לוקחים מלח לריאות
"דרך המלח" הוא מתחם חדש הכולל חדרים שעשויים מגושי מלח, בתוכם יושבים במשך שעה ונושמים אוויר שמנקה את הסימפונות, ומקל במצבים אלרגיים. נא להכיר: ספלאותרפיה תוצרת ישראל
חדרי המלח שבמתחם נבנו כולם מגושי מלח ענקיים המגיעים מעומק של 300 מטר מתחת לאדמה, והובאו במיוחד ממכרות מלח עתיקים באוקראינה. הספלאותרפיה (טיפול בחדרי מלח) קיימת שנים רבות במדינות אירופה כמו פולין, צ'כיה, אוסטריה ורוסיה.
הגילוי היה בשנת 1939 כאשר כבשו הגרמנים את פולין. בין הפליטים שברחו להרים, ומצאו מקלט במערות מלח בעומק של 180 מטר מתחת לאדמה, גם היו חולים במחלות נשימה. כעבור זמן מה הבינו הפליטים כי נוסף על ההגנה שהן מספקות, לאוויר במערות המלח יש סגולות מרפאות.
כ-50 שנה לאחר מכן הוחלט באירופה לבנות חדרי מלח מלוחות שנחצבו ממעמקי האדמה. ריכוז חלקיקי המלח באווירה המבוקרת של התא מאפשרת את חדירתם דרך קירות הריאה, ואת התהוות הפעילות הרפואית.
סביבה מלחית זו מונעת התפתחות של דלקות בסימפונות, משפיעה על ניקוי רירית הסימפונות וניקוזה, מקילה במצבים אלרגיים, ויוצרת תחושה חיובית באמצעות העשרת האוויר ביונים שליליים בדומה לאוויר הנמצא בקרבת מפלי מים.
בישראל, כידוע, לא חסר מלח וסגולות המרפא של ים המלח ידועות. אולם המלח בים המלח מכיל 15 אחוז נתרן כלורי, מה שהופך אותו לא מתאים בעליל לשימוש בחדרי מלח. מנגד, במכרות באירופה מכיל המלח לא פחות מ-98
הראשון הוא ביכולתו לספוח נוזלים מן האוויר. במכרות העמוקים והקרים הטמפרטורה נמוכה מטמפרטורת הגוף, והיונים השליליים שמפזר המלח בחלל המכרה גורמים להתאדות הנוזלים שהצטברו במערכת הנשימה, ולהפרדת הליחה מן הנוזלים שקשרו אותה.
לאחר מכן הגוף יכול להתייחס אל הליחה כאל גוף זר, ולהיפטר ממנה בשיעולים וכחכוחים. האפקט השני הוא חיטוי. המלח מחטא את האוויר ומאפשר לשוהה לנשום אוויר סטרילי נקי מזיהומים ומאלרגנים שונים. כך מתאפשרת רגיעה מוחלטת למערכת הנשימה, שהתרגלה להפעיל נוגדנים ומיני חיסונים ולהתעייף בלי שנוכל להבחין בכך.
הטיפול בחדרי המלח אורך שעה, ובמהלכה המטופל שוהה בחדר מלח סגור, כשהוא מתפרקד על כורסת טלוויזיה נוחה ומפנקת, באור עמום וברגיעה מוחלטת. ברוך בקר, אח מוסמך שעבר התמחות בספלאותרפיה באוקראינה במשך שנה והיום הוא מבעלי מתחם "דרך המלח", טוען כי ידוע שמלחים מסייעים בריפוי הגוף ובטיפול בו.
"אחת התכונות הנפלאות שלהם היא היובש והיכולת לספוח מים. לא לחינם אומרים על הים, שבו האוויר ספוג במלחים, כי יש לו איכויות רפואיות לטיפול בחולי אסתמה בדרגות שונות, בסובלים מבעיות בדרכי הנשימה העליונות, ובכלל לשיפור הנשימה ומצב הרוח".
"הטיפול בחדרי המלח הוא שיטת טיפול המדמה אוויר מלוח בריכוז גבוה גם בחדר סגור. האוויר בחדרי המלח רווי בתרסיס דק של מלח, ברום ונתרן כלורי הנפלטים מגושי המלח הטבעיים, וחודרים עמוק אל הריאות והסימפונות, וסופחים את הנוזלים מתוך הרירית הבצקית".
"הליחה הופכת דלילה ונפלטת ביתר קלות ודרכי הנשימה מתרחבות, דבר המקל את הנשימה. מעבר לכך, המלח הוא בעל תכונות אנטי בקטריאליות, והאוויר בחדרי המלח סטרילי ורווי ביונים שליליים ומטוהר מחיידקים ואלרגנים, דבר המאפשר חיזוק ואיזון המערכת החיסונית של הגוף".
למי מיועד הטיפול?
"הטיפול מיועד לחולים בכל הגילים באסתמה, ברונכיטיס, נזלת כרונית ומחלות אלרגיות של מערכת הנשימה, אך לא רק. ההשפעה החיובית של הטיפול בחדרי המלח על מערכת הנשימה נמצאה לא רק אצל אנשים חולים, אלא גם אצל אנשים בריאים העובדים במקומות סגורים, ובהם יש כמויות גבוהות של אבק, חיידקים ומזהמים אחרים, ולאנשים הנגמלים מעישון".
