הכר את לבך

לכבוד יום בריאות הלב הבינ"ל הנה כל מה שצריך לדעת על מבנה הלב והמיסתורין סביב הסיבות לספיקה לא מספקת. חלק א'

nrg מעריב | 28/9/2007 15:44 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הלב הוא איבר שרירי חזק, המשמש משאבה שתפקידה להזרים את הדם לכל הגוף. מקומו במרכז החזה עם נטייה שמאלה. הוא מורכב מ-2 עליות ו-2 חדרים: שמאלי וימני - ה"משאבות". כמו כן, האיבר כולל 4 מסתמים שתפקידם לכוון את זרימת הדם בין חללי הלב וממנו לכל הגוף.

תפקיד העליה השמאלית הוא לנקז את הדם המחומצן מהריאות ולהעבירו לחדר השמאלי (משאבה שמאלית), ואילו העליה ימנית מנקזת את הדם מורידי הגוף ולהעבירו לחדר הימני (משאבה ימנית). בהתאם, המשאבה השמאלית (חדר שמאלי) מקבלת דם עשיר בחמצן מהריאות דרך העלייה השמאלית ומזרימה את הדם לכל חלקי הגוף דרך העורק הגדול ביותר, אבי העורקים. ואילו המשאבה הימנית (חדר ימיני), אליה מתנקז דם דל בחמצן מוורידי הגוף דרך העלייה הימנית, מזרימה אותו לריאות כדי להעשירו בחמצן.

מסתמי הלב ממוקמים בין העליות וחדרי הלב ובין חדרי הלב וכלי הדם היוצאים מהם. המסתמים מאפשרים זרימת דם חד-כיוונית ובכך מבטיחים את מעבר הדם בין חללי הלב ומשם לכל חלקי הגוף. העורקים הכליליים מאפשרים ללב לקבל את אספקת הדם הנחוצה לפעולתו. 
מהי אי-ספיקת לב?

המושג "אי-ספיקת לב" מתאר מצב שבו תפקוד הלב נפגע עקב מחלה, באופן שהלב אינו מסוגל להזרים כמות מספקת של דם וחמצן בהתאם לצורכי הגוף. קיימים כמה סוגים של אי-ספיקת לב, ולעיתים קרובות לעתים קיים שילוב של המצבים השונים:

א. אי- ספיקת לב שמאלית - ירידה משמעותית ביכולת של המשאבה השמאלית להתכווץ ולהזרים דם בכמות מספקת לאיברי הגוף. עקב זאת עשויים להתפתח תסמינים כמו : קושי בנשימה בזמן ביצוע מאמצים קלים ולעיתים גם במנוחה, עייפות

וחולשה.

ב. אי-ספיקת לב ימנית - ירידה ניכרת ביכולת המשאבה הימנית להתכווץ ולהזרים דם לריאות. עקב זאת הדם נאגר בדרך כלל בוורידים ובגלל עליית הלחץ בהם נוזלים דולפים בהדרגה ומצטברים באיברים שונים וגורמים להתפתחות בצקות ברגליים ולעתים בבטן.

ג. אי-ספיקת לב עם התכווצות תקינה של חדר שמאל - במצב זה הלב מתכווץ היטב, אך הוא נוקשה ויכולתו לקלוט את נפח הדם המתאים מוגבלת. לפיכך אין בלב כמות דם הנדרשת לאיברים השונים.

מהן הסיבות לאי-ספיקת לב?

מחלה בעורקים הכליליים נגרמת בדרך כלל לאחר התקף לב, עקב סתימה בכלי הדם. בעקבותיה נוצרת פגיעה בשריר הלב, העלולה להחלישו ולהפחית את עוצמת ההתכווצות. לחץ דם גבוה שאינו מאוזן לאורך זמן גורם אף הוא לעומס ניכר על שריר הלב ולהפחתה ביכולתו להתכווץ.

מחלת שריר הלב, כגון קרדיומיופתיה מורחבת, פוגעת במבנה שריר הלב וגורמת לכך שחדרי הלב מורחבים, ושריר הלב מתכווץ פחות. מצב זה עלול להיגרם מסיבות שאינן ידועות, חלקן תורשתיות. סיבות אפשריות הן דלקת זיהומית של שריר הלב, שתיית אלכוהול בכמות מופרזת או שימוש בסמים. בנוסף, אי ספיקת לב יכולה להיגרם כתוצאה מפגיעה במסתמי הלב כמו דליפה או היצרות קשים וממושכים או ממחלת ריאות ממושכת וקשה.

הכתבה באדיבות מומחי "מכבי שירותי בריאות"

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים