הדרינק שאחרי – חלב, סויה או משקה אנרגיה?
הגוף לא מסתפק במים אחרי האימון, ומחקר חדש מגלה כי מבין 3 האלטרנטיבות, דווקא החלב הכי מגדיל את השריר. דיאטנית: עוד מוקדם למסקנות, אבל תמיד כדאי לאכול חלבון בתום הכושר
במסגרת המחקר שנערך באוניברסיטת מקמאסטר שבקנדה, אספו החוקרים 56 גברים בני 18 עד 30, ובנו להם תוכנית אימונים קשה בהרמת משקולות במשך חמישה ימים בשבוע למשך 12 שבועות. הנבדקים שתו משקה שנתנו להם החוקרים מיד לאחר כל אימון וכשעה אחר כך.
החוקרים, בראשם סטיוארט פיליפס, חילקו את הנבדקים לשלוש קבוצות: קבוצה אחת שתתה משקה אנרגיה, קבוצה שניה שתתה משקה סויה וקבוצה שלישית שתתה משקה חלב ללא שומן. כמות האנרגיה זהה בין כל שלוש מנות המשקה, וכמות החלבונים שיש במשקה הסויה ובמשקה החלב זהה גם כן.
פחמימות וחלבונים אחרי האימון
תוצאות המחקר הראו כי הנבדקים ששתו משקה אנרגיה איבדו חצי קילוגרם ממסת השומן בגופם, זאת לעומת קילוגרם שלם שאיבדו הנבדקים ששתו חלב. הנבדקים ששתו משקה סויה לא איבדו ממסת השומן בגופם כלל. החלב תרם גם לעלייה חשובה במסת השריר של הנבדקים: אלו ששתו חלב צברו על גופם עוד קילוגרם עד קילוגרם וחצי יותר מסת שריר לעומת שותי הסויה או משקאות האנרגיה. החוקרים חתמו את המחקר במסקנה שחלב הוא הנוזל שהכי אידיאלי לשתות אותו לאחר אימון התנגדות של ספורטאים חובבים ואתלטים כאחד.
מגבלות המחקר היו כמובן גודלו, העובדה שכל הנבדקים שנכללו בו היו גברים, ובנוסף, המחסור בכלי ביקורת מספקים. רקפת אריאלי, דיאטנית ספורט במרכז לרפאת ספורט "הדסה אופטימל", לא ממהרת להפיק מסקנות מרחיקות לכת מהמחקר.
"השינוי בהרכב של רקמות השומן והשריר בגוף תלוי במספר מרכיבים נוספים - ביניהם מבנה תוכנית האימונים, התזונה במהלך כל היום, עיתוי האכילה, מאזן האנרגיה והגיל", היא מדגישה.
עם זאת מציינת אריאלי כי לאחר אימון כוח מומלץ לאכול ארוחה או לשתות משקה שיכיל מלבד פחמימות גם חלבונים. "חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה נמצא במי גבינה, בחלב או בביצה", היא מדגישה. "משקה אנרגיה מכיל על פי רוב רק פחמימות ללא חלבונים, ולכן קשה להשוות אותו לשתיית חלב המכיל פחמימות, חלבונים ושומנים". לדברי אריאלי, החלב צריך להיות מרכיב מרכזי בתפריט היומי בכלל, ובפרט בקרב העוסקים בפעילות גופנית. "בחלב יש תכולת סידן גבוהה התורמת לעלייה במסת העצם ולתהליכים מטבוליים רבים נוספים".
באדיבות אתר ממתקים