"על אף שהרפואה הקונבציונלית נוטה לבטל את סגולותיהם של חדרי המלח, מטופלים מרוצים דווקא חולקים שבחים על דרך הטיפול. קרן מרמת השרון שלקתה בהתקף אסתמה קשה במהלך נסיעה לפולין מספרת: "במקום להשתמש בתרופות קונבנציונליות הכניסו אותי למערת מלח. סביבי היו קירות מלח שהפיקו אוויר נקי ויבש, ואחרי שעה הרגשתי טוב כמו שבחיים שלי לא הרגשתי. כשחזרתי ארצה וחקרתי היכן אפשר לקבל טיפול דומה, גיליתי למזלי שלא הרחק מביתי, בכפר הירוק, קיים חדר מלח, ומאז אני מבקרת בו פעמיים בשבוע".
גם לאלה קורן הסובלת מאלרגיה מצמחים הטיפול בחדר מלח שימש קרש הצלה. "עד היום עשיתי כבר עשרה טיפולים, ואני מרגישה בן אדם אחר. צריך לזכור שהאביב השנה היה קשה. היו לנו עשרה ימי חמסין עם אבק ואובך, והפריחה היתה מאמצע חודש פברואר. אני בכלל חושבת שאני סוג של אומדן לתחילתו של האביב, כי אני גם אלרגית להמון סוגי צמחים. אני יודעת שבארץ יש עלייה באחוזי האסתמה. אני לא נולדתי עם זה, קיבלתי את זה בגיל בוגר".
איך מתבצע הטיפול?
"אני מגיעה לחדר המלח בכפר הירוק, שמה מכסה פלסטיק על הנעליים, ונכנסת לשעה לחדר פעמיים בשבוע. אני ישנה או שומעת מוזיקה או קוראת משהו, כשלמעשה אני רק נושמת את האוויר של החדר. לקחתי את כל התרופות הקונבנציונליות, וזה לא עזר לי כמו שחדר המלח עזר לי, ואני מאמינה בו כי יש תוצאות תכ'לס".
איש העסקים התל אביבי שוקי מדנס הגיע לחדר המלח לאחר שחש צרידות בקולו. "הגעתי בגלל הצרידות, וחזרתי בגלל הרוגע. שעה בחדר מלח שווה לסוף שבוע של רגיעה בבית מלון. הצרידות כמעט נעלמה, והרגשתי כאילו כל הצנרת נפתחת לי. מין הרגשה של 'יש אוויר בריאות'. אבל מה שבאמת עשה לי את זה היה התחושה שיצאתי משם רגוע, כאילו הייתי במנוחה המון זמן. אני חזרתי שוב ואחזור בעתיד".
בנו של רפי מזרחי, תושב מרכז הארץ, אובחן בגיל שנתיים כסובל מאסתמה וקוצר נשימה מלווה בליחה. היום, בגיל שבע, אחרי עשרות טיפולים כושלים נראה שנמצא הפתרון.
"במשך שנים אנחנו מטפלים בו במסירות רבה באינהלציה וכדורי סינגולה, אבל באיזשהו שלב מצבו החמיר, והתחלנו להשתמש בסטרואידים דרך משאפי קורטיזון. המצב הפך בלתי נסבל, כי הילד עבר לילות ללא שינה שגרמו חוסר ריכוז. הוא היה משתעל ומתעורר מהשיעול, ואז יום אחד קראתי על הנזקים מהטיפול בסטרואידים, והבנתי שזה גורם יותר נזק מתועלת, וזה יכול לפגוע בכליות וככה הגעתי לרופא הומיאופת שהמליץ לי על חדר מלח".
כיצד מתבטא השיפור?
"עשינו טיפול שכלל 14 פעמים בחדר המלח במשך שלושת החודשים האחרונים, ואנחנו רואים את השיפור מרגע לרגע. הילד כבר ישן רגוע וכמעט אין לו ליחה. בעבר הוא לא היה מסוגל להתעמל והיה מתעייף מהר, ועכשיו הוא כבר מתעמל וחזר לשיעורים, ונראה שהוא רק הולך ומשתפר. סיימנו את המסגרת הטיפולית, אבל אם אראה שיש סוג של הידרדרות נחזור מיד לטיפול בחדר המלח, כי הוא עזר לנו מאוד. ישבתי איתו וראיתי איך האוויר מייבש לי את כלי הנשימה, והמליחות עושה את העבודה שלה".
לצד השבחים והמחמאות פרופ' בנימין וולוביץ, מנהל מחקר והדרכה באסתמה ילדים בבית החולים "שניידר", אומר כי אין שום הוכחה מדעית שחדרי מלח עוזרים לחולי אסתמה.
"יש טיפול קונבנציונלי יוצא מהכלל טוב, שצריך רק ללמד את ההורים איך למנוע התקפים אצל ילדיהם, איך לזהות התקפים, ואיזה סוג של טיפול מונע נותנים כדי להרחיק את הילד מהתקף. הכול קשור בגישה נכונה וטיפול נכון".
האם יש מקום לחשש כי הטיפול בקורטיזון עלול להזיק?
"משאף הקורטיזון שאנחנו נותנים, במנות המקובלות, מכיל כמות קטנה מאוד של קורטיזון שלא גורמת פגיעה בגדילה, ההפך, היא מונעת את הפגיעה בגדילה שיכלה להיגרם לילד שלא מטפלים בו. אין הרבה אפשרויות אחרות, ואני מסכים שאולי לא כל הילדים לוקחים את המנה הנכונה, אבל אם היו לוקחים את המנה הנכונה לפי מה שאנו ממליצים, היינו במצב מעולה. זה תירוץ מוכר להאשים את התרופה מפני שלא טיפלו בילד כפי שצריך".