יושב על הלב
רוצים לדעת מה הסבירות שתמותו בתוך עשר שנים? אם רמות הכולסטרול שלכם גבוהות, ייתכן שהסבירות שלכם לא נמוכה. מהו בדיוק הכולסטרול הזה, ואיך דואגים שהוא יהיה נמוך?
אנשים נוספים בסיכון גבוה הם כאלה שסובלים מסוכרת, או יש להם יתר כולסטרול במשפחה. הסיכון של בני קבוצה זו ללקות באירוע לבבי בתוך עשר שנים הוא יותר מ-20 אחוז. הסיכון שלהם למות בתוך עשר שנים הוא יותר מחמישה אחוזים, וזאת בלי להביא בחשבון גורמי סיכון אחרים כמו עישון. בקבוצה זו יש לטפל באופן אגרסיבי.
אם אתם לא נכללים בקבוצה זו, אתם נחשבים לבריאים, ואת הערכת הסיכון שלכם למות בתוך עשר שנים יעשו הרופאים באמצעות מדדים שונים כמו לחץ דם, גיל, מין, אם אתם מעשנים או לא, וכן רמת הכולסטרול "הרע" שלכם, כלומר ה-LDL.
אם על פי הטבלה הסיכון שלכם למות בתוך עשר שנים הוא פחות משני אחוזים, תקבלו טיפול תרופתי רק אם רמות ה-LDL שלהם גבוהות מ-190. יש רופאים שיחליטו לתת טיפול תרופתי גם למי שהסבירות שלהם למות בתוך עשר שנים הוא פחות משני אחוזים, ורמת ה-LDL שלהם נעה בין 160 ל-190.
אם על פי הטבלה, הסיכון שלכם למות בתוך עשר שנים הוא יותר משני אחוזים אבל מתחת לחמישה אחוזים, תקבלו טיפול תרופתי אם רמת ה-LDL של-ם היא יותר מ-160, ולעתים גם אם רמת ה-LDL היא בין 130 ל-160.
אם הסיכון שלכם הוא יותר מחמישה אחוזים, תקבלו טיפול תרופתי אם רמת ה-LDL שלכם היא יותר מ-130, ולעתים גם אם היא יותר מ-100, על פי שיקול דעתו של הרופא.
פרופ' דרור חרץ, מנהל מרכז הליפידים ע"ש ברוך שטרסבורגר במרכז הרפואי שיבא, מסביר כי הגישה בישראל היא שכאשר ערכי ה-LDL נמוכים מ-100 מדובר ברמה תקינה, לאוכלוסייה הבריאה, ורק כאשר ה-LDL גבוה מ-100 מתחילים בטיפול תרופתי. עם זאת, בקרב אנשים שמצויים בסיכון גבוה המטרה היא להוריד את ה-LDL מתחת ל-70.
אבל מהו בכלל הכולסטרול הזה שאנשים כה מפחדים ממנו? "כולסטרול הוא מולקולת שומן שהיא חלק מסוד החיים שלנו", מסביר פרופ' חרץ. "מולקולת הכולסטרול בונה את הקרומים שמרכיבים כל תא ותא בגוף. לכן, בלי הכולסטרול לא יכלו להיות חיים".
לדבריו, גוף האדם עסוק באופן תמידי בשמירה על רמה תקינה של כולסטרול, ולשם כך יש לו שני מנגנונים: האחד מייצר כולסטרול בתוך כל תא, מתוך התא עצמו, מנגנון אחר מאפשר לתא לקבל כולסטרול מהמזון דרך זרם הדם. הכולסטרול לא יכול לזרום בדם בצורה הראשונית שלו, לכן הוא נמצא במעין כדורים שהם בעצם חלקיקים עטופים, שמאפשרים לו לזרום בדם.
יש שני סוגי חלקיקים. חלקיקים מסוג LDL יוצאים מהכבד אל התאים השונים. התאים כל הזמן מתחדשים, לכן כאשר התא רוצה לחדש את הקרום, הכולסטרול הישן מסיים את תפקידו. תפקיד
עודף של כולסטרול LDL עלול להזיק מאוד לגוף האדם. "אם יש בדם עודף של LDL, יתחיל הכולסטרול להצטבר בכלי הדם ולשקוע בעורקים. הגוף מזהה אותו כזבל, ולכן שולח תאי דלקת שיפנו את הכולסטרול מסוג LDL. בעקבות זאת נוצר נגע טרשתי של דלקת שממשיך עד שנוצר מעין כיב בעורק, ועליו מתיישב קריש דם ואז עלול להיווצר אירוע לבבי או אירוע מוחי", מסביר פרופ' חרץ.
על אף שהכולסטרול הוא סוד החיים, הגוף זקוק לכמות קטנה מאוד ממנו. לדברי פרופ' חרץ, אנו נולדים עם LDL ברמה של בין 30 ל-50. אלה הערכים הטבעיים והתקינים, אבל בחברת השפע של היום ובאורח החיים שלנו אי אפשר לשמור על רמה כזו.
"אם מורידים את רמת הכולסטרול בטיפול תרופתי, התהליך הביולוגי מפסיק, והגוף עוסק בריפוי הפצע בעורק. העורק לא יחזור להיות מה שהיה, אבל הסיכון לאירוע לבבי או מוחי קטן בצורה משמעותית. לכן תפקיד הרופאים להחזיר את ה-LDL קרוב ככל האפשר לרמה הטבעית", מסביר פרופ' חרץ.
הטיפול הבסיסי שניתן כדי להוריד את רמות הכולסטרול בגוף לרמות הרצויות מורכב מתרופות ממשפחת הסטטינים. אלה מורידות את רמת ה-LDL באמצעות עיכוב האנזים שגורם ייצור כולסטרול בתוך התא. בעקבות זאת התא מגביר את מספר הקולטנים לכולסטרול, ולוקח את ה-LDL מהדם לתוך התאים. הסטטינים בעצם מלמדים את הגוף לייצר פחות כולסטרול ולקחת יותר מהדם.
תרופה חדשה של חברות MSD ושרינג פלאו מטפלת בכולסטרול בדרך שונה. "תרופת האיזיטרול מונעת ספיגת כולסטרול מהמעי. אז יש פחות כולסטרול שנשפך מזרם הדם, ולכן פחות כולסטרול מגיע לכבד ומשם לתאים. התאים נאלצים להשתמש ב-LDL שכבר קיים", מסביר פרופ' חרץ. "לרוב משתמשים באיזיטרול בשילוב סטטינים. היעילות של שניהם יחד היא נפלאה, ומאפשרת עוד 25-20 אחוז ירידה ברמת ה-LDL נוסף על הירידה שמאפשר הסטטין".
הרבה מאוד מיתוסים על כולסטרול מסתובבים בינינו. מה נכון ומה מופרך?
* המיתוס: רמות גבוהות של "כולסטרול טוב" מאזנות רמות גבוהות של "כולסטרול רע". לא נכון. הנתון הזה לא הוכח, על אף שמחקרים רבים נעשים בתחום זה.
* המיתוס: אנשים רזים לא סובלים מכולסטרול גבוה. לא נכון. הרבה אנשים רזים סובלים מכולסטרול גבוה.
* המיתוס: ספורט עוזר להוריד את רמת הכולסטרול. לא נכון. ספורט חשוב ויכול להוריד גורמי סיכון להתקף לב או לאירוע מוחי, אך אינו מוריד את רמות ה-LDL.
* המיתוס: נשים סובלות מכולסטרול פחות מגברים. לא נכון. נשים סובלות מכולסטרול גבוה לא פחות מגברים, רק שעד גיל 40 או 50 הן נהנות מהגנה מסוימת מפני מחלות לב וכלי דם.
* המיתוס: כולסטרול הוא בעיה של מבוגרים. לא נכון. גם צעירים יכולים לסבול מכולסטרול גבוה, בעיקר במשפחות שבהן יש עבר של כולסטרול גבוה ושל אירועי לב.