מתי פג התוקף של הליפגלוס שלי?
בניגוד לאירופה, על רוב מוצרי הטיפוח בארץ אין תאריך תפוגה, אבל השימוש בהם עלול להזיק לבריאות • אילו חברות מסמנות את המוצרים, מתי הם מסוכנים, ואיפה כדאי להחזיק אותם?
בימים האחרונים עבר בקריאה טרומית תיקון של ח"כ זהבה גלאון לחוק הגנת הצרכן אשר מחייב פרסום תאריך תפוגה למוצרי תמרוקים. לדברי גלאון, כיום החוק בישראל אינו מחייב לסמן תאריך תפוגה על מוצרים אלה. לפיכך, צרכנים שקנו תמרוקים אינם יכולים לדעת אם תכשיר שנמצא בביתם זה זמן רב עדיין ראוי לשימוש, ואם השימוש בו לא יזיק חלילה לעור הגוף והפנים. כמו כן, חברות הקוסמטיקה מנצלות את אי-סימון תאריך התפוגה ויוצאות במבצעי חיסול למכירת מוצרים שתאריך התוקף שלהם עומד לפוג. לדברי גלאון, "מדובר באחד התחומים הפרוצים, שהטיפול בהם נופל בין הכיסאות, ועלול לפגוע בלקוח התמים. בנוסף, יש גם הסכנה הבריאותית הנשקפת לצרכן, שעלול להשתמש במוצרי תמרוקים שפג תוקפם."
במקביל נמסר ממשרד הבריאות, כי גם הוא אימץ באחרונה את התקנות האירופיות בנוגע לתאריכי תפוגה, והן ייכנסו לתוקף כבר בחודש הבא. על-פי התקנות, במוצרים בעלי תאריך תפוגה של עד 30 חודשים מהייצור יסומן תאריך התפוגה. מוצרים בעלי אורך חיים של יותר מ-30 חודשים יסומנו בסימון PAO (סימן מוסכם בצורת צנצנת פתוחה,( שעליו יצוין מספר החודשים לאחר הפתיחה שבהם התכשיר תקין. אורך החיים של המוצר יצוין במספר החודשים, כך למשל הסימון 12M יעיד כי המוצר תקף ל-12 חודשים מרגע הפתיחה. הסימון יוטבע על האריזה הפנימית והחיצונית של כל המוצרים, למעט אריזות לחץ שאינן באות במגע עם האוויר, מוצרים עמידים ומוצרים לשימוש חד-פעמי.

ד"ר צחי שלקוביץ', מומחה לרפואת עור, מזהיר כי הציבור עלול להיפגע משימוש במוצרי איפור שפג תוקפם, ולכן יש לשים לב היטב לתוקף המוטבע על האריזות. "כל מוצרי האיפור, גם אלה המכונים 'טבעיים,' מכילים חומרים משמרים ומייצבים. לאחר שהצרכנים פותחים את החבילה, מתחיל תהליך איטי של פירוק החומרים הללו, ולכן כעבור שנה שנתיים הם בהחלט יכולים להתפרק לגמרי ולהוות פתח לזיהומים שיפגעו בעור," אומר שלקוביץ.'
כיצד מזהים פגיעה בעור כתוצאה מאיפור ישן?
לדברי שלקוביץ' ישנם כמה תסמינים שלרוב מופיעים על העור לאחר שימוש במוצר איפור פגום, כגון אדמומיות, גירוי, גירוד ועור מתקלף. גם העיניים עלולות להיפגע, משעורה לדוגמה, כאשר משתמשים בעיפרון ישן המכיל חיידקים. במקרה שמופיעים תסמינים שכאלה רצוי לגשת לרופא על מנת לאבחן את הבעיה.
שלקוביץ' מודע לעובדה שבמקרים רבים "כואב הלב" לזרוק את המסקרות, הפודרות, הסמקים והאודם, ולכן הוא מציע, כי "אם אכן מופיע גירוי על העור יש לבדוק את כל המוצרים שאנו 'חושדים' בהם, עד שנגלה מהו המוצר שהתקלקל ורק אותו נזרוק. במקרה זה כדאי לדעת
לדברי שלקוביץ,' בישראל אמנם לא מחייבים על-פי חוק את חברות האיפור להטביע את תוקף המוצר, אך חברות רבות אכן עושות זאת מתוקף אחריותן ללקוחות. "שוק האיפור בישראל מאוד מפותח, גם בקרב החברות הבינ"ל הפועלות כאן וגם בקרב הסטנדרטים של החברות המקומיות, ולכן במקרים רבים ישנם סימנים המציינים מתי יפוג תוקף מוצר האיפור."
עם זאת, לדברי שלקוביץ,' הבעיה היא אחרת: "נשים רבות רוכשות מוצרי איפור טבעיים כביכול במאות ובאלפי שקלים, במחשבה שהם יגנו על עורן. הבעיה היא שאין אף מוצר טבעי. כל ההבטחות הן קשקושים. בכל המוצרים ישנם צבעים או חומרים מייצבים ומשמרים, ולכן כל אחת מהלקוחות צריכה לדעת בדיוק לאילו חומרים היא רגישה ולא להתפתות לקנות מוצרים טבעיים בסכומים גבוהים, ורק אז לגלות שהיא רגישה אליהם."
באיחוד האירופי גם דוגלים בשיטה זו, ולכן פרסמו בשנתיים האחרונות אזהרה שמעמידה בספק את יתרונותיהם של המוצרים הטבעיים על פני מוצרים שאינם מוגדרים בשוק ככאלה. אורן רווח, מנכ"ל אלקל ליל, המייצגת בארץ את תאגידי הקוסמטיקה אסתי לאודר, קליניק ומאק, אומר כי "אורך החיים של מוצרי קוסמטיקה הינו בין שנתיים ל-3 ומוצרים המכילים אחוז נמוך יותר של שומן כמו סמקים, צלליות ומייק-אפ מחזיקים מעמד זמן רב יותר מאשר מוצרים המכילים אחוז גבוה יותר של שומן, כגון מוצרי טיפוח.
מי מסמן תאריכי תפוגה?
לדברי רווח, "אורך החיים של מוצרי הקוסמטיקה נקבע גם לפי המקום שבו הם נשמרים. ככל שמקפידים לשמור על המוצרים במקום יבש, קריר וחשוך יותר כך הם יחזיקו מעמד זמן רב יותר. אם נשמור את המוצרים בארון האמבטיה - הם ייפגעו הרבה יותר מהר."
רווח מוסיף כי "בחברות רבות, כולל אסתי לאודר ומאק, מופיע סימון המציין את תוקף המוצרים מרגע פתיחתם. במוצרי לוריאל ישנו סימון קוד שהינו תעודת הזהות של המוצר, ובו נכתב מתי המוצר יוצר, אך לא מתי פג תוקפו. במוצרי אהבה ישנו סימון של מספר החודשים שבהם תקף הקרם מרגע פתיחת האריזה),בדרך כלל 12 או ,(24 אך אין תאריך תפוגה על גבי האריזה. במוצרי איל מקיאג,' לעומת זאת, אין סימול, אך בחברה מציינים כי אם החוק ידרוש זאת, הם יוסיפו סימול כנדרש. מוצרי חברת פנינה רוזנבלום מסומנים בצורת איור של צנצנת פתוחה, והם תקפים ל-12 חודשים. מוצרי אסתי לאודר, קליניק, מאק ודיור מסומנים באיור של אריזה פתוחה שעליה כתוב מספר החודשים, למשל ."12M