לא לשמור בבטן
אבחון מוקדם של סרטן המעי הגס מעלה את סיכויי הריפויי ל- 90%. אז איפה מתחילים?
כ- 1800 איש מתו השנה מסרטן המעי הגס, לפי נתוני רישום הסרטן הלאומי. המחלה שכיחה במיוחד מגיל 50 ומעלה, והסיכון לחלות בה גובר עם העלייה בגיל.
כאשר המחלה מתגלה בשלב מוקדם, סיכויי הריפוי מגיעים ל-90%, הודות לטיפול כירורגי. לכן, בדומה לסרטן השד, חשוב מאוד לגלות אותה מוקדם ככל האפשר, ועל ידי כך לשפר את תוצאות הטיפול ואת איכות חייהם של מי שחלו בה.
מהו המעי הגס?
המעי הגס הנו החלק האחרון של מערכת העיכול, אליו מגיעות שאריות המזון המעוכל והבלתי מעוכל, לאחר שעברו בקיבה ובמעי הדק. בתוך המעי הגס נספגות שאריות הנוזלים. הצואה המופרשת דרכו מהווה, למעשה, את הפסולת של מערכת העיכול.
המעי הגס בנוי כצינור שרירי, שאורכו למעלה ממטר וחצי. הוא מונח בבטן בצורת האות ח': חלקו הראשון - העולה - נמצא בצד הימני של הבטן. חלקו האמצעי - הרוחבי - עובר לרוחב הבטן העליונה. וחלקו האחרון - היורד - נמצא בצד השמאלי של הבטן. החלק הסופי של המעי הגס מפותל, והמשכו הישר, רקטום - מסתיים בפי הטבעת.
מה הם הגידולים במעי הגס?
ישנם שני סוגים של גידולים במעי הגס: גידולים שפירים (שאינם סרטניים) וגידולים ממאירים (סרטניים). הגידול השפיר - "פוליפ" - הנו בליטה בשרנית הגדלה מהדופן הפנימית של המעי הגס אל תוך חלל המעי. קיימים סוגים שונים של פוליפים, ביניהם פוליפים מסוג הנקרא אדנומה. באחוז קטן מהאדנומות עלול להתפתח, לאחר שנים, גידול ממאיר. סיכוי זה תלוי בגודל ובסוג של האדנומה.
הגידול הממאיר בנוי מתאים המתחלקים בדרך בלתי מבוקרת, וכתוצאה מכך נוצר גוש תאים הנקרא גידול ממאיר. תאים אלה עלולים לחדור את דופן המעי, להתפשט לחלל הבטן ולאיברים אחרים בגוף. הגידולים השפירים והממאירים עלולים להופיע בכל חלקי המעי הגס. רובם מתגלים בצד השמאלי של המעי וברקטום. העובדה שגידולים רבים ממוקמים באזור זה חשובה, מכיוון שהיא מקלה על האבחון, שכן חלקים אלה של המעי הגס קלים יותר לבדיקה בהסתכלות ישירה.
מה הם הגורמים לגידולים במעי הגס?
המדענים סבורים שריבוי המקרים של סרטן המעי הגס, שנצפה בשנים האחרונות בארצות המערב וגם אצלנו, קשור ברובו לסגנון חיים ולהרגלי תזונה. במחקרים רבים נמצא קשר בין המחלה לבין השמנת יתר וצריכה עודפת של קלוריות, שמקורה במוצרי בשר ושומן מן החי, כמו גם קשר עם עישון ובמיוחד חוסר פעילות גופנית. שינויים נקודתיים בבקרה הגנטית תורמים אף הם להתפתחות האדנומה ולהפיכתה לגידול ממאיר. אצל חלק קטן מהחולים בסרטן המעי הגס מאובחנת נטייה
בקרב קרובי משפחה של אנשים שחלו בסרטן המעי הגס, שיעור התחלואה במחלה גבוה יותר מאשר באוכלוסייה הכללית, על כן עליהם להיות במעקב קפדני יותר.
בחלק מאוכלוסייה זו ניתן, באמצעות בדיקות דם, לאבחן שינוים גנטיים שבעקבותיהם ניתן, לעיתים, להמליץ על פעולות רפואיות מוגדרות לצורך מניעה וגילוי מוקדם, ולכן אם יש במשפחה ריבוי של גידולים במעי ובמיוחד הופעת גידולים לפני גיל 50, חשוב לפנות לייעוץ.
מהן התופעות המחייבות אבחון רפואי?
דם בצואה - לרוב הגידולים יש נטייה לדמם. אם הם נמצאים במעי הגס השמאלי, מופיע לעיתים דם אדום טרי על הצואה או בתוכה. יש לזכור שאנשים רבים סובלים מטחורים, שאינם כמובן גידולים, וגם אלה נוטים לדמם.
אם הגידול ממוקם בצדו הימני של המעי, לא ייראה דם טרי, אולם יכול להיווצר מצב של חסר דם (אנמיה). תופעה זו, של חוסר דם בגיל מבוגר, עלולה להעיד על קיום גידול מדמם במעי, והדבר מחייב פנייה לרופא לצורך בדיקה ואבחון.
שינוי בפעולת המעיים - הגידול המתפתח חוסם באיטיות את חלל המעי ומפריע לזרימת תוכן המעי. תופעה זו עלולה לגרום לשינויים בהרגלי היציאות: עלולה להתפתח עצירות שלא היתה קיימת בעבר, או נטייה לשלשול, וכן שינוי בצורת היציאות.
הדגש הוא על שינוי בהרגלי היציאות - כאשר תופעות אלה אינן חולפות בתוך שבועיים-שלושה, מומלץ לפנות לרופא. יש להדגיש, כי ברוב המקרים הסיבה לתופעות אלה אינה סרטן, אך רק רופא, לאחר בדיקה, יכול לקבוע זאת.
חסימה במעי - לעיתים גידול במעי הגס עלול לגרום לחסימה במעי. תופעה זו מתבטאת בתסמינים כגון:
• בחילה, עצירות, כאב שאינו מרפה ותחושת נפיחות בבטן.
• כאבי בטן קבועים שלא היו קיימים בעבר ואינם חולפים.
• ירידה בלתי מוסברת במשקל.
במקרה של תסמינים אלו או אחרים יש לפנות מיידית לרופא המשפחה!
באדיבות מומחי מכבי שירותי בריאות