ארטי, חטפתי שוק ירושלמי

שורש השמש, בטטה קסבייה או תפוח אדמה קנדי - כל השמות שהמציאו לו, כולל ארטישוק ירושלמי, לא קשורים. אבל הסיבים שהוא מכיל לוקחים בסיבוב את כל המתחרים. אסטה לה בסטה

מאיה ישראלי | 25/10/2007 8:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
האינדיאנים קראו לו "שורש השמש", האירופאים העדיפו לכנות אותו תפוח אדמה קנדי ויוצאי חבל האטלס ידברו אתכם על "בטטה קסבייה". למרבה הפלא, הירק הבריא הזה, עם תכולת הסיבים המיוחדת בכלל לא קשור לאף אחד מהירקות האלו והוא בעצם זן של חמנייה.

הארטישוק הירושלמי הוא ירק פקעת המכיל סיבים תזונתיים רבים וחשובים. הוא ממש לא ארטישוק ומקום מוצאו הוא בצפון אמריקה ולא בעיר הקודש. הוא נקרא בשם זה מאחר והוא הזכיר את טעם הירק למתיישבים הראשונים באמריקה שנתקלו בו. התואר "ירושלמי" נוסף לו כנראה בגלל שיבוש שמו באיטלקית.

שמו המדעי הוא חמניית הפקעות וכבר מימי קדם הוא ידוע כמאכל משביע המועיל לעיכול ומסייע לחולי סוכרת. לכבוד הזמן המצומצם בשנה בו הארטישוק הירושלמי יוצא לשווקים, קבלו מספר עובדות שלא ידעתם על הערך המרפא והתזונתי של הירק עם הכי הרבה כינויי חיבה בשוק.
דומה, אבל לא זה. תפוח אדמה
דומה, אבל לא זה. תפוח אדמה ארכיון
קלוריות

במאה גרם של הארטישוק, הבטטה, החמנייה או איך שתרצו לקרוא לו קיימות

כ 30-40 קלוריות.  מומלץ לשומרי המשקל שחוששים מתפוח האדמה.

נולד

למרות שככל הנראה מדובר בצמח עתיק יומין שגודל על ידי האינדיאנים בצפון אמריקה, האזכור הראשון של הארטישוק הירושלמי בספרות נעשה במאה ה-16 על ידי חוקר צרפתי שגילה גידולי פרא של הירק באזור קייפ קוד.

פאסון

כאשר החוקרים הראשונים שגילו את אמריקה הביאו חזרה לאירופה את הירק, הוא זכה לפופולריות עצומה. מאוחר יותר, בסוף המאה השש עשרה הארטישוק הירושלמי נדחק לשוליים עקב עולים חדשים נוספים מאמריקה - תפוחי האדמה. כיום, לאחר שנים של קיפוח, חזר הארטישוק הירושלמי לפקוד את מתכוניהן של מסעדות הגורמה וערכו עלה.

ארטישוק ירושלמי. צילום: מיכל לנרט
ארטישוק ירושלמי. צילום: מיכל לנרט מיכל לנרט

מה אומר הדוקטור

"פקעותיו של הארטישוק הירושלמי מכילות כמות רבה של פחמימות מיוחדות", אומרת גילה אדלר, דיאטנית קלינית וספורט ומטפלת ברפואה סינית. "בניגוד לירקות אחרים, לא מדובר בפחממה בצורת עמילן, אלא בחומר שנקרא אינולין -  רכיב תזונתי שנמצא בריכוז מאוד גבוה בצמח זה - פי שבעה מאשר בחיטה, פי 17 משעורה ופי 30 מבננה. 

האינולין הוא סיב אשר תורם לתחושת השובע. כיום שמים את הרכיב הזה בסוגי יוגורטים שונים. פרט לכך, סיב זה מוריד את רמות הסוכר בדם, תורם להפחתת שומנים וכולסטרול ומסייע לגידול של בקטריית ה bifibo -  המועילה לתפקוד המעי הגס".

אכילת הארטישוק הירושלמי מועילה גם למלחמה במחלות מעיים ומניעה של סרטן המעי הגס. המבנה הסיבי שלו עוזר גם  לספיגה של סידן ואבץ, חומרים המסייעים במניעה של מחלות עצם, תהליכי בניה בגוף ונוגדים הזדקנות. מומלץ לאכול את הארטישוק לצד תוספת מזינה ועשירה בחומרים אלו.

מדברים בסינית

"ברפואה הסינית אין תיעוד של שימוש בארטישוק הירושלמי לריפוי", אומרת איילת אביגדור, מטפלת בתזונה ורפואה סינית, מדיטף. "אך יחד עם זאת, בדומה לירקות פקעת אחרים, הארטישוק הירושלמי מחזק את הצ'י – אנרגיית החיים אשר שולטת וקובעת את מהותו של עולמנו. הירק גם משפיע לטובה גם על הטחול הסיני אשר מהווה את אלמנט האדמה בגוף וממלא תפקיד חשוב בכל הקשור לייצור אנרגיה והשפעה על תפקוד מנטלי".

מה אומרת סבתא?

האינדיאנים אשר גידלו במקור את הירק האמינו שאכילתו "מביאה אור לגוף". מחקרים רפואיים רציניים וארוכים עדיין לא הבינו מה לעזאזל זה אומר, אבל כנראה שמדובר בסברה כי הארטישוק הירושלמי טוב למערכת העיכול. יש אומרים שבאירופה במאה ה-16, אכילתו של הצמח הייתה מומלצת לאנשים עם סוכרת.

מנת יתר

אין תיעוד רפואי של אנשים שניזוקו מאכילת כמויות גדולות של הארטישוק הירושלמי. אולי בגלל שגם כמויות קטנות שלו משביעות. יחד עם זאת, יש לזכור שמדובר בצמח עשיר בסיבים המשפיע על מערכת העיכול ומונע עצירות, כך שמנת יתר שלו עלולה לגרום לתופעה ההפוכה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים