שעיר לנצח

פרי אקזוטי עם דרכון אוסטרלי, שורשים סיניים והרבה ויטמינים. יש לו רזומה של 30 שנה בארץ הקודש, סגולות נגד סרטן והוא יסדר לכם יציאות חלקות. הקיווי מגיע לאסטה לה באסטה

מאיה ישראלי | 3/1/2008 7:49 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בתחילת שנות ה-60 החליטו מספר חקלאים אוסטרלים שהשם "דומדמנית סינית" לא ממש משקף את רוחו של פרי ירקרק, מלא ויטמינים ושעיר שיובא למדינה מספר עשורים לפני כן על ידי מיסיונרים. יתרה מכך, הוא לא פנה לקהל היעד המתבקש - האמריקנים - אשר באותה תקופה חוו חיכוכים מדיניים לא נעימים עם סין. לאחר סיעור מוחות מתמשך הוחלט כי שמו החדש של הפרי ישונה לשמה של הציפור הלאומית האפרורית ומרוטת הנוצות של ניו-זילנד – הקיווי, זאת על שום הדמיון בין הפרי לבעלת הכנף. 

פרט לעובדה שיש בו כמויות גדולות של ויטמין C המסייע להגנה מפני מחלות החורף וכמויות לא פחות נכבדות של ויטמין E, אשר שומר על מראה עור בריא ורענן, הקיווי טוב לבעיות מעיים ולהגנה על העין מפני קטרקט. פרי קטן אמנם מכיל 50 קלוריות, אך גם מוריד את רמת הכולסטרול בדם. הסינים יאמרו לכם שהוא מחזק את ייצור הדם והסבתא תפקוד עליכם לאכול את פרוסות הירוק אם תשתעלו. כמה דברים שלא ידעתם על קיווי.
קלוריות

קיווי קטנטן אחד מכיל כ-50 קלוריות, לא בדיוק סגולה לשמירה על הגיזרה.

יחד עם זאת, אכילתו מפחיתה את הכולסטרול ה"רע" ואת רמת השומנים בדם.

צילום: cc by: tara hunt
לא מכילה קלוריות - הגאווה של אוסטרליה צילום: cc by: tara hunt
נולד

במשך אלפי שנים גדל הצמח בדרום סין, ועל אף שתאריך לידתו אינו ידוע, מיסיונרים העבירו את הפרי וזרעיו למערב בערך בשנות העשרים של המאה הקודמת. כאמור, אוסטרליה היתה המדינה הראשונה שגידלה כמויות נכבדות ממנו לצרכי ייצוא.

עלה לארץ

באמצע שנות ה-70 החליטו חקלאים לגדל את הפרי הניו-זילנדי בעל השורשים הסינים במספר ישובים בצפון.

פאסון

אף אחד לא ממהר לייצר משקאות או קינוחים בטעמו החמוץ–מתקתק של הקיווי, אבל הוא תופס מקום טוב בשולי מינסטריים הפירות הארצישראלי. מצד אחד, יותר משלושים שנה על אדמת ארץ הקודש הקנו לו מעמד של "עולה ותיק" בואכה פינת הצבר ומאידך, הייחוס המשפחתי עדיין כולל את הדרכון הזר, ולכן הקיווי זוכה לפאסון אקזוטי.

מה אומר הדוקטור

"בקיווי ישנם רכיבים ייחודיים ההופכים את הפרי ל"מרפא טבעי", מספרת גילה אדלר, תזונאית קלינית וספורט. "הפרי מכיל 34 מ"ג קלציום - כמו ב1/3 כוס חלב, 92 מ"ג ויטמין C - פי אחד וחצי מתפוז, שפע של אשלגן, זרחן, ויטמינים מסוג B, ויטמין K, ויטמין E ופוליפנולים (תרכובות כימיות טבעיות). בשל תכולת ויטמינים אלו, נמנע תהליך חימצון שומנים בכלי הדם וכך הם מוגנים מפני תהליך טרשתי. מחקר שנערך בשנת 2004, בו צרכו אנשים 2-4 מנות קיווי ליום העלה כי הפרי מונע התלכדות של טסיות הדם".

לדברי אדלר, בזכות השילוב בין הוויטמין C לבין מינרל מונע חימצון הנקרא סלניום, הפרי יכול לסייע במניעה של סוגי סרטן מסוימים. אם עובדה זאת לא נותנת סיבה מספקת לעצור לידו בדוכן הפירות והירקות, נאמר גם שהוא הוכח כמסייע לפעילות המעיים ומומלץ לסובלים מעצירות. בזכות מרכיב ייחודי הנקרא לוטאין (ויטמין קרוטנואיד), אכילתו אף מגנה על העין מפני מחלת הקטרקט.

מדברים בסינית

"ברפואה הסינית הקיווי נחשב לצמח בעל אנרגיה מקררת", אומרת איילת אביגדור, מטפלת בתזונה סינית. "פרי זה מומלץ לצריכה בחורף מכיוון שהוא מלחלח את הריאות ומסייע למצבים של יובש כרוני ושיעול יבש. הוא משפיע על הכבד הסיני - שאחראי על ייצור דם, אחסונו וזרימתו התקינה בגוף. הקיווי מחזק דם, יעיל לטיפול במצבי יובש בגלל ריבוי הנוזלים שבו". לדברי אביגדור הקיווי מסייע גם בחיזוק הצ'י (כוח החיים), זרימה תקינה של האנרגיה בגוף ורצועות הגידים.

מה תגיד סבתא

שיעול יבש? כמה פרוסות מהירוק הזה יעזרו להיפטר מהצרה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים