עבודה נכונה יכולה לשפר את התוצאות ולמנוע פגיעות רבות הקשורות במנח גוף לא נכון, עומס על המפרקים והשרירים ולחץ נפשי רב בו הספורטאי נמצא".
מלבד מרכזי שיקום המשתמשים בשיטה זו כאמצעי טיפול ומכירים בהצלחתה, את טיפולי הג'הארה ניתן לעשות גם סתם בשביל הכיף. השיטה מומלצת מאוד גם לנשים בהריון ולמי שסובל מפוביות מים כתוצאה מחוויה טראומטית שעבר.