מי ישמור אותנו מפני E-211?
בעולם החלה מלחמת צרכנים נגד החומר המשמר סודיום בנזואט, אצלנו מש' הבריאות מנסה להרגיע
אלא שלמרות הקולות הנשמעים בעולם, משרד הבריאות הישראלי לא מתכוון להורות, או לכל הפחות להמליץ, על הוצאת החומר, הנמצא במשקאות קלים, ברטבים, בריבות, בממתקים, בשימורי זיתים ובמוצרי בשר. את העבודה של הלחץ הציבורי משאירים לנו - הקונים.
התנועה הבריטית למען מזון בטוח לילדים, הנתמכת על-ידי 300 ארגוני בריאות, קראה שלשום לתעשיית המזון להוציא את החומר המשמר ממשקאות קלים ומרטבים, בעקבות מחקר חדש שפרסם האינדיפנדנט הבריטי.
במחקר טוען פרופ' פיטר פייפר מאוניברסיטת שפילד, כי סודיום בנזואט, שמשמש כמשמר במגוון רחב של מוצרי מזון, מייצר רדיקלים חופשיים שלהם השפעה הרסנית על תאים חיים - השפעה דומה לזו של צריכת אלכוהול ושל הזדקנות. הנזק העיקרי נוצר למיטוכונדריה, תחנת האנרגיה של התא, אשר הסודיום בנזואט עלול לפגוע בה ואף לשתק את פעילותה.
פרופ' פייפר יוצא נגד הבדיקות הנעשות בתעשיית המזון ונגד האישורים הניתנים לה. לדבריו, התעשייה כולה נסמכת על בדיקות בטיחות ישנות וחלקיות, והוא מאשים אותה בשאננות.
בעקבות המחקר החלו יצרנים וקמעונאים להסיר תוספים ממאכלים וממשקאות. חברות בבריטניה, כמו סיינסבורי ומרקס אנד ספנסר, הודיעו כי הן מתכננות להוציא את צבעי המאכל המלאכותיים ממשקאות וממאכלים. קונצרן בריטוויק (Britvic) הוציא את הסודיום בנזואט מכמה משקאות המיועדים לילדים - והיד עוד נטויה.
במקום אחר על הגלובוס, ארצות הברית, פרסם שלשום הסאן פרנסיסקו כרוניקל מאמר מערכת שקרא לממשלה לדאוג להוצאת החומרים המשמרים מהמשקאות הקלים, ולא להמתין לתביעות צרכניות.
המאמר נכתב בעקבות פשרה עם לקוח, שאליה הגיעה רשת הסופרמרקטים סייף וויי. הלקוח תבע את הרשת בטענה שחלק מהמשקאות הקלים שלה מכילים מרכיבים מזיקים, כגון בנזן, חומר מסרטן הנוצר מתרכובת של סודיום בנזואט עם ויטמין סי. כחלק מההסכם שינתה
זו אינה הפעם הראשונה שבה נשמעות אזהרות מפני שימוש בחומרים משמרים. במרס 2006 בדק מינהל המזון האמריקני 150 משקאות קלים, ומצא בחלקם חומרים משמרים בכמויות העולות על המותר. בבריטניה הורדו מהמדפים 4 משקאות, לאחר שהתגלה בהם בנזן. מחקר שבוצע בנורבגיה ב-2006 מצא קשר בין שתיית משקאות קלים מתוקים להיפראקטיביות ובעיות מנטליות. חשוב לציין, כי כל המחקרים שנעשו התייחסו לחומרים משמרים המותרים לשימוש על ידי רשויות הבריאות באירופה ובארה"ב.
מחקר שנערך ב2005- באוניברסיטת אלסטר הראה, כי כאשר כמה חומרים מסוימים משולבים יחד - השפעתם גדולה פי .7 לטענת המחקר, "תעשיית המזון מסתמכת על בדיקות שמתייחסות לנוכחות של חומר אחד בלבד."
,E-211 הנמצא במוצרים רבים שאנו וילדינו צורכים מדי יום, ממשיך לעורר דאגה. בין המוצרים נמצאים מיונז ורוטב אלף האיים של תלמה, רוטב סויה של קנור, זיתים ירוקים ממולאים של בית השיטה, משקאות קלים של פפסי וסירופ בטעם פטל של עסיס.
עם זאת, בתחום המשקאות הקלים ניתן לראות התחלה של שינוי: קוקה קולה, היתה הראשונה להוציא את החומר המשמר מכל המשקאות שהיא מייצרת. "מסקרים שביצענו עלתה העדפה למוצרים ללא חומר משמר וללא צבעי מאכל מלאכותיים," אומר דובר החברה.
משרד הבריאות התייחס לדברים ומסר כי "סודיום בנזואט הינו תוסף מזון המותר לשימוש במגוון רחב של מוצרים, לרבות משקאות קלים. תקנות בריאות הציבור - המפרטות בין היתר את הכמויות המרביות המותרות של סודיום בנזואט בסוגי מזון שונים - מבוססות על הנחיות ארגון הבריאות העולמי ועל החקיקה של הרשויות המוסמכות בקהילה האירופית והאמריקנית. בטיחותם של תוספי המזון נבדקה באופן מדעי ומקצועי, ונמצא כי החומרים בטוחים לשימוש."
עוד נמסר כי בכל המשקאות הקלים שבדק המשרד לא נמצא בנזן (החומר הכימי המסרטן הנוצר משילוב שני החומרים.(
מי שהתחיל לקרוא את הכתבה בתחושת אי-נוחות יישאר עם התחושה הזאת גם בסופה, שכן רשתות השיווק ממשיכות למכור מוצרים שבהם נמצא החומר המסוכן. משרד הבריאות הישראלי נסמך בינתיים על רשויות הפיקוח על המזון באנגליה ובארצות הברית. מעט מאוד גופים ממשלתיים - אם בכלל יהיו כאלה - ייקחו את הסיכון ביציאה חד-משמעית מול תעשיית המזון.