כך תבדקו את הבדיקה

בדיקות הדם כוללות נתונים שיכולים להסביר לנו מה מצבנו, אבל רוב הזמן אנחנו לא מצליחים להבין מה הן אומרות. מדריך: איך לפענח את העובדות שמאחורי המספרים

אלה הר-נוי | 20/9/2007 16:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מבחנה אחר מבחנה מוציאים מגופנו לצורך שלל בדיקות דם עם הגיענו אל הרופא, אך כשמגיעות התוצאות פנינו מחווירות - לא בהכרח מפני שיש לנו וירוס או כולסטרול גבוה, אלא פשוט כי מבחינת אנשים רבים ניתן היה לכתוב אותן בסינית, והם היו מבינים בערך אותו הדבר. הרכבנו לכם מקרא פשוט, שיאפשר לכם לפענח את בדיקות הדם שלכם - לגזור ולשמור.

בדיקות הדם מאפשרות לנו לדעת אם אנו סובלים מזיהומים, אם יש לנו מחסור בוויטמין מסוים או עודף כולסטרול - דברים שחלק מאיתנו היו מקפידים לשפר, אם רק היו יודעים על מצבם. פעמים רבות רופא המשפחה לא עובר עם החולים על כל פרט בתוצאות. לכן בעזרתם של ד"ר יעקב דרייהר, מומחה לרפואה פנימית ב"שירותי בריאות כללית" וד"ר ורדה דויטש, מנהלת המעבדה ההמטולוגית במרכז הרפואי תל-אביב, מצאנו הסבר פשוט לכל בדיקה.

רגע לפני מבהירים המומחים כי יש מספר דברים שצריך לדעת: "צריך להבין שלא תמיד יש משמעות לחריגה בודדת מטווח הנורמלי בבדיקות, וזה משתנה מאדם לאדם ובהתאם למצב. צריך לראות את ההקשר הכולל. בנוסף, למעבדות שונות יש טווחים שונים שמוגדרים כטווח תקין", מסביר ד"ר דרייהר.

"לא תמיד לחריגה מהטווח יש משמעות רפואית. יש חריגות שדורשות טיפול מידי ויש חריגות חסרות משמעות או שרק דורשות שיפור באורך החיים". ד"ר דויטש מוסיפה כי "צריך לקחת גם בחשבון, שאם יש תוצאה חריגה עם משמעות רפואית שיכולה לסמן מחלה, יש מקום לחזור ולבצע שוב את הבדיקה".
בדיקות כימיות- GLUCOSE סוכר בדם (גלוקוז)

הטווח התקין: decaliter.per.milligram.) 60-100mg/dL )

אם רמת הסוכר נמוכה מדי - רוב הסיכויים שאין בעיה אמיתית ושהתוצאה קשורה לבעיה טכנית בבדיקה. אם רמת הסוכר גבוהה מ-126 זה עלול להצביע על חשד לסוכרת. ערכים בטווח של 100 עד 126

מגדילים את הסיכון לסוכרת ולמחלות לב וכלי דם. אם האדם נמצא בטווח זה כדאי שישמור על אורח חיים בריא, יירד במשקל, יקפיד על פעילות גופנית ויימנע ממאכלים מתוקים ומשמינים.

FERRITIN: מדד הברזל במחסני הברזל

הטווח התקין: 5-250ng/mL.

אם התוצאה נמוכה מהטווח, המשמעות היא שיש כנראה חוסר ברזל במחסנים שיכול לגרום לאנמיה (חסר דם) ולכן גם לסחרחורות, חולשה, כאבי ראש, עייפות ודפיקות לב.

UREA: מדד לתפקוד הכליות

הטווח התקין: 10-50mg/dL  

תוצאה גבוהה מהטווח מעידה על בעיה אפשרית בכליות או התייבשות. תוצאה נמוכה היא נדירה וחסרת משמעות.

CREATININE: מדד נוסף לתפקוד הכליות

הטווח התקין: 0.4-1.1mg/dl  

 אם התוצאה גבוהה מהטווח לרוב זה אומר שתיתכן בעיה בכליות או התייבשות. תוצאה נמוכה היא נדירה ולרוב נמצאת אצל קשישים או אנשים רזים במיוחד, אבל היא חסרת משמעות.

URIC ACID: חומצת שתן

הטווח התקין: 2.5-6mg/dl 

החומצה נוצרת מפירוק של מרכיבי הגרעין בתאים, ותוצאה מעל הטווח עלולה לגרום לבעיות בכליות או במפרקים, אבל אם יש ערך גבוה מהטווח ללא שום תופעות גופניות, אין צורך בטיפול. אין משמעות לערך נמוך.

SODIUM: נתרן

הטווח התקין: 135-145meq/l

עודף נתרן, מלח שנמצא בדם ואחראי לשמירה על איזון הנוזלים בתאים ובדם, יכול להצביע על התייבשות. חריגה משמעותית היא מסוכנת. כשהנתרן נמצא מתחת לטווח, המשמעות היא שיש עודף נוזלים בגוף, או שזה נובע מהשפעה של תרופות מסוימות, בעיה בבלוטת התריס או בבלוטת יותרת המוח.

POTASSIUM: אשלגן

הטווח התקין: 3.5-5mg/dl

אשלגן הוא המלח שאחראי לפעילות החשמלית התקינה של מערכות בגוף וכל חריגה, לשני הכיוונים, יכולה להיות מסוכנת מאוד. חריגה שכזו עלולה להשפיע על הפעילות החשמלית של הלב, בעיקר למי שלוקח תרופות ללחץ דם, או שיש לו בעיה בכליות. יש סיבות רבות לחריגות בערכי האשלגן, כולל תופעות לוואי של תרופות, מחלות כליה, בעיות באיזון הורמונים ועוד.

PHOSPHORUS:זרחן

הטווח התקין:  2.7-4.5mg/dl

לרוב אין משמעות לחריגה ברמת הזרחן, שהוא אחד המלחים בדם הקשור למערכת הסידן והעצמות, אלא אם כן יש מחלה ידועה. גם צום קצר יכול להביא לשינוי שכזה.

CALCIUM: רמת הסידן בדם

הטווח התקין: 8.5-10.5mg/dl

חריגה לשני הכיוונים יכולה להעיד על בעיה בעצמות, בכליות ועל מחלות נוספות. חשוב להבין כי רמת הסידן שנמצאת בדם לא משקפת את מאגרי הסידן בעצמות ולכן גם אם רמת הסידן נמצאת תקינה, זה לא אומר שאין מחסור של סידן בעצמות.

CHOLESTEROL: רמת של הכולסטרול בגוף

הטווח התקין: מתחת ל-200mg/dl 

היום כמעט לא מתייחסים לרמה הכללית של הכולסטרול, אלא לכולסטרול HDL ו - LDL בנפרד.

CHOLESTEROL.HDL: "הכולסטרול הטוב"

הטווח התקין: 40-120mg/dl

תפקידו לפנות עודפי שומן שעלולים לגרום לט ?רשת בכלי הדם ולכן כמה שיותר גבוה זה יותר טוב. בין 40 ל- 50 זו רמה סבירה, ומעל 50 נחשב כבר לרמה טובה מאוד. HDL מתחת לטווח עלול להגדיל את הסיכון למחלות לב וכלי דם. למי שיש רמות נמוכות כדאי להקפיד על תזונה נכונה, לעשות יותר פעילות גופנית ולרדת במשקל.

LDL CHOLESTEROL: "הכולסטרול הרע"

הטווח התקין: 50-130mg/dl LDL

סותם את כלי הדם ולכן כמה שיותר נמוך זה יותר טוב. לכל אוכלוסייה יש יעד שונה בכולסטרול. רמת ה- LD הרצויה לאנשים בריאים היא מתחת ל-130 .130-160 זה גבולי, ומעל 160 מגביר סיכון למחלות לב וכלי דם. לאנשים עם גורמי סיכון נוספים למחלות לב, גם ערכים נמוכים יותר עלולים להיות מסוכנים. כולסטרול LDL גבוה דורש שינוי באורח החיים ולעתים טיפול תרופתי.

TRIGLYCERIDES: טריגליצרידים

הטווח התקין: 10-200mg/dL

רמה גבוהה של טריגליצרידים, שהם שומנים בדם, מהווה סיכון למחלות לב וכלי דם. 150-200 זו למעשה רמה גבולית ויותר מ-200 זו רמה גבוהה מדי.

ALK PHOSPHATASE: חומר שנמצא בכבד

הטווח התקין: 35-147IU/L    

מלבד בכבד, החומר נמצא גם בעצמות ובשליה. הימצאותו בדם יכולה להעיד על בעיה בכבד, כנראה חלק מהתאים נהרסו והתוכן שלהם "דלף" לדם. לחריגה קטנה אין תמיד משמעות, אבל רמה גבוהה יכולה להעיד על מחלה בכבד או בעצמות. בהיריון רמה גבוהה היא בעצם תקינה, מכיוון שהחומר מצוי גם בשליה.

got)AST): חומר נוסף שנמצא בכבד

הטווח התקין:35IU/L

בעיה בכבד עשויה לגרום לנזק לחלק מהתאים שבו, ולתוכן שלהם "לדלוף" לדם. רמה גבוהה שנמצאת בדם יכולה להעיד על מחלדה שמקורה בכבד, לדוגמה צהבת.

ALT) GPT) חומר נוסף שנמצא בכבד

הטווח התקין:0-31IU/L

רמה גבוהה יכולה להעיד על מחלה שמקורה בכבד, לדוגמה צהבת, שכן כנראה חלק מהתאים בו נהרסו והתוכן שלהם "דלף" לדם.

BILIRUBIN: חומר שמיוצר בכבד

הטווח התקין: 0.1-1.1mg/dl

ערכים גבוהים מדי מעידים על פי רוב על בעיה בכבד, דוגמת צהבת.

VITAMIN B12: ויטמין

הטווח התקין: (150-750pg/mL(picogram per milliliter   

רמה נמוכה של הוויטמין, שחיוני לייצור כדוריות דם אדומות ולפעילות תקינה של המוח, יוכלה להיות בגלל מחסור ב-B12 בתזונה (לרוב אצל מי שלא אוכל מספיק בשר). מחסור בוויטמין יכול לגרום לאנמיה (חסר דם) ולבעיות במערכת העצבים. אם התוצאה גבוהה מהטווח זה לרוב מפני שמקבלים טיפול של B12 באמצעות זריקות.

FOLIC ACID: חומצה פולית

הטווח התקין: (5-17ng/ml (nanograms per milliliter

חומצה פולית היא ויטמין שמקורו בצומח, והוא חשוב לייצור כדוריות דם אדומות ולמניעת מומים בעובר בקרב נשים בהיריון. תוצאה גבוהה מהטווח לא מעידה על בעיה, אולם תוצאה נמוכה יכולה להעיד על אנמיה. ניתן לשפר זאת באמצעות תזונה נכונה.

TSH: הורמון בלוטת התריס

הטווח התקין: 0.4-4.0mIU/L          

אם התוצאה גבוהה מהטווח ככל הנראה הגוף משחרר יותר הורמון במטרה להפעיל את בלוטת התריס מפני שיש תת פעילות שלה. תוצאה נמוכה יכולה להיות קשורה לכך שיש פעילות יתר של בלוטת התריס. יחד עם זאת פעמים רבות יש חריגות קלות, בעיקר כלפי מעלה שאין להן משמעות.

PROTEIN TOTAL: כמות החלבון בדם

הטווח התקין: 6-8.8g/dl       

כמות חלבון גבוהה מהטווח יכולה להעיד על בעיות בדם כגון מחלות של מערכת החיסון ומחלות ממאירות. חלבון נמוך מדי יכול להיות קשור למצבים של תת תזונה. לרוב לא מתייחסים לכמות החלבון הכולל בבדיקות אלא לשני סוגי החלבון שמפורטים בשתי הבדיקות הבאות.

ALBUMIN חלבון אלבומין

הטווח התקין: 3.0-5.4g/dl

אלבומין הוא החלבון העיקרי בדם, המיוצר בכבד מחומרים שהתקבלו מהמזון, ורמה נמוכה שלו יכולה להיות תוצאה של תת תזונה. אם הוא נמוך מהטווח יכול להיווצר מצב בו הגוף מפרק את החלבונים ממנו הוא בנוי, ואז מתפרקות רקמות שריר. לרמה גבוהה אין משמעות.

GLOBULIN:יתר החלבונים בדם

הטווח התקין: 2.0-3.5g/dl

הגלובולין , שהם כל החלבונים מלבד אלבומין בעיקר כאלו של מערכת החיסון, צריכים להיות נמוכים מרמת האלבומין. אם הרמה גבוהה זה עלול להיות קשור לבעיות של מערכת החיסון או מחלות ממאירות.

IRON: ברזל בדם

הטווח התקין: 37-145mcg/dl

ברזל חשוב ליצירת תאי דם אדומים, ורמה נמוכה עשויה לגרום לאנמיה ולכן לסחרחורות חולשה, כאבי ראש ועייפות. הימצאות קרוב לגבול התחתון של הטווח התקין יכולה להיות שלב לקראת מחסור בברזל, ולכן חשוב להקפיד על אכילת מזון המכיל ברזל.

TRANSFERRIN: חלבון הברזל בגוף

הטווח התקין: 200-400mg/dl

כשהחלבון גבוה זה אומר שהגוף מחפש דרכים לקלוט ברזל בגלל מחסור שלו בגוף. תוצאה מעל 300 יכולה להעיד על תחילתו של מחסור בברזל, ואולי כדאי לשפר ברזל באמצעות תזונה נכונה. כשהחלבון נמוך מהטווח אין לכך משמעות.

ספירת דם: HB המוגלובין

הטווח התקין: נשים- 12.1-15.1gm/dl,  גברים- 13.8-17.2

החלבון חיוני לנשיאת החמצן בגוף, ורמה נמוכה של המוגלובין יכולה להיגרם בגלל תזונה לקויה או מחלה. המוגלובין גבוה מדי עשוי להצביע על בעיה באספקת החמצן בגוף בקרב מעשנים, בעלי מחלות לב או ריאות כרוניות. כמו כן, רמה גבוהה יכולה להעיד על ייצור מוגבר של תאי דם אדומים (פוליציטמיה).

RBC: כמות הכדוריות האדומות

הטווח התקין: נשים 3.8-5.1mcL, גברים- 4.2-6.2mcL

תוצאה נמוכה מהטווח מראה כי אין מספיק כדוריות דם, ולכן יכולה להיות אנמיה, על פי רוב בשל מחסור בברזל. מעל הטווח עלולה להיות מחלה של עודף כדוריות דם.

HCT: המטוקריט

הטווח התקין: נשים- 48%-36%, גברים- 52%-42%

התוצאה מעידה על היחס בין כמות התאים האדומים לנפח של הדם כולו. אחוז נמוך מהטווח מצביע על אנמיה שיכולה להיגרם בגלל תזונה לקויה או מחלה. עלייה משמעותית בהמטוקריט יכולה להצביע על בעיה באספקת החמצן בגוף בקרב מעשנים, בעלי מחלות ריאות כרוניות או מחלה של עודף כדוריות דם.

MCV: נפח כדוריות ממוצע

הטווח התקין: 80-100femtoliter

המשמעות של תוצאה נמוכה היא שהכדוריות האדומות קטנות, וזה יכול להעיד על חוסר ברזל, תת ספיגה של ברזל, מחלת כליות או מחלות גנטיות. תוצאה גבוהה אז כדוריות הדם גדולות מדי וזה יכול להעיד על חוסר בחומצה פולית או ויטמין B12, פעילות נמוכה של בלוטת התריס או בעיות בכבד.

