סוף עידן מחלות הלב?

הסטטינים – קב' תרופות להורדת השומנים בדם - מפחיתים מאוד את הסיכוי למחלות לב וכלי דם. מחקר חדש מגלה כי השפעתם נמשכת גם עשור לאחר נטילתם. וכבר יש חוקרים שסבורים שזהו האקורד הראשון בדעיכתו של עידן מחלות הלב

יעל גלר | 15/10/2007 7:57 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
השפעתם המועילה של הסטטינים – תרופות נפוצות להורדת רמת השומנים בדם – נמשכת עד עשור מזמן נטילתם, כך עולה ממחקר סקוטי שתוצאותיו פורסמו השבוע באחד מהחשובים שבכתבי העת הרפואיים – The New-England Journal of Medicine.  מתוצאות המחקר עולה כי אנשים שנטלו את התרופה נהנים מסיכויים מופחתים באופן משמעותי לסבול ממחלות לב וכלי-דם, גם כעבור שנים מזמן נטילת התרופה.

למעשה מדובר בהערכה חדשה של מחקר אחר, ישן יותר, שנערך לפני עשור. במחקר ההוא השתתפו 6,600 גברים, שגילם הממוצע 55, שלכולם רמות כולסטרול 'רע' (LDL) גבוהות, ושאף אחד מהם לא אובחן כסובל מתחלואת לב וכלי-דם. מחצית מהמשתתפים נטלו את התרופה פְּרַבָסְטָטִין (אחת התרופות ממשפחת הסטטינים), ומחציתם נטלו תרופת-דמה (פלסבו). במשך חמש שנות המחקר, שיעורי המוות בקרב קבוצת החולים שנטלו את הסטטינים היו נמוכים ב-2.4 אחוזים משיעורי המוות בקרב קבוצת החולים שנטלו את תרופת הדמה.

כל זה התרחש בשנות התשעים, ועכשיו, עשר שנים אחרי, חזרו החוקרים אל אוכלוסיית המחקר ובדקו שוב את שיעורי התחלואה והמוות. מבדיקתם המחודשת עלה כי במהלך עשר השנים שחלפו, שיעור מקרי המוות היה 8.6 בקרב אלה שהשתייכו לקבוצת הסטטינים ו-10.3 בקרב אלו שהשתייכו לקבוצת הביקורת (זו שנטלה תרופת-דמה). בסך הכול, הפער בין שיעורי מקרי המוות בחמש-עשרה שנות המעקב הכולל, עמד על 3.7 אחוזים (15.5 אחוזי תמותה בקבוצת הסטטינים לעומת 11.8 אחוזי תמותה בקבוצת הביקורת).
סופן של מחלות הלב?

3.7 אחוזים עלול להיתפס אולי כנתון צנוע, אך יש לזכור כי מדובר במספרים עצומים, שכן תחלואת הלב וכלי-הדם היא מהשכיחות שבתחלואות העולם המערבי. למעשה, היא עומדת בראש רשימת גורמי המוות. זאת ועוד: הפער המוכח בין שיעורי המוות בשתי הקבוצות מרשים הרבה יותר אם מביאים בחשבון את העובדה שעם תום חמש שנות המחקר הראשונות,

חלק מהמשתתפים בקבוצה שנטלה סטטינים חדלו לקחת את התרופה, ולעומת זאת חלק מהמשתתפים בקבוצה שנטלה תרופת-דמה החלו ליטול אותה. פירושו של דבר שהתרופה משתלמת לטווח רחוק, וגם כאשר חולף זמן רב מתקופת נטילתה.

"נראה שהתרופות הללו מסוגלות לתקן נזק קיים בכלי-הדם ולמנוע התקדמות של נגעים טרשתיים", מסביר איאן פורד, פרופסור לביו-סטטיסטיקה מאוניברסיטת גלאזגו שבסקוטלנד והעורך הראשי של המחקר. לדברי פורד, היכולת הזו היא שאחראית להשפעה המיטיבה שיש לתרופה בטווח הרחוק.

ד"ר מיכאל דומנסקי, ראש המחלקה לטרשת העורקים במכון האמריקני למחלות לב, ריאות וכלי-דם, טען במסגרת התייחסותו למחקרו של פורד, כי קיימת אפשרות שמתן סטטינים יפחית את הסיכויים ללקות במחלות לב וכלי-דם גם כאשר הוא יינתן לאנשים שרמות הכולסטרול שלהם גבוהות אך מעט, ושאינם סובלים מתחלואה כלשהי בכלי הדם.

במאמר מערכת שהתפרסם באותו גיליון שבו התפרסמו תוצאות המחקר, כותב דומנסקי כי ייתכן שלנטילת התרופה ממש בשלבים הראשונים של עליית הכולסטרול, יש השפעה משמעותית על הסיכוי לסבול מתחלואת לב וכלי-דם, ובסוף מאמרו דומנסקי אף מפליג בהערכתו כאשר הוא מעלה את האפשרות לפיה הורדה בלתי-מתפשרת של רמות הכולסטרול 'הרע' תפחית את שיעורי מחלות הלב בצורה משמעותית, עד כדי כך משמעותית, שבעתיד יהיה מדובר באבחנה בלתי-שכיחה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים