מחקר: חלב עז טוב לאפטות
חוקרים בישראל מצאו שהמשקה מסייע לריפוי פצעי פה (אפטות). חלב בקר לא עוזר לבעיה
ברפואה העממית רווחת כאמור אמונה לפיה שתיית חלב עיזים ישירות מהעטין עוזרת להפטר מאפטות בפה. "אפטות בפה נגרמות על ידי מגפות וירוס ממשפחת ההרפס הפורצות בעיקר בגני ילדים", מסביר פרופ' משה רובין, מבית החולים בילינסון. "יש פולקלור לפיו צריכה של חלב, ישירות מעטין העז, עוזר להפטר מהאפטות. למרות שלא נעשתה עבודה שהראתה שיש לכך ביסוס מדעי, רופאי ילדים ממליצים גם היום לעשות זאת".
כדי לבדוק את הקשר בין החלב לתופעת האפטות לקחו פרופ' אלה מנדלסון ממשרד הבריאות יחד עם סטודנטית מאוניברסיטת תל-אביב תאים אנושיים והדגירו אותם יחד עם הווירוס, השייך למשפחת ההרפס. לאחר מכן הן חשפו את המערכת לחלב עיזים שניזונו ממרעה טבעי בצפון הארץ, על מנת לבדוק אם הוא משפיע על התרבות הווירוס או גורם להרס שלו.
לא רק מהעטין
"לאחר החשיפה לחלב עיזים, נמצא כי יש פגיעה בוירוסים ברמה של 60 אחוז", מציין פרופ' רובין. גילינו שהחומר הפעיל בחלב תוקף את הווירוס באופן שחוסם אותו מלעבור לתאים אחרים, והווירוס מת. כשהשתמשנו רק בחלבון של החלב, הפגיעה היתה ב-95 אחוז יותר מתרופות".
החוקרים בדקו בנוסף אם ההשפעה מוגבלת לחלב המגיע ישירות מהעטין. הם השתמשו בחלב עיזים מפוסטר, ומצאו כי תהליך הפסטור כלל לא משנה את האפקט על הווירוס. השפעה דומה של חלב העיזים נמצאה גם
על וירוסים נוספים. "המסקנה היא שיש אמת בסיפורי הסבתא, אבל זה גם מראה שלא צריך לחשוף את הילדים ישירות לעיזים, שעלולות להעביר מחלות אחרות", אומר פרופ' רובין.
במחקר נבדק גם חלב הפרה ונמצא כי אין לו השפעות דומות לאלו של חלב העיזים. במקביל, עלה כי חלב עיזים גם מעורר את המערכת החיסונית. החוקרים חשפו לימפוציטים (תאי דם לבנים) של בני אדם לחלב עיזים, ומצאו כי הוא גורם לתאים להפריש חומרים בעלי השפעה חיובית על מערכת החיסון.