MCH: המוגלובין בכדוריות האדומות

הטווח התקין: 26-34picograms-per cell  

תוצאה נמוכה מהטווח מאפיינת בדרך כלל אנמיה או בעיה המטולוגית אחרת. תוצאה גבוהה היא נדירה מאוד, ולרוב יידרש ייעוץ עם המטולוג.

MCHC: מדד ביחס לגודל הכדוריות

הטווח התקין: 31-37g/dl

ירידה מהטווח יכולה להעיד על חוסר בברזל או על מחלת דם גנטית, עלייה מעידה אף היא על מחלה גנטית.

RDW: פיזור הגדלים של הכדוריות

הטווח התקין: 15% -11%

תוצאה גבוהה מעידה על כך שיש גדלים שונים של כדוריות דם אדומות מה שלרוב מרמז על אנמיה, חוסר ברזל, ויטמין B12 וחומצה פולית או לחלופין בעיה בייצור תאי דם אדומים. לערך נמוך אין משמעות.

PLT: כמות הטסיות בדם

הטווח התקין: 150-450

התאים הללו אחראים לקרישת הדם וריפוי פצעים, ותוצאה נמוכה מהטווח עלולה להעיד על בעיה במערכת הקרישה של הדם וסיכון לדימום שיכולים להיגרם מווירוסים, בעיות במוח העצם ועוד. ערכים גבוהים יכולים לעתים לגרום לקרישותיות יתר, כאשר מספר הטסיות יכול לעלות במצבים דלקתיים כמו זיהום ובמחלות דם שונות. עודף טסיות מחייב ביקור אצל רופא שיאתר את הסיבה.

MPV: הנפח הממוצע של הטסיות

הטווח התקין: 7-11femtoliter  

לרוב למרות שהנתון נמצא בטופס התוצאות, אין לו משמעות בבדיקות רגילות ומתייחסים לנתונים האחרים.

WBC: כלל כדוריות הדם הלבנות

הטווח התקין: 4000-11000per MCR    

מספר רב של כדוריות לבנות, אשר אמורות להילחם בזיהומים, עלול להעיד על דלקת שיכולה לנבוע ממספר גורמים, ביניהם חיידקים או וירוסים, אך עשוי לנבוע גם מהיריון או נטילת סטרואידים. תוצאה נמוכה יכולה להעיד על מחלה ויראלית.

NEUT: נויטרופילים

הטווח התקין: 75% -40%

מספר רב של נויטרופילים, תאים לבנים שנלחמים בחיידקים, יכול להעיד על זיהום בחיידק. תוצאה נמוכה עשויה להעיד על וירוס, חיידק, סיבות גנטיות ומחלות אחרות. מספרים חריגים מאוד דורשים בדיקת רופא.

EOS: אאוזינופילים

הטווח התקין: עד 7% או עד 700

אם אחוז התאים, אשר נלחמים בטפילים ופעילים גם באלרגיה, גבוה אולם מספרם המוחלט תקין אז אין בעיה. אם המספר המוחלט גבוה - זה יכול להעיד על בעיה אלרגית או על טפיל.

BASO: בזופילים

הטווח התקין: עד 2% או 200

תאים אם מספר התאים, שקשורים למצבי אלרגיה, גבוה מהטווח זה יכול להעיד על בעיה הקשורה באלרגיה. אבל זה מאוד נדיר.

LYM: לימפוציטים

הטווח התקין: 45% -20% או 1000-3500

תוצאה גבוהה מהטווח עלולה להעיד על זיהום ויראלי או מחלות אוטו-אימוניות, ואם הרמה מאוד גבוהה זה עשוי להצביע על לוקמיה. תוצאה נמוכה יכולה להעיד על זיהום ויראלי ולעתים על זיהום חיידקי.

MONO: מונוציטים

הטווח התקין: 3%-1%

רמה נמוכה של תאי הדם הלבנים שנלחמים בזיהומים, יכול להיות גבוה במקרה של מחלת הנשיקה או במחלות ויראליות אחרות. אין משמעות לרמה נמוכה. חשוב לציין כי הטווחים משתנים לעתים בין מעבדה למעבדה, ולא כל חריגה מצביעה על בעיה בריאותית

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים