השרירים המיותרים עמוק בבטן
אחת מכל חמש נשים בגיל הפוריות סובלת ממיומות ברחם, גידולים שפירים שעלולים לגרום לבעיות פוריות, להרס כליות ולדימום קיצוני ומסוכן. מה הוא רחם שרירני ומהן אפשרויות הטיפול? מדריך
מקרה זה, כמו רבים אחרים, מעלה שאלות באשר לתופעה הקרויה רחם שרירני: מהו מהלך הטיפול הרגיל? האם רחם שרירני הוא תמיד ממצא חריג ומסוכן? וחשוב מכול, האם כל אישה עם רחם שרירני גדול צריכה לעבור כריתת רחם?
שרירני רחם (מיומות) נחשבים לגידולים השפירים השכיחים ביותר בקרב נשים בגיל הפוריות, וההערכה היא שהם קיימים אצל אחת מכל חמש נשים בגיל הפוריות, ואצל אחת מכל שלוש נשים מעל גיל 40. כאשר האישה מגיעה לגיל המעבר, שרירני הרחם מצטמקים על פי רוב, ואיתם הבעיות הקשורות אליהם, למעט סימני הלחץ שמותירים שרירנים גדולים במיוחד. לרוב לא עולה משקלו של רחם שרירני על כמה מאות גרם, אך תוארו מקרים שהם גם הגיע הרחם למשקל 50 קילוגרם.
רוב הנשים הסובלות מהבעיה כלל אינן מודעת אליה, ולא חוות הפרעות בחיי היומיום. ההערכה היא שרק בין 20 ל50- אחוזים מהנשים עם רחם שרירני יחושו בסימנים כלשהם. חלק מהנשים יסבלו מתופעות כמו תכיפות במתן שתן, או פעילות מעיים לא תקינה עקב לחץ של השרירנים על איברים סמוכים, אבל לא יקשרו את הבעיות עם שרירני רחם.
עם זאת, אצל חלק מהנשים השרירנים הם איום אמיתי על הבריאות. הבעיה הראשונה שעלולה להתעורר נובעת מכך שהרחם המוגדל לוחץ על איברים סמוכים, ומשפיע על תפקודם, למשל על השופכן, אותו צינור המוביל את השתן מהכליות לשלפוחית השתן. חסימת השופכן עלולה להוביל להרס של הכליות. הבעיה השנייה והשכיחה יותר היא דימומים בלתי סדירים. מעבר לטרדה שחווה האישה, עשויים הדימומים להגיע לממדים של איבוד דם קיצוני שגם עשוי לאיים על חייה.
השרירנים אמנם מתחילים את התפתחותם בתוך שריר הרחם, אך כאשר הם גדלים הם יכולים להימצא גם בתוך חלל הרחם או על דופנו
סיבוך אחר שעלול להתרחש הוא עיוות חלל הרחם על ידי שרירנים, באופן שימנע את השרשת העובר או את אספקת הדם הדרושה לאזור ההשרשה. אבל גם אם כבר החל ההיריון ברחם השרירני, עשויות להתעורר בעיות: אותם הורמונים שמסייעים להתפתחות העובר, מסייעים גם להתפתחות השרירנים.
אי ההתאמה של אספקת דם אליהם וקצב גדילתם המהיר, יכול לגרום כאבים עזים בזמן ההיריון, שלעתים גורמים אפילו לצורך באשפוז או בניתוח. השרירנים גם עלולים להפריע למהלך לידה תקין: אם הם נמצאים בצמוד לתעלת הלידה, לדוגמה. גם לאחר הלידה עלולים שרירני הרחם לגרום הפרעה בכיווץ הרחם, מצב שעלול לגרום דימומים חזקים מאוד.
מצבים אלה הם אמנם לא הכלל, אלא היוצא מן הכלל, אך בכל זאת אפשר להבין את הבהלה ואת החרדה שנתקפות נשים רבות שאובחנו כבעלות רחם שרירני. במיוחד בהתחשב בעובדה שהטיפול המסורתי ברחם שרירני, גם אם האישה אינה סובלת מתופעות לוואי, הוא כריתת רחם. בארצות הברית בלבד מתבצעות בכל שנה כ600- אלף כריתות, רובן בגלל דימום לא סדיר ורחם שרירני.
חלק גדול מהניתוחים האלה יכול היה להימנע בעזרת טיפולים אחרים. הקשת הרחבה של אמצעי הטיפול כוללת בין היתר מתן תרופות, צנתור מדויק של כלי דם המזינים את השרירנים וחסימתם, הרס מקומי ומבוקר של קירות הרחם, הפניה לטיפולי על-קול וגם כריתת השרירנים בלבד ללא כריתת רחם בניתוח בטן פתוח או בלפרוסקופיה. למרבה הצער, עדיין יש מקרים שבהם תיאלץ המטופלת לעבור כריתת רחם, אולם רק כברירה אחרונה, לאחר החלטה משותפת של המטופלת והמטפלים, ולאחר שמוצו כל האופציות האחרות.
הכותב הוא מנהל בית חולים לנשים בבית החולים בילינסון, סגן מנהל המרכז הרפואי רבין וראש החוג
למיילדות ורפואת נשים, אוניברסיטת תל-אביב