זרחן אורגני – זהירות מחשיפה ממושכת
בעקבות הענן הצהוב שהתפשט מעל רמת-חובב לאחר הפיצוץ שארע במפעל "מכתשים", בדקנו עם מומחים אילו שימושים נעשים כיום בזרחן אורגני ומהן הסכנות כתוצאה ממגע עמו
הפיצוץ התרחש במיכל במפעל הסמוך לצומת שער הנגב. מיד לאחר שפוזר ענן העשן, הורשו העובדים לצאת מהאזורים המוגנים, להסיר את חליפות ומסיכות המגן ולשוב לעבודה. המשרד להגנת הסביבה הודיע כי יפתח בחקירה, בשיתוף חוקרי משרד העבודה והרווחה, לבדיקת הנסיבות שהובילו לפיצוץ.
פרופ' מתי ליפשיץ, הטוקסיקולוג (מומחה לרעלים) של בית החולים סורוקה, שטיפל בפצועים מסביר כי החומר שאליו הם נחשפו נקרא "סופר טיון", והוא מכיל בתוכו זרחן אורגני שהוא חומר הדברה. לדבריו, החומר חודר לגוף דרך דרכי הנשימה, באמצעות העור ואף בבליעה.
בעיות בתפקוד העצבי
"הסכנות הטמונות בחשיפה בינונית עד קשה אל הזרחן האורגני הן פגיעה במערכת העצבים והפרעות בקצב הלב, והסימפטומים המרכזיים הם בחילות, הקאות והזעות", מציין פרופ' ליפשיץ ומרגיע: "אף אחד מהפצועים לא נזקק לטיפול התרופתי שנהוג לתת במצבים של חשיפה משמעותית - אטרופין או טקסובונין".
גם חשיפה
קלה לאורך זמן אל הזרחן האורגני עלולה לגרום לבעיות בריאותיות. ד"ר דויד צ'יפמן, מומחה לביוכימיה מהפקולטה לכימיה באוניברסיטת בן גוריון, מדגיש כי לחומר יש השפעה מצטברת על הגוף. "בבדיקה שנערכה בעובדים בתעשיות שבהן נעשה שימוש בזרחן אורגני נמצאו בעיות בתפקוד העצבי שלהם", הוא מבהיר.
מהו השימוש שנעשה כיום בזרחן אורגני?
"זרחן אורגני משמש כיום בעיקר לחקלאות ונמצא בשימוש ביתי בקוטלי חרקים. בחקלאות הוא משמש כחומר הדברה, במיוחד באזורים בעלי שטחי חקלאות צפופים, אם כי הנטיה כיום היא לעבור להפחתת תדירות השימוש בו, והריסוס נעשה רק לאחר ניטור השטח וזיהוי "גל" של חרקים מזיקים".