לרוץ מהר עם רופאים
אימון כושר עבור אנשים שעברו אירועי לב הוא חלק מהחזרה לשגרה, עם זאת מומלץ מאוד להתאמן בחדרי כושר המותאמים לצרכיהם ונמצאים תחת פיקוח רפואי
עד לפני כ-15 שנה התבקשו חולים שעברו אירוע לב לנוח במשך שלושה שבועות. היום כבר ברור שהחזרה המהירה לשגרה ולפעילות גופנית מתונה מונעות את הידרדרות מערכות הגוף ומפחיתות את הצורך בשימוש בתרופות. גרשוביץ: "עיסוק בפעילות גופנית מרפא את העורקים מבפנים. הוא מדלל את הדם, מוריד לחץ דם ומשפר את קצב חילוף השומנים והסוכר בדם."
ד"ר מיקי בורשטיין, קרדיולוג ומנכ"ל חברת "פרוקרדיה," חברה בת של "מכבי שירותי בריאות" העוסקת כבר 20 שנה בשיקום של חולי לב: "רמת המודעות של חולים בנוגע לתהליך השיקום אינה גבוהה ולכן כבר במהלך האשפוז אנחנו מסבירים על חשיבות הפעילות המשקמת. בהתחלה ברמת התודעה לניהול אורח חיים בריא ומשם החולים ממשיכים לביצוע פעילות גופנית מתונה שמתחילה בין שבועיים לארבעה שבועות אחרי האירוע".
מחקרים מעלים כי רוב האנשים שחוו אירוע לב חרדים מאוד למצבם, מרגישים חסרי אונים מול גופם ש"בגד" בהם ובדרך כלל אינם יודעים מה מותר להם לעשות, ממה עליהם להימנע ואיך לחזור לשגרה.
גרשוביץ: "תהליך השיקום מתחיל כבר ביציאה מביה"ח. קופות החולים לא תמיד מעדכנות, אך כל מי שעבר אירוע לב, צנתור או ניתוח, זכאי מטעם
בתום ימי ההבראה מומלץ להתחיל בתהליך השיקומי הכולל התייחסות לכושר גופני, התמודדות עם מצבי לחץ ועוד.
למה לחולי לב לפנות למרכז שיקום ולא לחדר כושר רגיל?
"פעילות בחדר כושר בארץ מותנית תמיד בקבלת אישור רפואי, אבל חולי לב לא יקבלו אישור כזה וסביר להניח שיחזרו הביתה מבלי לעסוק בפעילות גופנית", משיב ד"ר בורשטיין, "בחדרי הכושר השיקומיים נמצא כל הזמן צוות רפואי מקצועי שמעניק למשתקמים תחושת ביטחון."
הפעילות בחדר הכושר השיקומי זהה לפעילות בחדרי הכושר הרגילים?
"בפירוש כן. המכשירים הם אותם מכשירים, השוני העיקרי הוא שהכניסה לפעילות הגופנית נעשית בצורה הדרגתית מאוד, בקצבים איטיים ותחת פיקוח רפואי צמוד."
איך נראה אימון בחדר כושר שיקומי?
"בשלב הראשון כל אדם עובר בדיקה תפקודית במאמץ כדי שניתן יהיה לקבוע את מצב הלב ורק אז נקבעת תוכנית האימונים שחייבת להיות מדויקת ביותר", מסביר ירון גרשוביץ.
"הפעילות מתקיימת פעמיים בשבוע בקבוצות קטנות של עד 15 איש והיא מיועדת לגברים ונשים. לפני כל תחילת שיעור אנחנו עושים בדיקות לחץ דם ודופק וקובעים את רמת הדופק הנדרשת לפעילות. לאחר חימום ותרגילי גמישות כל אחד פועל לפי התוכנית האישית שלו אם זה על האופניים, מסלול ההליכה או המשקולות."
מרכזי השיקום מפעילים גם תוכנית אימונים מונעת המיועדת לאנשים הנמצאים בסיכון גבוה וכן תוכנית הרזייה. עלות הפעילות בחדר הכושר השיקומי של חברת "פרוקרדיה" שלא דרך הקופות היא 235 שקלים בחודש. ב"פרולייף" נע המחיר בין 250 ל-300 שקלים בחודש.