הכתום שיביא לך את גבר החלומות
בימי התנ"ך הוא יצר מתח מיני כשנשים מרחו את השמן שלו ונערות מצאו איתו שידוך. כיום אפשר לאהוב אותו למרות העצירות או השלשול. האפרסמון מבקר באסטה לה בסטה
מאז, הטרנדים בענף הבישום השתנו מעט, אך האפרסמון נשאר עדיין אחד הפירות הבריאים והמזינים. יש לו זנים רבים הנפוצים ברוב הארצות הממוזגות של העולם. חלק מהם זקוק לתהליך של הבחלה, וחלקם האחר ניתן לאכילה ישרות מהעץ. הסיבה לכך היא מידת עפיצותו של הזן, הנגרמת עקב המצאות תרכובת בשם "טאנין" הקיימת בפרי.
הסינים מספרים שהוא מעניק לחות לריאות וחכמי הדת היהודית טענו שהוא טוב לכאבים ברחם, חיזוק הכבד וגם כסגולה למציאת שידוך טוב. דברים שלא ידעתם על הירק עם השם הכי מצחיק בשוק.
האפרסמון הידוע במתיקותו, הוא לא אחד מהפירות הדיאטטיים ביותר שניתן למצוא בשוק והוא מכיל כ-70 קלוריות ל-100 גרם. יחד עם זאת, לפי מאירה גולדמן, דיאטנית קלינית, כמות הסוכר בפרי עומדת על כ-17 אחוזים , ותחושת המתיקות שאנו מרגישים
האפרסמון הוא גם צבר בדם וגם עולה חדש - מימי התנ"ך הוא ידוע כפרי ישראלי ואף הרב יהודה הנשיא נודע בגידולו באזור עין גדי. יחד עם זאת, האפרסמון שאנו מכירים היום מקורו ממזרח סין. לדברי מומחים מדובר בשני פירות בעלי תכונות דומות שאולי אף השתייכו לאותה משפחה. זהותו של פרי האפרסמון הישראלי המקורי נותרת עלומה עד היום. הגירסה הסינית הגיעה אלינו בתחילת המאה העשרים.
אולי בהשראת תקופת ילדי הפרחים הצבעונית, הפרי הכתום החל לתפוס פופולאריות בישראל החל משנות השבעים והוא משמש בעיקר לקינוחים, סלטי פירות, מיני פודינג וג'לי. לאחרונה עשה האפרסמון שינוי תדמית והחל לתפוס גם את נישת חיי הלילה כאשר הוא מעטר קוקטיילים שונים ואף זכה לאחד על שמו- מרטיני אפרסמון.
לדברי גולדמן, באפרסמון ישנה כמות סיבים המהווה כחמישית מהכמות הדרושה לאדם מבוגר וכרבע מהכמות הדרושה לילדים ליום. לסיבים אלו סגולות בריאותיות רבות. קליפת הפרי עשירה בעיקר בסיבים לא מסיסים הידועים ביכולתם לתרום לתחושת שובע, לשפר את פעולת המעיים ולהפחית את הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס.
בתוך הפרי מצויים הסיבים המסיסים אשר מעכבים ספיגת סוכר וכולסטרול לדם ובכך הם תורמים להפחתת הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם. האפרסמון עשיר בחומרים מונעי חימצון המקנים לפירות את הצבע הכתום, צהוב ואדום. חלק ניכר מקבוצה זו משמש כחומר מונע חמצון –ומעכבים התפתחות מחלות סרטניות,בעיות לב ותהליכי הזדקנות.
בפרי קיימות גם כמויות של אשלגן, השומר על איזון לחץ הדם, מגנזיום שעוזר להתכווצות תקינה של השרירים, סידן האחראי על בניית שלד הגוף, כמות קטנה של נתרן ששומר על מאזן הנוזלים והמון ויטמין A .
"האפרסמון נחשב לפרי עם אנרגיה קרה", מסבירה ד"ר עדי צוונג –גונן מנהלת רפואית של מכבי טבעי בירושלים. "אכילתו מומלצת לאנשים שמכילים חום - סמוקי לחיים, אלו שמתאפיינים בעצבנות קבועה, לשון אדומה ועוד. ברפואה הסינית משתמשים בעיקר בקרום שמתחת לקליפת האפרסמון לצורך הפקת תרופות.
הפרי משפיע על הריאות והקיבה, טוב נגד שיהוקים, טחורים מדממים ועצירות. לאחר שצולים ומבשלים את קליפתו הוא טוב לטיפול בתופעה ההפוכה - שלשול. בשימוש על ידי אכילה הוא מרכך שיעול ומעניק לחות לריאות, מה שטוב לתקופת החורף. קרום הפרי גורם להורדת חום ומכייח. האפרסמון הוא גם אנטי ויראלי, מרחיק תולעים וטוב ליתר לחץ דם".
ברפואה העממית ממליצים על אפרסמון כטיפול בשלשול וכסיוע לשיעול יבש. בתלמוד ובגמרא נאמר כי האפרסמון "מועיל לקרביים" וידוע כפותח שסתומים יעיל כנגד כאבים, חולשות ומחזק את הכבד. בנוסף על תכונות בריאותיות אלו, נרמז בתלמוד כי האפרסמון מחייה גם את חיי המיטה וריחו מעורר התאווה מסייע לנערות למצוא שידוך.
בהחלט קיימת סכנת התמכרות למתיקות הרבה של הפרי הכתום. אך אכילת יתר עלולה לגרום לעצירות, לכאבי בטן ולעוד תופעות נעימות קצת פחות. "אכילת פרי אחד או שנים כנראה לא גורמת לבעיות מיוחדות", אומרת אולגה רז, תזונאית קלינית ומנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית החולים איכילוב. "יחד עם זאת, אכילה של פירות רבים עלולה לגרום להיוצרות של בעיות מעי המחייבות ניתוח".
פרי האפסרמון אמנם ידוע כבריא, אך יכול לגרום לעצירות או לחליפין שלשול לאנשים הסובלים מבעיות קיבה. כמו כן, לאנשים עם לחץ דם נמוך לא מומלצת אכילת הפרי.